Lyon:

Äntligen kan man andas morgonluft i kulinariska centralpunkten Lyon efter vad som i långa stunder har varit en mardrömssäsong för OL. Men under nye Pierre Sage har Lyon fått ett rejält lyft och med tre raka segrar – 2-1-segern mot Lille i Coupe de France åttondelsfinal inräknad – har OL nu klättrat upp till lite säkrare mark i Ligue 1. Lyon befinner sig på 13:e plats (av 18 lag). Avståndet till Lorient under strecket är dock alltjämt bara tre poäng så det gäller för Lyon att smida medan järnet är varmt men för en gångs skull finns det i alla fall lite fog för optimism.

Lyon vände bottenmötet borta mot Montpellier med två mål från Alexandre Lacazette och Maxence Caqueret under slutkvarten. Lyon hade dock stundtals väldigt svårt att skapa chanser (1,30 xG), trots större bollinnehav mot ett lågt Montpellier-försvar, som också hotade i omställningarna, och mot Ligue 1:s bästa försvar blir utmaningen ännu tuffare nu.

Sage får klara sig utan viktige mittbacken Joey O’Brien här, då irländaren är avstängd. Både Corentin Tolisso och Alexandre Lacazette klev av med skadebekymmer senast och Tolisso ser åtminstone ut att missa fredagens match. Därtill saknas Henrique och Dejan Lovren.

Nice:

Säsongens succélag i Ligue 1 åkte på första hemmaförlusten senast, när man föll i ett överraskande underhållande och målglatt Côte d’Azur-derby mot Monaco, där monegaskerna vann med 3-2. Det är ytterst ovanligt att se Nice, som under Francesco Farioli byggt sina framgångar på den solida defensiven och som med 14 insläppta mål på 21 matcher har Europas tätaste försvar, släppa in tre mål. Monacos avgörande kom dock efter att försvarsveteranen Dante visats ut i inledningen av den andra halvleken.

Nice är kvar på andraplatsen i Ligue 1, men avståndet ner till Monaco har minskat till blott en poäng när formen inte pekat lika spikrakt uppåt och Les Aiglons bara vunnit en av de tre senaste i ligaspelet. Trots förlusten var Farioli inte missnöjd med prestationen och italienaren lär vara mycket sugen på att studsa tillbaka igen så snabbt det bara går.

Dante är förstås avstängd här, vilket skakar om lite grann i den trygga defensiven när Farioli får hitta en annan partner till stjärnförsvararen Jean-Clair Todibo. Viktige Khépren Thuram inledde på bänken senast, efter att ha haft lite skadebekymmer, och är måhända redo för start här. Farioli får dessutom tillbaka två välbehövliga offensiva pjäser i Terem Moffi, målbäst i Nice, och Jérémie Boga, som båda är tillbaka efter Afrikanska mästerskapen. Sofiane Diop är borta ytterligare någon vecka.

Kan Lyons lyft fortsätta?

Jag tycker den här matchen har potential att bli något riktigt bra med mycket på spel mellan ett lag som vill fortsätta en uppåtgående formkurva och ett annat lag som vill hitta tillbaka till segerspåret. OL har ryckt upp sig rejält på sistone, men det råder inga tvivel om att Nice har varit ett betydligt starkare lag än Lyon över hela säsongen. Ändå är oddsen helt jämna och Nice 0 till 1,93 hos Pinnacle känns intressant. Nice är dock inte fullt lika starka borta som hemma. Jag tror vi kan få en tajt och tät match mellan två lag som absolut inte vill förlora. Även om Nice saknar Dante här så har Farioli byggt ett solitt kollektiv som är oerhört svårforcerat och de släpper in extremt få mål. Med tanke på att Lyon hade bekymmer att hitta vägar igenom Montpelliers fembackslinje så lär de inte få en lättare utmaning här. Höstmötet förblev mållöst. Under 2.25 mål finns till 1,88.
This is the stats tab
This is the post tip