Tisdagen den 5 november går USA till val. Kampen om presidentposten är kanske mer oviss än någonsin. Demokraternas och vice president Kamala Harris gjorde en mycket stark insats och vann ganska klart den enda debatten mot republikanernas Donald Trump som hölls 10 september i Philadelphia enligt opinionsmätningar under- och efter debatten. Nu återstår att se om det blir någon mer batalj innan valet. Trump har enligt hans sociala medier sagt att han behöver ingen mer debatt mot Harris eftersom han menar att han vann den första.

Oddsen har svängt, från att Trump varit favorit, speciellt när han hade sittande president Joe Biden som motståndare till att nu få slå ur underläge efter att vice president Harris gjorde ett intryck över förväntan i debatten.

I slutändan är det utfallet i det så kallde Swing states (vågmästarstaterna) som fäller avgörandet. Till årets val är Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia, Arizona och North Carolina staterna som hittills i undersökningarna klassas som ovissa. Historiskt sett har republikanerna starkast fäste i North Carolina och demokraterna hoppas hålla kvar greppet om Michigan och Pennsylvania. Därmed lutar det åt en kamp om Wisconsin (10 elektorer), Georgia (16) och Arizona (11).

För att vinna valet krävs 270 elektorer av totalt 538 där varje delstat har ett antal elektorer som motsvarar dess representation i Kongressen. Folket röstar alltså inte direkt på presidentkandidaterna utan elektorer som i sin tur är skyldig att rösta på en kandidat.

Vindarna som blåser är blå!

Trumps väljare anser att ekonomin, invandringen och kriminaliteten är de tre viktigaste ämnena medan Harris supportrar tycker hälso- och sjukvården samt processen för utnämningar till Högsta domstolen ligger överst. Därefter följer ekonomin och abortlagar tätt efter varandra, allt enligt en undersökning av Survey of U.S gjord mellan 26 augusti-2 september i år.

Baserat på hur prognoserna ser ut just nu så skulle demokraterna vinna och nå upp i 270 elektorer om man tar hem Pennsylvania, Michigan och en av Wisconsin eller Arizona. Jag tror det blir svårt för Donald Trump att vända det här även om det aldrig går att räkna bort en person av Trumps dignitet. Men vindarna blåser åt demokraterna och så länge Trump inte vill ha en ny debatt luktar det seger för Harris, om än med knapp marginal. Harris @1,84 spelas hos Unibet.

För att ta del av Unibets välkomsterbjudande för nya kunder med upp till 1000 kronor i valbonus, klicka här.

This is the stats tab
This is the post tip