SHL är tillbaka och höstmörkret kommer tidigt på kvällarna. Årets upplaga av SHL ser återigen spännande ut och jag tror verkligen att förra årets “fiasko” av Färjestad lägger en stor grund till varför jag tror dem också går och vinner denna säsong.

Förra årets upplaga var en ganska märklig sådan där vi fick se två helt olika sidor. En första halva som dominerades av en rad klubbar för att sedan i princip bli helt tvärtom under halva två. Skellefteå stod som segrare efter att ha besegrat Rögle med enkla 4-1 i matcher och det fullt rättvist. Just detta Rögle som innan det hade besegrat både Färjestad och Växjö på åtta raka matcher. Man kan inte annat än höja fingret för deras makalösa prestation där de slog ut båda grundseriegiganterna i raka matcher.

Nu till denna säsong och Färjestad innehöll favoritskapet förra säsongen och det gör man även nu med knapp marginal ner till regerande mästarna Skellefteå. Ytterligare ett hack ner ligger Luleå, Växjö och Rögle, men på något sätt så tror jag att Karlstadslaget återigen visar styrka och denna gång går hela vägen. Man har fått behålla stommen i sitt lag där tappen inte blir lika kännbara med tanke på vilka nyförvärv man gjort. Ollas Mattsson in på backen för att få in lite tyngd och kraft. Magnus Nygren är tillbaka fullt frisk efter benbrottet inför förra säsongen och lägg därtill ett gäng spännande forwards. Oscar Steen, Viktor Lodin och Marian Studenic är definitivt en vassare trio än Victor Ejdsell, Marcus Nilsson och Patrik Lundh var till exempel. Laget är klart bredare och jag tror också grabbarna som spelade där förra säsongen är grymt revanschsugna med tanke på det lite snöpliga slutet. Jag tycker att det är seriens mest kompletta lag och man skulle kunna sätta ihop tre femmor där man egentligen inte vet vilken som är första och tredje i rankingen. Det finns ett frågetecken och det är om Lagace och Clara håller hela vägen in i mål? I övrigt så finns det inte många frågetecken och man har visat klass under försäsongen, även om motståndet varit av varierande klass.

Utmanarna

Det finns alltid ett gäng utmanare och man kan säkert gå igenom alla lag, men det kommer jag inte göra. För mig finns det tre lag som är huvudkandidater till att vinna och det är just Färjestad, Skellefteå och Luleå. De tre lagen är de absolut bästa. Frölunda och Rögle har bra lag, men de har inte samma vinnarkultur på något sätt och inte heller lika bra lag.

SAIK visade förra säsongen hur bra man faktiskt var den andra halvan och hela vägen till den sista matchen mot Rögle. Med facit i hand så spelade de bäst och Andreas Johnson kan ha varit den spelare som gjorde det avtryck som tillslut gjorde att man vann och var såpass starka. Skellefteå har återigen en liknande trupp och är givetvis en av de största utmanarna till att vinna.

Luleå har ett gäng spännande spännande nyförvärv där Mathias Bromé och Brian O’Neil är de som sticker ut mest. Finländarna de fått in kan säkert vara bra tillslut, men det finns också en liten flopprisk där. Oavsett Bromés förra säsong så är det inget snack om att han är en toppspelare i ligan och tillsammans med kanske Omark och O’Neil så kan det bli en av seriens mest spännande kedjor. Får Luleå ihop det så kan man absolut gå hela vägen.

Färjestad att vinna SM-guld (6.00) - 2/5 units
Färjestad att vinna grundserien (5.00) - 2/5 units

Färjestad att dominera från start till mål är absolut ett troligt scenario och jag tror man har goda chanser att vinna grundserien igen. Ett plus för grundseriespelet är att Luleå saknar en av sina absolut viktigaste backar under halva grundserien och det bör påverka dem lite resultatmässigt. Det gäller även Skellefteå som har haft en skadefylld försäsong där Måns Forsfjäll är ett tungt avbräck under en lång tid framöver. Jag tycker att båda dessa spel har fin chans och jag tror verkligen att det är Färjestads år denna säsong. Tomasek är kvar och man har flera spännande nyförvärv och framförallt är jag spänd på att se hur bra Magnus Nygren faktiskt kan vara frisk och utan känning av en spik i benet.

This is the stats tab
This is the post tip