Wales:

Bommade EM i somras när man föll på straffar i playoff mot Polen. Det blev avskedet för Rob Page som ersatts av ett mer bekant namn i forna storspelaren (nåja, men han hade sina stunder) Craig Bellamy som nu gör sin första samling som förbundskapten.

Med Bellamy helt ny vid rodret är det lite ovisst kring var vi faktiskt har detta Wales och även om det finns bekanta namn som Aaron Ramsey – som fortsätter vara lagkapten – Brennan Johnson och Ethan Ampadu så har Bellamy ändå introducerat några nya namn. Leeds Uniteds Karl Darlow har kallats upp i Wayne Hennesseys skadefrånvaro. Dan James och Wes Burn är skadade och Rubin Colwill har inte tagits ut truppen. Där hittar vi däremot unge Lewis Koumas – son till Jason Koumas som Bellamy spelade med i landslaget. Den 18-årige Liverpooltalangen är denna säsong utlånad till Stoke i Championship och Bellamy har talat gott om Koumas orädda spelstil.

Wales ställs mot minst sagt bekant motstånd i Turkiet under fredagen, som man mött flera gånger de senaste åren. Senast, i november 2023, spelade lagen lika, 1-1, i Cardiff. På bortaplan vann Turkiet med 2-0.

Turkiet:

Sjövilda Turkiet charmade fotbollseuropa i sommarens EM där Vincenzo Montellas unga lag tog sig hela vägen till kvartsfinal, innan det tog stopp mot Nederländerna. Turkiet har ett talangfullt lag där ungtupparna Arda Güler och Kenan Yildiz sticker ut allra mest men där det även finns kvalitet i form av lagkaptenen Hakan Calhanoglu, som varit strålande och vuxit ut till en fotbollsspelare av helt annan dignitet i Interskjortan, och Benficas spelskicklige mittfältare Orkun Kökcü.

Till den första Nations League-matchen får Montella klara sig utan avstängda duon Bertug Yildirim och Merih Demiral. Ferdi Kadioglu, som var en av de stora genombrottsspelarna i EM och som därefter flyttat till Brighton, är skadad och duon Yusuf Yazici och Yunus Akgun har inte tagits ut i Montellas trupp.

Sjövilda Turkiet bjuder på underhållning?

Wales är oddsmässig favorit i det här mötet, och med tanke på hur jämnt dessa båda nationer stått sig när de mötts så många gånger på senare år är det inte ologiskt att hemmaplansfördelen tillskrivs stor vikt trots osäkerhetsmomentet med Bellamy som ny förbundskapten. Kvalitetsmässigt håller jag Turkiet betydligt högre och jag tror inte Montellas lag anländer till Wales för att försvara sig till en poäng – det är ett lag som vill blåsa på och attackera på ett sätt som får de unga offensiva stjärnorna att lysa – samtidigt som det finns gott om ytor för motståndarna att utnyttja i omställningarna. Turkiet var målglada och underhållande i EM där samtliga fem matcher gick över 2.5-målslinan och där båda lagen gjorde mål i samtliga matcher förutom 0-3-överkörningen mot Portugal. Över 2.25 mål finns till 1,94 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip