Gais gästar Västerås på lördagen. 
Mitt speltips: Över 2,5 mål i matchen. 

Hemmalaget VSK har haft över 2,5 mål i bara tio av 21 matcher. Men noterbart är att de haft över 2,5 mål i åtta av de senaste tio. Missade som bekant allt från straffar till öppna mål under våren, vilket bidrog till många "undermatcher". Nu har de börjat göra en del mål samtidigt som de har väldigt svårt att hålla nollan. Dras med defensiva avbräck på mittbacks och målvaktspositionen. Bra trender för ett överspel. 

Efter en viss poängmässig uppryckning är VSK absolut med i matchen i kampen om nytt kontrakt nästa säsong. Två poäng till kvalplats, tre till säker mark. Dåliga trender på en del lag där nere, så visst finns alla chanser. Men då är det seger som gäller i en sån här match. Kryss hjälper inte så mycket för VSK i det här läget. Inte så att de kommer öppna upp sig och gambla helt och hållet vid kryssläge i slutet. Men nog har vi fått se i vissa matcher senaste veckorna att VSK gått rejält för seger när det stått kryss. Så om vi har 1-1 räknar jag med samma sak igen för deras del. 

Sen vet vi att Västerås är laget bakom Malmö som ackumulerat högst xg sett över hela säsongen. Bytt ut en stor del av laget, men är alltjämt ett offensivt balanserat gäng. Varje match där de har lite medstuds kan de lätt göra fler än ett mål utan att det är konstigt. 

Avslappnat bortalag?

GAIS är en av säsongens mest positiva överraskningar. Samma tabellrad som Elfsborg, vilket säger en del. Spelat in 33 poäng och kontraktet är klart. Kan redan nu börja optimera inför nästa säsong vad gäller vilka som spelar och så vidare. Har presterat som ett mittenlag sett till xg, xga, skott emot och annat. Så det är inte så att de haft bonnröta som samlat ihop många poäng - är så bra som tabellen säger. 

Haft över 2,5 mål i 11 av 21 matcher. Nu på vårkanten kan de ta sig an varje match med ett öppet sinne. Behöver inte backa hem och parkera någon buss med sikte på en poäng. Kan förstå att de gör det när det är stockholmslag/Malmö borta men det här är något annat. Vårmatchen mellan lagen var ganska öppen även om det slutade 2-0. 

Jag tror Gais har mycket goda chanser att göra mål mot ett VSK som hållit tre nollor på 21 matcher. Så bra är bortalaget. Samtidigt är VSK ett lag som alltid skapar mycket och som verkligen behöver vinna. Därmed tror jag på bra förutsättningar på en rätt så öppen match med en hel del målchanser. 

Speltips: Över 2,5 mål i matchen. 
This is the stats tab
This is the post tip