Nyckelmatch i Grupp C där en eventuell segrare i den här matchen mycket väl på allvar kan blanda sig i kampen om en EM-plats. England toppar gruppen på 13 poäng, men därefter har vi tre lag som alla står på sju inspelade poäng – Italien, Ukraina och Nordmakedonien.

När dessa båda lag möttes i somras var det Ukraina som gick segrande ur striden på den nordmakedonska nationalarenan i Skopje. Ukraina vann med 3-2, där Viktor Tsygankovs segermål kom först efter att Nordmakedoniens Visar Musliu blivit utvisad med knappa tjugo minuter kvar. Jämn och målglad match, med andra ord, där Nordmakedonien gick in i halvtidsvila med 2-0-ledning, som sedan tappades i andra akten.

På grund av Rysslands krig i Ukraina kommer den här matchen spelas i Tjeckien. Senast Ukraina spelade ”hemmamatch” – då i Polen och Wroclaw i den första matchen under septembers landslagssamling – mäktade Ukraina med ett meriterande kryss, 1-1 mot England. Därefter höll man jämna steg med Italien på San Siro, där italienarna till slut vann med 2-1 efter en dubbel av Davide Frattesi.

Nordmakedonien hade också en fin septembersamling, där man kryssade hemma mot Italien, 1-1, och följde upp med en 2-0-seger mot gruppens strykpojke Malta. Ni minns väl dessutom hur Nordmakedonien chockartat slog ut Italien ur playoff till VM – man har blivit ett riktigt bogey team för Gli Azzurri. Nordmakedonien är annars inget särskilt namnkunnig landslag, men vi hittar bland andra namn som Enis Bardhi och Eljif Elmas.

Skademässigt får Ukraina klara sig utan målvakten Andriy Lunin, som är borta med en ryggskada. Dessutom saknas Andriy Yarmolenko – vilket är ett tungt avbräck, då Yarmolenko är både lagkapten och nationens näst främsta målskytt genom tiderna – och Gironas formstarke Viktor Tsygankov. Det lär tala för att Mykhailo Mudryk kommer närmare en startplats här. Tillsammans med Ruslan Malinovskyi är det fullt dugliga ersättare.

Även Nordmakedonien får fortsatt klara sig utan sin lagkapten – Dinamo Zagrebs försvarare Stefan Ristovski – som avböjde spel till förra landslagssamlingen efter att ha rykt ihop med förbundskapten Blagoja Milevski. Han saknas alltjämt.

Viktig match för båda lagen

Det är onekligen en oerhört viktig match för båda nationerna och både Ukraina och Nordmakedonien kommer lite stukade till Prag, med ett par avbräck på vardera sida. Jag håller Ukraina som det klart bättre laget, trots att Nordmakedonien stått för ett par imponerande insatser mot Italien (samtidigt har man även slutat trea i en Nations League-grupp i C-divisionen bakom Georgien, Bulgarien och Gibraltar. Men 1,61 hemma” i Tjeckien är inget jag går i gång på. Förra mötet lagen emellan, i somras, var en jämn affär som Ukraina kunde avgöra först i slutminuterna när Nordmakedonien fått en spelare utvisad. Nordmakedonien +1.0 finns till 1,76 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip