Dags för lite ligafotboll efter midweek Libertadores & Sudamericana. Sitter väldigt bra oftast i dessa två nämnda turneringar, med undantaget 1x2/hcp på höghöjdslag där jag verkar överskatta dem... i varje fall i förhållande till marknaden. Resultaten denna vecka var av blandad kompott, men det är bara att fortsätta på samma sätt :)


I detta speltips kollar vi närmare på matchen mellan chilenska storklubben Universidad de Chile och klassiska, men numera ett jojjolag, Cobreloa.

La U, som Universidad de Chile, har varit Primerans flopp dem senaste säsongerna. Den ena värvningen efter den andra floppade och man har mest agerat statister när övriga storklubbar (Colo Colo & Catolica) skördat framgångar.

I år är det andra bullar! La U snodde inför säsongen Huachipatos mästartränare Gustavo Alvarez och deras målvakt Castellón. Sedan kryddade de det med ytterligare värvningar och VIPS! så var man återigen äntligen tillbaka i toppen!

La U leder serien 4p före rivalerna Colo Colo, men har en match mer spelad. Serieledningen är rätt så välförtjänt då de presterat stabilast över tid under 2024. Deras styrkor ligger i ett organiserat försvarsspel och en imponerande matchdominans där det sällan behöver bli allt för svettigt.

Är man en statisiknörd som jag är så uppskattar man deras spel där de i princip effektiviserat sitt spel för att skapa mycket, släppa till väldigt lite och ta avslut från farliga ställen. Enligt data från Playmaker.ai ligger de i topp vad gäller Expected goals against (xGa), passes into box, shots in golden zone och expected threat. De är bland dem bästa på xG dessutom, även om de inte är allra bäst.

Allt sammantaget så seglar Universidad de Chile just nu mot en ligatitel. Är väl den psykologiska biten som ska klaffa och att de lyckas bibehålla den höga nivån under det som återstår av säsongen.

Bäst vs sämst?

Cobreloa då?

Cobreloa är en klassisk klubb som bland annat fostrat den chilenska legendaren Ivan Zamorano och som hade sin storhetstid under 80 och 90-talet. Under den perioden vann de ligan flertalet gånger och har deltagit i både Copa Sudamericana och Copa Libertadores.

Men det var då, och nu är nu. Cobreloa blev inför säsongen uppflyttade till högstadivisionen, deras första riktiga framgång på över ett decennium. De är således lågt rankade och presterar också som den nykomlingen de är... illa!

De är avsevärt mycket bättre på hemmaplan då hemmaspel brukar innebära väldigt långa resor för motståndarna och spel i ett tufft klimat (öken-ish). På bortaplan är de horribla, endast bättre än Copiapo. Eller vad sägs om bortaraden 2-1-7 med målskillnaden 9-28? Kallt var ordet.

Gick in på underliggande stats hos hemmalaget. Kollar vi på Cobreloas siffror så är det raka motsatsen. Sämst på nästan allt, utom saker som att släppa till chanser. De är fortfarande långt ifrån bäst på det, men det är en fingervisning om hur baktungt de behöver spela för att ha chans mot sina motståndare.

Cobreloa kommer från 6 raka bortamatcher i ligan utan vinst. 5 av dessa 6 har förlorats och de har släppt in hela 21 (!) mål. Vi snackar alltså ett snitt på över 3 mål i röven per match. Framåt har det blivit fyra mål.

Här råder det rejäl klasskillnad. La U kommer med självförtroendet på topp efter 4-0 segern mot O'higgins. Viktig seger efter krysset i derbyt mot Colo Colo.

La U -1.5 @ 1.92 hos Unibet får sig 1.5U. 1.80+ är värt 1U

La U win to nil @ 2.25, 1U. Även det hos Unibet . 2.10+ funkar

Vamos!

This is the stats tab
This is the post tip