På söndag, tidig morgon, har vi en match som för bara ett par år sedan lika gärna kunnat vara en Liga Mx-final.

Såväl Tigres som Pachuca har under modern tid varit stormakter i den mexikanska fotbollen och de knep varsin ligatitel i 2022/2023 säsongen. 2024 däremot har inte varit dessa lag nådiga och de har presterat sämre och sämre ju längre in vi kommit i detta kalenderår.

Vi snackar inte usla resultat, det är ju trots allt storlag vi talar om. Men det är ändå en tydlig negativ trend som dessa lag visat, än mer med deras mått mätt, under det senaste 1.5 året.

Tigres, som alltid är en titelutmanare på förhand, tog sig till finalen i Aperturan 23/24. Vi bör dock lyfta fram det faktum att deras slutspelslottning kan ha varit den enklaste någonsin för ett finallag. I den efterföljande turneringen slutade Tigres längre ner i tabellen (5a) och rök i den första slutspelsmatchen mot rivalerna Monterrey.

Tigres började den nuvarande säsongen rätt bra, en de underliggande siffrorna var inget att hurra förr. På senare tid har det gått desto trögare och de har fallit ner till en femteplats i tabellen efter att ha åkt på två raka förluster. Under den perioden har övriga konkurrenter gått desto bättre och direktplatsen till slutspelet är hotad.

Tigres negativa trend? Titta på Pachuca!

Om Tigres visat en negativ trend under 2024 så visar Pachuca en... katastrofal trend?

Pachuca vann ligan så sent som 2022 och CONCACAF Champions Cup tidigare i år. De tog den titeln tack vare ett sylvasst kontringsspel som lämpade sig riktigt bra mot MLS-motståndarna.

Pachuca var i den turneringen dödliga framåt, samtidigt som de försvarade sig riktigt bra! Champions Cup var dock en utslagsturnering, förvisso med dubbelmöten, och min bild när det kommer till sånna turneringar är att det krävs nästan mer flyt, procentuellt alltså, än skills, även om bägge delarna givetvis är viktiga.

Pachuca har under året haft en väldigt hög spelaromsättning, detta då de är en del av Pachuca football group. Således skickas spelare runt bland flera olika lag i olika ligor, som ex. Everton i Chile, Leon i Liga Mx och Real Oviedo i spanska Segundan.

De flesta spelarna som hoppar runt är oftast utfyllnadspelare, misslyckade värvningar eller missnöjda rotationsspelare. Inga jättejobbiga tapp, men ändå såpass mycket aktivitet att det bevisligen sabbar harmonin i truppen.

Ett spelartapp som däremot känts, och det rejält, är Erick Sanchez. Erick gick inför denna säsong till back to back mästarna Club America och snacka om att mittfältet blivit kraftigt försvagat. Han var länken på mitten som höll ihop defensiven med offensiven. Han målade och spelade fram. Utan honom agerar Pachuca som ett bottenlag, vilket vi också kan se på det nuvarande tabelläget.

Pachuca parkerar just nu på en femtondeplats i ligan. De har släppt in nästflest mål och har samtidigt endast mäktat med 12 mål framåt. Deras grundspel suger, även om de ibland kan få till ett par fina kontringar om motståndet blir lite väl optimistiska framåt.

Tigres är inte ett lag som anfaller huvudlöst. Det har rentav varit lite av deras problem såhär långt under säsongen, alltså att de spelat lite väl försiktigt emellanåt. Under dem två senaste matcherna har det sett desto bättre ut offensivt, trots uteblivna poäng.

De skapade sjukt många chanser senast mot defensivt skickliga Mazatlan, men Uriel Antunas och Ibañez oskärpa framför mål ställde till det. Nu i helgen bör Gignac, som vilades lite senast, få chansen från start. Detsamma gäller deras mest kreativa spelare Brunetta.

Om tränaren spinner vidare på den senaste matchen så bör Tigres göra mål här, framförallt om han slänger in den offensiva spetsen från start.

1.75 är bra här mot ett Pachuca som inte är bättre än vad tabellen säger. Vinner inte Tigres här så ligger de dåligt till inför det som komma skall, i varje fall om de ska ha sin direktplats då resten av deras spelschema ser minst sagt... tuff ut!

Tigres @ 1.75, 1U spelas Betsson

Vamos!

This is the stats tab
This is the post tip