Sverige:

Det blev dramatiskt värre när Sverige krånglade sig förbi regerande världsmästarna USA och säkrade en kvartsfinalplats i VM efter millimeterdramat i straffläggningen. Sverige stod i ärlighetens namn inte alls för en särskilt upplyftande insats där USA var det klart spelförande laget. Sverige hade svårt att ta sig fram i sin speluppbyggnad kontra den aggressiva amerikanska pressen och tappade boll gång på gång, vilket gjorde att man fastnade i djupa positioner och USA kunde anfalla gång på gång, vilket även kraftigt begränsade svenskornas anfallshot.

Sverige försvarade sig dock väl, även om Zecira Musovic tvingades till en rad högkvalitativa räddningar för att bibehålla den svenska nollan. Musovic lär behöva vara på topp även här, när Sverige ställs mot VM:s mest imponerande lag, som har sågat sig igenom samtliga försvar så här långt. Sverige har en stor fördel kontra japanskorna i form av fysiken och styrkan på de fasta situationerna. Där har Sverige – och Amanda Ilestedt i synnerhet – varit stekheta och kommer kunna utgöra ett rejält hot mot Japan.

Jag tror inte Peter Gerhardsson kommer bjuda på några större överraskningar i startelvan – ifall han inte skulle tvingas till det. Kosovare Asllani var inte med på presskonferensen inför matchen, men det kan mycket väl bara vara rökridåer och jag tror det ska mycket till för att Asllani inte startar den här matchen. I övrigt har Gerhardsson startat samma elva i alla ”viktiga” matcher, där förändringar endast gjordes i den avslutande gruppspelsmatchen mot Argentina.

Japan:

I mina – och många andras - ögon har Japan varit VM:s allra mest imponerande nation så här långt. Japan dansade sig igenom gruppspelet och står på 14-1 i målskillnad så här långt efter att ha vunnit samtliga matcher. Japan vann åttondelsfinalen mot Norge relativt komfortabelt med 3-1 – där Norge kvitterade efter ett fint anfall där Guro Reiten nådde högst och vann en nickduell i offensivt straffområde, något Sverige säkerligen noterat och lär vilja försöka ta efter – och kontrollerade den matchen väl.

Japan har vunnit majoriteten av matcherna genom att visa upp ett friflödande, imponerande passningsspel där man med kvickt passningsspel och fint kombinationsspel fann vägar igenom motståndarförsvaren. Förbundskapten Futoshi Ikeda, som skördat framgångar på U20- och U17-nivå med landslaget och som känner många av spelarna utan och innan, formerar sitt lag i en trebackslinje och vill gärna dominera bollinnehavet – men det som imponerat allra mest på mig under VM var angreppssättet när Japan ställdes mot högkvalitativt motstånd i form av Spanien. Då valde Ikeda i stället att låta spanjorskorna ha bollen och fokusera på att försvara djupare och i stället hota via omställningar, vilket lyckades utomordentligt väl och Japan körde trots spanskt spelövertag över Spanien och vann med klara 4-0.

Jag tror Japan kommer vara mer benägna att äga boll här och försöka sig på en aggressiv återerövring, vilket USA lyckades väl mot i åttondelsfinalen när Sverige hade oerhört svårt att få andrum och hitta vägar framåt i sin speluppbyggnad. Japan får dock se upp på fasta situationer, där Sverige lär ha ett rejält övertag.

Tuff utmaning för Sverige

Jag tror det här kommer bli en riktigt tuff utmaning för Sverige, och det kan mycket väl bli så att den svenska VM-resan tar stopp här i kvartsfinal. Japan har imponerat betydligt mer än Sverige, visat att man kan hantera flera olika matchbilder och producerat mängder av mål. Sverige har en fysisk fördel och kommer ha ett övertag på fasta situationer. Spelbolagen förväntar sig ännu en målsnål match – vilket inte är ologiskt med tanke på hur åttondelen mot USA såg ut – men jag tycker Japan sett betydligt giftigare ut än USA gjort, samtidigt som Sveriges hot på offensiva fasta inte ska förringas. Över 2 mål tycker jag kan vara värt att testa till 1,78 hos Pinnacle , och raka ettan behöver inte heller vara fel.
This is the stats tab
This is the post tip