Förutsättningarna är tydliga när EM-kvalet ska rundas av med en sista match på ett fullsatt Gamla Ullevi. Sverige måste besegra England för att säkra en plats i EM i Schweiz nästa sommar. För England räcker det med att undvika förlust för att säkra EM-platsen och bli tvåa i gruppen bakom Frankrike.

Sverige:

Med sex spelare med avstängningshot hängandes över sig inför vad alla visste skulle bli en avgörande ödesmatch mot England på Gamla Ullevi valde förbundskapten Peter Gerhardsson en högst oväntad startelva borta mot Frankrike i Dijon i fredags. Varningsbelastade spelare som Kosovare Asllani, Rosa Kafaji, Hanna Lundkvist och Magdalena Eriksson inledde på bänken och in i startalvan kastades i stället namn som Josefine Rybrink, Hanna Bennison, Julia Zigiotti Olme och den stora överraskningen – Evelyn Ijeh, som debuterade. Frankrike var det klart bättre laget i första halvlek och 1-0 efter ett drömmål från Sakina Karchaoui var i underkant. Sverige spelade upp sig i andra halvlek, där Filippa Angeldahl kom in på mittfältet och gjorde avtryck, och hade en riktigt fin 20-minutersperiod när Sverige pressade ett skickligt Frankrike. Kvitteringen kom, som så ofta för svensk del, på en hörna där Rybrink tryckte bollen i nät innan Frankrike till slut kunde säkra tre poäng på en ny hörna, efter en tilltrasslad situation när Wendie Renard vann en nickduell och skyttedrottningen Marie-Antoinette Katoto kunde få bollen i nät.

Sverige klarade sig undan skador och avstängningar i Dijon – vilket var målsättningen – och förlusten påverkar inte förutsättningarna eller uppgiften som står inför de svenska damerna på Gamla Ullevi. Det är seger som gäller för att knipa EM-platsen, utan att behöva gå igenom playoff.

Vi kommer förstås få se en hel del förändringar i startelvan här när Gerhardsson mönstrar starkast möjliga lag, vilket bör innebära att Magda Eriksson, Asllani och Angeldahl, med flera, återvänder till startelvan. Noterbart i övrigt är att offensiva spelare som Stina Blackstenius, Lina Hurtig och Rebecka Blomqvist är skadade och missar hela samlingen.

England:

Gjorde som förväntat och tog tre poäng mot gruppens slagpåse Irland, som inte tagit en enda poäng mot tufft motstånd i form av Sverige, Frankrike och England. Arsenals Alessia Russo gav tidigt – och vackert – England ledningen och England vann till slut med 2-1 efter ett straffmål från Georgia Stanway.

Förutsättningarna för The Lionesses är att poäng räcker på Ullevi för att England ska knipa den andra EM-platsen. Mötet mot Sverige på Wembley slutade 1-1, där Gerhardssons lag stod för en väldigt fin prestation och både kunde och borde tagit alla tre poäng, där Blackstenius brände ett riktigt fint läge i andra halvlek.

Precis som Gerhardsson har Sarina Wiegman ett bekymmer i att hennes spelare inte är i säsong, utan kommer mitt från semester för dessa vitala kvalmatcher i en minst sagt märkligt planerad samling. Wiegman saknar Lotte Wubben-Moy, Kayla Rendell och viktiga offensiva kuggen Lauren James på grund av skada, men i övrigt ska alla spelare finnas att tillgå.

Tuff utmaning för Sverige

Det är bara seger som gäller för Sverige för att säkra EM-platsen, och jag tror det kommer bli en väldigt tuff utmaning som väntar Gerhardssons gäng på ett utsålt Ullevi. Wiegman säger inför att England, som alltså bara behöver kryss för att säkra EM-platsen, alltid går för tre poäng men jag har också svårt att se England bjuda in till en öppen tillställning så länge resultattavlan visar oavgjort. Båda lagen saknar dessutom viktiga offensiva kuggar i främst Blackstenius och James. Under 2.75 mål kan testas till 1,83 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip