Oj, vilket härligt lördagsderby vi står inför – när de två Lissabonrivalerna gör upp i en mer eller mindre direkt kamp om den portugisiska ligatiteln.

Sporting:

Kliver in i lördagens derby som serieledare, med en poängs marginal ner till regerande mästarna Benfica, och med gott självförtroende efter att ha slagit ut just Benfica i Taça de Portugals semifinal i veckan med sammanlagt 4-3 i dubbelmötet. Tisdagens förmatch till lördagens titelduell slutade 2-2 där Sporting tog ledningen två gånger om – bara för Benfica att komma tillbaka i en match som gav uppmuntrande besked även för Roger Schmidt.

Sporting föll i bortaderbyt på Estádio da Luz i november, 1-2, efter att ha fått Goncalo Inácio utvisad och därefter släppt in två ytterst sena mål. Hemma på José Alvalade är dock självförtroendet på topp: 13 matcher, 13 segrar och 46-10 i målskillnad är starka papper. Sporting har producerat flest mål av alla i Portugal och gör nästan tre mål per match i snitt, där stekhete Viktor Gyökeres förstås är en starkt bidragande faktor. Svensken står noterad för 22 mål och 10 assist på 25 matcher i debutsäsongen i Portugal. Lägg därtill ytterligare offensiv kvalitet i spelare som Morten Hjulmand, Pedro Gonçalves, Paulinho, Marcus Edwards med flera.

Skadeläget ser bra ut och Rubén Amorim väntas få tillbaka Gonçalves efter skada.

Benfica:

Är förstås besvikna över veckans cuputtåg mot just Sporting, men Roger Schmidt lär ändå hitta gott om positiva saker att ta med sig från 2-2-matchen i tisdags. Regerande mästarna Benfica har haft en lite stökig säsong där man inte riktigt nått upp till nivån laget har i sig. Mot Sporting i veckan producerade dock Benfica mängder av högkvalitativa chanser och ställde till mängder av bekymmer för stadsrivalens försvar. Bättre skärpa och Benfica hade kunnat göra ännu fler mål och även om Sporting är starka på hemmaplan så anländer Benfica till Alvalade med fullt fokus på att inkassera tre poäng och kliva upp i tabelltopp.

Skadeläget ser bra ut även för Benfica, som har en fullt tillgänglig trupp.

Smällkaramell till derby i Lissabon

Jag tror det här derbyt har alla förutsättningar för att bli en riktigt underhållande affär, precis som de tre tidigare mötena lagen emellan den här säsongen. Säsongen är långt ifrån över än, men med tanke på hur få poäng de här lagen tappar är det inte helt galet att påstå att nästintill titeln står på spel här på Alvalade. Vi fick se fyra mål i tisdags – de övriga två mötena har vunnits med 2-1 av vardera lag – och jag tror det kan rassla även här. Benfica skapade mängder av chanser i tisdags och Gyökeres och hans lagkamrater är minst sagt målglada på hemmaplan. BTTS & Över 2.5 mål finns till 1,99 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip