Spanien:

Regerande världsmästarna Spanien kliver in som favorit här i OS första match, men vi behöver inte titta särskilt långt tillbaka i tiden för att hitta en övertygande seger för japanskorna mot spanskt motstånd. Japan vann faktiskt gruppen före Spanien i VM i Australien och Nya Zeeland i fjol efter att ha besegrat Spanien med hela 4-0 i Wellington. Resultatet var ett av de mest uppmärksammade i VM, då Spanien dominerade matchen fullt ut men straffades stenhårt av omställningsstarka och dödligt effektiva japanskor.

I skandalen som följde under och efter VM sparkades guldförbundskaptenen Jorge Vilda till slut och ersattes av assisterande tränaren Montse Tomé som därefter fortsatte titeltåget genom att leda La Roja till guld i den allra första Nations League-turneringen, där Frankrike besegrades med 2-0 i finalen. Formen är god och Spanien säkrade EM-platsen till nästa år genom att vinna fem av sex matcher i gruppen med Danmark, Belgien och Tjeckien.

Nu är siktet inställt på nya titlar och Spanien är förhandsfavorit även till OS. Truppen är fortsatt urstark med stjärnor som Aitana Bonmatí, Alexia Putellas, Irene Paredes med flera. Dessutom har Barcelonastjärnan Patri Guijerro återvänt till landslagsspel efter bojkott.

Japan:

Trots 4-0-segern senast får Japan acceptera rollen som underdog här. I VM senast blev det som bekant uttåg mot Sverige i kvartsfinal, som även slog ut Japan i OS 2021. Futoshi Ikedas lag är inte alls lika stjärnfyllt som Spaniens, men är ett lag som förtjänar att tas på allvar och som kommer kunna ställa till besvär för många lag.

I uppvärmningen inför OS har Japan spelat fyra träningsmatcher, dubbla segrar mot Nya Zeeland, 4-0 mot Ghana samt 1-1 mot Colombia. Nu väntar motstånd av en helt annan kaliber.

Spanien bäst i världen

Jag gillade mycket av det jag såg från Japan i VM senast. Men här tror jag Ikedas lag får en rejäl utmaning att bita i. Världsmästarna Spanien är världens bästa fotbollslag på damsidan och Montse Tomé förfogar över spelare av absolut världsklass i hela truppen. Vi kommer få se en match där Spanien dominerar bollinnehavet och där Japan försöker hota i omställningarna, som man lyckades så fint med för ett år sedan. Jag har svårt att se det lyckas ännu en gång. Raka ettan finns till 1,52 hos Unibet . 1/1 i HT/FT-marknaden finns till 2,23

This is the stats tab
This is the post tip