Skottland:

Skottarna trodde att man säkrat en meriterande pinne borta på mäktiga Maksimirstadion i Zagreb när Ché Adams hade 2-2-bollen i nät. Då klev VAR in i samtalet. Målet dömdes bort och Skottland förlorade på nytt.

Steve Clarkes mannar står därmed kvar på noll poäng efter tre matcher och tre målglada förluster: 2-3 hemma mot Polen, 1-2 borta mot Portugal och nu på nytt 1-2 borta mot Kroatien. Det är förstås en tuff grupp, men Skottland hyser säkerligen hopp om att kunna utmana Polen om att undkomma jumboplatsen och nedflyttning – vilket dock ser ut att bli en rejäl utmaning nu.

Clarke har en hel del skador som stör. Lawrence Shankland, Greg Taylor, James Forrest och Angus Gunn har alla tvingats lämna återbud på grund av skador och sedan tidigare saknas viktige John McGinn. Det finns dock offensiv kvalitet i laget – inte minst i form av Serie A-duon Scott McTominay, som alltid är bra i landslagströjan, och Ché Adams, som gjort sex mål på nio matcher i Torino och som alltså var så nära att sätta 2-2-bollen senast.

Portugal:

Stod för en inspirerad, imponerande insats i bortasegern mot Polen senast, där Roberto Martínez lag var det klart bättre laget. Seleção dominerade på nationalarenan i Warszawa och hade full koll på handlingarna när man inkasserade en 3-1-seger. Portugal har därmed inlett Nations League på diametralt annorlunda vis än Skottland – nämligen med tre raka segrar, 2-1 mot både Kroatien och Skottland samt 3-1 senast mot Polen och Portugal ser återigen ut att hittat sitt ”kval-jag” efter den inte fullt ut lyckade EM-turneringen i sommar. Men när det vankas kval och vardagslunk tenderar Portugal att köra över allt motstånd och rada upp segrarna.
Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo och ett självmål från Jan Bednarek stod för målen senast, men det var förmodligen PSG-ytterbacken Nuno Mendes som var Portugals främste aktör för kvällen, när Mendes tillsammans med AC Milans Rafael Leão ställde till enorma problem längs vänsterkanten. Där får Skottland se upp.

Martínez valde att ge unge Chelseaförsvararen Renato Veiga hans första start i landslaget när Veiga agerade mittbackspartner till Rubén Dias, med Mendes och Diogo Dalot på varsin kant. João Cancelo knackar utmanar Dalot till höger om startplatsen, men i övrigt har Martínez inte några stora anledningar till att göra förändringar baserat på insatsen senast. Det finns dock gott om kvalitet även på bänken med namn som Diogo Jota, Vitinha, João Félix, João Neves, Otávio och António Silva, för att nämna några.


Tuff inledning för Skottland – Portugal i form

Skottland har förlorat alla tre matcher i Nations League med uddamålet och står inför en ny tuff utmaning här mot ett skickligt Portugal som visade fin form i bortasegern mot Polen senast. Skottland har mål i sig och har producerat fyra baljor på tre matcher, inklusive ett borta mot just Portugal. Portugal & Över 2.5 mål finns till 2,32 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip