Hemmalaget Santos Laguna har på bara ett par år gjort en osmickrande resa. De har gått från att vara ett återkommande inslag i slutspelet, med en stark trupp bestående av mexikanska talanger och utländska värvningar, till att nu senast sluta på en iskall 15-plats (av 18) med en trupp som inte skrämmer slag på någon öht.

De har under en längre tid nu gått minut kvalitémässigt på transfermarknaden. Nyckelspelare har ersatts med rena chansningar, det vill säga dem som man ändå bemödat sig att ersätta! Bland spelarna som gått ut endast under 2024 finns det spelare som Brunetta, Felix Torres och Omar Campos, tre spelare av absolut högsta Liga MX-klass. Nedmonteringen började dock innan dess och vi är många som nu under en längre period förutsett och följt Santos Lagunas förfall.

Som om det inte vore nog så har klubben haft maximal oflyt när det kommer till skador, värvningar och problem utanför planen. Till denna match har Santos Laguna tvåa nya skador (3 sedan ett tag tillbaka). Nyförvärvet JJ Macias (anf) samt mittbacken Govea är båda out kommande veckor. Inte den bästa starten för Macias, men det är som sagt ett återkommande problem när det kommer till nyförvärv. Antingen floppar de hårt eller så går de runt och är skadade hela tiden.

Som grädde på moset så kommer Harold Preciados kontrakt att brytas. Preciado var länge Santos överlägset bästa spelare och skyttekung... ja rentav kanske top 3 strikers i Liga MX, och det säger inte lite! Preciado torskade dock på en dopingkontroll och har varit avstängd i några månader nu. Vem som var tänkt att ersätta honom? JJ Macias!

'Big Mac' Gignac going strong

Till skillnad från Santos Laguna har Tigres siktet inställt på titeln. De var ruggigt vassa i fjolårets slutspel och vann Clausuran 22/23 samt slutade tvåa i Aperturan 23/24. Rätt överraskande prestationer med tanke på att de i ligaspelet var kanske fjärde eller femte bästa lag i ligan. Titeln och silvret stärkte bara bilden många länge haft om att Tigres är ett bättre cuplag än ett ligalag, vilket är tacksamt i Liga MX som avgörs efter ett slutspel.

En potentiell faktor till svårigheterna med serielunket kontra slutspelet är nyckelspelarnas ålder. Gignac, Nahuel Guzman, Rafael Carioca och Guido Pizarro har alla passerat sina bäst före datum och orkar således inte hålla samma höga nivå säsongen igenom, men höjer sig givetvis när det börjar hetta till.

En annan faktor är lagets spelstil. De är allra bäst när de får spela tight, tungt och fysiskt. En spelstil som IMO inte är speciellt framgångsrik när man ska försöka vinna serielunket, men som fungerar utmärkt mot bättre lag i utslagsmatcher.
Anyhow, Tigres har investerat oerhörda summor i spelare genom åren. Den senaste riktigt lyckade värvningen, Juan Brunetta, hämtades just från Santos Laguna inför den nyligen avslutade Clausuran (23/24) och är en bra fingervisning på skillnaden på dessa lags status.

Santos Lagunas tränare kommer antagligen att hålla sig till samma plan som han haft i tidigare matcher: Håll tätt bakåt och håll tätt bakåt.

Taktiken har dock inte varit speciellt lyckosam. Visst släpper Santos Laguna endast in 1 mål per match i snitt, vilket ändå är okej för ett lag som antagligen kommer att sluta på tabellens undre halva. Problemet är att de endast mäktat med 1 mål framåt hittills, och det ska mycket till att målsaldot förbättras efter helgens match mot ett taktiskt och defensivt skickligt Tigres.

Underspel är the way to go här när två av ligans målsnålaste lag ställs mot varandra. Litet litet sample såhär långt givetvis, men vi kan ändå dra en del slutsatser vad gäller spelstil då bägge lagen leds av tränare som är nya på sina positioner.

Under 2.5 mål @ 1.98, 1 unit bet365
Tigres vinst @ 1.77, 0.5 unit Unibet

Vamos!

This is the stats tab
This is the post tip