Roma:

Roma fick slita ont för att ta sig vidare till kvartsfinal i Coppa Italia i onsdags. Man låg länge under hemma mot Serie B-laget Cremonese men två mål under slutkvarten, från Romelu Lukaku och en straff från Paulo Dybala, tog till slut I Giallorossi vidare. Nu väntar en viktig match i kampen om Europaplatserna mot direktkonkurrenten Atalanta, som ligger en position före Roma med en poäng mer på kontot.

José Mourinhos lag har inte varit i toppslag i ligaspelet på sistone heller, där man bara vunnit en av de fyra senaste när spelschemat bjudit på lite hårdare motstånd. Segern kom förvisso mot Napoli, som fick både Matteo Politano och Victor Osimhen utvisade. Därutöver har Roma förlorat mot Bologna och Juventus borta, samt kryssat hemma mot Fiorentina.

Houssem Aouar och Evan Ndika har lämnat för spel i Afrikanska mästerskapen och med Marash Kumbulla och Chris Smalling på skadelistan är det lite snålt på mittbackspositionerna för Mourinho, som kan välja att flytta ned Bryan Crystante. Tammy Abraham är ytterligare någon månad från comeback, men vi lär få se Dybala utgöra anfallspar med Lukaku och att Andrea Belotti tar plats på bänken efter att ha startat i veckan. Roma är svårslagna hemma på Stadio Olimpico, där man har resultatraden 6-2-1 i ligaspelet.

Atalanta:

Gian Piero Gasperinis lag börjar få upp formen någorlunda med fem segrar på de sex senaste. Även La Dea spelade Coppa Italia-fotboll i veckan, där Sassuolo besegrades med 3-1 efter två mål från Charles De Keteleare. Dessförinnan fick man brotta ned Lecce, som besegrades med 1-0 i Bergamo.

Atalanta har annars inte imponerat överdrivet mycket på bortaplan den här säsongen, där man står noterat för 3-1-5 och där man gått tre raka utan seger. Atalanta har kommit igång lite grann med målskyttet den senaste månaden med 15 gjorda, och 5 insäppta, på de sex senaste.

Gasperini tappar Ademola Lookman till Afrikanska mästerskapen, vilket kan öppna för Gianluca Scamacca i startelvan. Atalanta har även adderat Isak Hien från Hellas Verona under januarifönstret. På skadelistan i övrigt återfinns El Bilal Touré och Hans Hateboer, samtidigt som det finns frågetecken för Rafael Tóloi och José Luis Palomino.

Viktiga poäng på spel

Med bara en poäng och en plats som separerar lagen så är det förstås viktiga poäng på spel på Stadio Olimpico. Roma är spelbolagens favorit och har varit relativt svårslagna på hemmaplan, men jag är än så länge varken imponerad eller övertygad av Mourinhos gäng den här säsongen. Detsamma gäller förvisso även Atalanta, men Gasperinis lag har ändå fått upp ångan mer de senaste veckorna. Jag tycker värdet finns på gästerna (Atalanta +0.25 finns till 1,92 hos Pinnacle ). Marknaden tror även på en målsnål match, och Mourinhos lag brukar försöka stänga igen på hemmaplan mot kvalificerat motstånd, men Atalanta har börjat få lite mer fart på målskyttet på sistone och bör ha möjligheter mot ett lite frånvarodrabbat Romaförsvar. Samtidigt vet vi vad firma Dybala/Lukaku kan. Över 2.25 mål till 1,88 kan vara intressant.
This is the stats tab
This is the post tip