För egen del står Superettan i centrum på lördag. Rivalmötet på Jernvallen kittlar lite extra och jag tycker det finns goda chanser för att få se en del mål i Gästrike-derbyt. Förhoppningsvis blir det desto färre fullträffar på Påskbergsvallen medan Degerfors löser ett gäng hörnor på Stora Valla. Kör vi!

 

Degerfors - Oddevold: Degerfors över 5,5 hörnor @ 1,66

Tävling: Superettan
Plats: Stora Valla
Tid: 15:00


Degerfors kliver in som klara favoriter i helgens dust då ett formsvagt Oddevold gästar Stora Valla. Degen körde spelmässigt över Skövde på Stora Valla förra helgen och under sommaren har Bruket varit en maskin på det värmländska gräset. Christos Gravius gjorde comeback mot Skövde men mot Oddevold får William Lundin klara sig utan Gustav Lindgren som är avstängd. 

Degerfors har dominerat majoriteten av matcherna på Stora Valla och i hemmaborgen har DIF skapat flest hörnor i snitt i Superettan – 7,88 per match. Oddevold är å andra sidan helt under isen. Nykomlingen från Uddevalla inledde säsongen inspirerat, men under sommaren har IKO rasat i tabellen. Blott en vinst har det blivit på de tio senaste matcherna. 

Degen har löst över 5,5 hörnor i tre av de fyra senaste hemmamatcherna. Mot ett svagt Oddevold, helt utan självförtroende, bör Lundins mannar kunna föra spelet och skapa chanser under hela matchen, oavsett vad det står på tavlan. 1,66 på över 5,5 rödvita hörnor är taget.

 

Sandviken - Gefle: Över 2,5 mål @ 1,60

Tävling: Superettan
Plats: Jernvallen
Tid: 17:00


Dags för säsongens andra Gästrike-derbyt. När Sandviken och Gefle möttes i våras slutade det 2-2 på Gavlevallen där GIF lyckades hämta upp ett 0-2-underläge efter att Sandvikens Martin Springfeldt dragit på sig ett rött kort. Jag tror även att duellen på Jernvallen blir målrik och gillar helt sonika överspelet. 

Sandviken kommer till spel med något tveksam form. Efter uppehållet har rödvästarna torskat två raka matcher mot Utsikten med 1-2. Vissa frågetecken finns kring offensiven – James Kirby har inte riktigt gått att känna igen efter skadan medan ersättaren Amin Al-Hamawi haft blött krut i bössan. Tittar vi till underliggande siffror ser det dock fortfarande ljust ut för Sandviken – endast tre lag i Superettan har skapat fler målchanser än SIF. Gefle å har å andra sidan har släppt till flest målchanser tillsammans med Örebro. De ljusblå kommer dock stärkta till spel efter 2-0-segern mot Landskrona i Skåne. Notabelt är att detta var första Gefle-matchen som gick under 2,5 mål sedan mitten av maj! 

Det kommer att vara lapp på luckan och jag ser framför mig en underhållande tillställning. Sandviken spelar en offensiv fotboll, skapar generellt sett mycket chanser och trivs med att föra spelet. Jag ser ingen anledning varför inte SIF skulle trycka plattan i mattan från start i derbyt. Mot seriens målrikaste lag Gefle (3,3 mål per match i snitt) gillas över 2,5 mål till priser runt 1,60.

 

Varberg - Helsingborg: Under 2,5 mål @ 2,08

Tävling: Superettan
Plats: Påskbergsvallen
Tid: 17:00


På Påskbergsvallen står det viktiga poäng på spel. Varberg sliter som bekant nere i bottenskiktet medan ett formstarkt Helsingborg är på jakt efter topp 3-positionerna. Lagen möttes precis innan uppehållet och då slutade det med en tajt HIF-viktoria där Benjamin Acquah gjorde matchens enda mål i den 85:e minuten. Jag tror även att duellen i Halland kan bli tajt. 

Det ska sägas att HIF-tränaren Klebér Saarenpää har fått fart på offensiven på slutet. Skåningarna har tryckt in sex baljor efter uppehållet – 3-2-segern senast mot toppkonkurrenten Öster var givetvis ett rejält styrkebesked. Mot ett mer defensivt inriktat Varberg väntar jag mig dock en helt annan matchbild. Hallands BoIS har fortfarande stora problem med anfallasspelet och faktum är att de grönsvarta har skapat under 1,00 i xG i fyra av de fem senaste matcherna. 

Zoomar vi ut under hela säsongen så har varken Varberg eller Helsingborg varit överdrivet målrika. Nio av HIF:s 16 matcher har gått under 2,5 mål medan hälften av Varbergs matcher gått under linan. En bit över dubbel deg på under 2,5 mål känns därmed som en vettig position.

 

Trippeln
Degerfors - Oddevold: Degerfors över 5,5 hörnor @ 1,66
Sandviken - Gefle: Över 2,5 mål @ 1,60
Varberg - Helsingborg: Under 2,5 mål @ 2,08

Totalt odds: 5,52


Notera att de odds som anges i speltipsen är de odds som gäller när texten skrivs. Dessa odds kan gå både ner och upp efter att texten har publicerats.

This is the stats tab
This is the post tip