En superb helg följdes dessvärre upp med ett iskallt midweek. (Not) Funny how things work... Nu är det helgmatcher igen och vi blickar främst mot Mexiko då chilenska ligan har ett litet minibreak fram tills nästa vecka på tisdag.


Liga Mx är en väldigt målglad liga. De flesta stjärnvärvningarna är offensiva sådana och man kan ur den aspekten dra lite paraleller till MLS, även om situationen inte riktigt är SÅ extrem.

I denna match ställs dock två utav ligans målsnålaste lag.

Hemmalaget Puebla är rätt så målsnåla för att de saknar resurser för att spetsa till truppen tillräckligt. Målsnittet per Puebla-match ligger på 2.56, med vilket de placerar sig på en 12-plats (av 18) i målsnittstabellen. 3 av deras 4 senaste matcher har gått under 2.5 mål och det är klart oftare de ligger under 1 förväntat mål än tvärtom.

Pachuca å andra sidan har en starkare ekonomi och således självklart ett mer namnstarkt lag. De har flera offensiva namn som åtminstone statusmässigt sticker ut. Men de är trots det ligans nästmålsnålaste lag med 2.00 per Pachuca-match, en siffra som faktiskt sticker ut rejält i ett mexikanskt kontext om vi ser till dem senaste säsongerna.

Försök kontra utan ytor

Pachucas spel är idag oerhört mycket sämre offensivt än vad det var i Clausuran (första halvan av 2024). Jag vill främst peka på försäljningen av Erick Sanchez som gått till regerande mästarna Club America.

Erick Sanchez är en mexikansk landslagsman. En offensiv mittfältare som gjorde var både målskytt och framspelare i ett. Han var länken mellan lagets offensiva trio och resten utav laget. Hans roll bakom skyttekungen Rondón och dem olika kantlöparna Pachuca använt sig av, i huvudsak Idrissi, var en vital del i tränare Almadas spelsystem.

Man kan tro att en sådan spelarfösäljning borde ersättas med ett starkt namn, men sådan är inte fallet. Istället har halvdana namn värvats + en numera gammal och skadebenägen Angel Mena. Visst kan Mena fylla en viktig roll, men man kan inte sätta förhoppningarna på en skadebenägen 36-åring som knappt fått minuter såhär långt.

Pachucas spel denna säsong har varit väldigt baktungt. De försvarar lågt och kontrar, förvisso rätt bra, när möjligheten ges. Deras intensiva presspel finns inte riktigt kvar längre, vilket tidigare varit en bidragande faktor till en bra målproduktion då de stressat fram misstag hos motståndarna. Således kan man säga att de tar sig an matcherna som ett undre halvanlag, men med bättre spets framåt.

Inatt är det Puebla som kommer på besök. Ett Puebla med mycket lägre förväntningar och en spelartrupp som inte alls sticker ut. De jobbar utefter sina resurser och är således inte jättehungriga på att anfalla.

Jag tror att vi får se en tight historia där. Pachucas egna spel är inte tillräckligt bra för att dominera mot klart svagare Puebla. Puebla å andra sidan riskerar ogärna för mycket mot en motståndare med mycket starkare ekonomi och status. Så, jag vill gärna se Pachuca försöka kontra när det inte finns några ytor att göra det på :)

Under 2.5 mål @ 1.85 spelas med 1U hos bet365 .

Vamos!

This is the stats tab
This is the post tip