Fullspäckat spelutbud idag, så lika bra att tuta och köra direkt!

I chilenska ligans tidiga match ställs Ñublense mot storklubben Universidad Catolica. Två lag som inte riktigt nått upp till förvätningarna, dock på olika sätt.

Hemmalaget Ñublense slutade tvåa så sent som 2022. Andraplatsen belönades med en plats i Sydamerikas finaste klubblagsturnering Copa Libertadores. Copa Libertadores innebär en del pengar in och anledning till att satsa mer på truppen, något som Ñublense försökte sig på inför 2023.

En säsong över förväntan innebär också att större klubbar får upp ögonen för spelare i mindre "överpresterande" lag. En svår balansgång givetvis och storklubbarna stod på kö efter spelare som Alexander Aravena (idag Gremio).

Satsningen blev dessvärre en rätt så misslyckad sådan och Ñublense slutade, med facit i hand, på minus i balansräkningen. Ñublense slutade 12:a 2023 (av 16) och färgade inte alls i Copa Libertadores. Tråkigt!

Idag placerar Ñublense sig på en tiondeplats och drömmen om att etablera sig högre upp måste uppnås snarast möjligt innan lagets status fadear bort. Jag tycker att deras prestationer gått åt rätt håll på senare tid och de är starka på hemmaplan, rentav bättre än många av topplagen.

Luftslottet?

Universidad Catolica är ett av lagen som tillhör Chiles 'big three'. Jag snackar alltså om Colo Colo, La U och Universidad Catolica. Dessa tre lag har högst status, mest pengar och flest supportrar, således är också kraven satta därefter. Universidad Catolica hade ett kallt 2023 där de slutade på en sjundeplats i Primera Division. Under all förväntan givetvis vilket i sin tur innebar ett aktivt transferfönster signerat 'Los Cruzados' som under året förstärkt med spelare från MLS, ryska ligan, Liga Mx samt argentinska Primeran.

Resultatet? Häng på toppstriden.
Logiskt? Inte alls!

Universidad Catolica går vid seger upp på en tredjeplats med 33p. 1p mindre än serieledarna Coquimbo och på samma poäng, men med en match mer spelad, som Universidad de Chlie. Dem underliggande siffrorna är dock inte alls på samma nivå. Varken xP eller spelet på plan är värdig en titelutmanare. I en fair värld hade Catolica haft 24p istället för dagens 30, och då har vi inte ens dem tveksamma straffsparkarna med i den ekvationen!

Det är framförallt Catolicas bortaspel som varit helt skev. De har tagit betydligt fler poäng än de förtjänat där, något som också tränaren är väl medveten om. Catolicas bortaspel har därför blivit allt mer defensiv på senare tid, en mer hållbar approach då flaxet inte håller över tid.

Ñublense kontrollerar sina hemmamatcher på ett bra sätt. De brukar inte släppa till speciellt många chanser emot sig. Det i kombo med Catolicas... svaga och fega bortaprestationer lockar till två spel.

Ñublense +0 @ 1.83, 1U Unibet .

Under 2.5 mål @ 1.78, 1U Pinnacle .

Vamos!

This is the stats tab
This is the post tip