Hallå!

Då var en tillbaka efter några dagars uppehåll efter Copa America. Missade en midweek omgång i och med vilan, lite surt såhär i efterhand när resultaten gick i linje med mina egna anteckningar. Men man får se det positiva i det och det är att man kommit in rätt på't i dem inledande två omgångarna.

I helgen spelas omgång 4. Det blir sista omgången innan årets Leagues Cup, turneringen där 45 lag från Liga Mx samt MLS deltar och som spelas inom loppet av 1 månad i USA. Club America och Columbus Crew är redan kvalificerade till slutspelet då de vann sina inhemska ligor.

I och med att Liga Mx-lagen behöver ta sig till USA i någorlunda god tid innan Leagues Cup så har de flesta lagen drygt 10 dagars uppehåll mellan liga- och cupmatchen. Visst kan det bli lite rotation här och var, men de flesta spelarna bör istället ta omgång fyra och se det som en chans att komma i toppform.

Förväntad klasskillnad = stor!

Liga Mx har sedan länge en etablerad toppskikt. I den hittar vi numera Club America, Monterrey och Tigres, om vi ska hålla listan kort och enkel. Historiskt sett finns det ytterligare några lag som vunnit en del titlar, likt Chivas, Toluca och Cruz Azul, men under modern tid har åtminstone dem tre förstnämnda lagen varit dem mest återkommande när man talar om titelutmanare, och dessutom varit dem lagen som investerat allra mest i den egna truppen.

Mexikanska bottenskiktet är, likt i dem flesta länderna, föränderligt. Vissa lag är klappkassa en säsong bara för att skrälla sig långt i slutspelet säsongen efter. Idag är dock Liga Mx en stängd liga och bottenskiktet har därför börjat utkristallisera sig. Där nere hittar vi, i min bok, Queretaro, Puebla och Mazatlan + ett par lag till som gör oftast rätt så dåligt ifrån sig, men som ändå investerar en betydlig summa pengar i truppen.

Stängd liga innebär att inga lag åker ur. Däremot innebär en bottom three placering i den totala tabellen, alltså den som väger in dem tre senaste årens resultat, att berörda klubbar måste betala rätt stora ekonomiska avgifter till förbundet. Vi snackar tiotals miljoner kronor, en summa som förstör många mindre klubbars ambitioner inför kommande säsong.

Men nog om det. Vi får se detta som en liten write up inför det som komma skall i Mexiko =)

Som jag nämner här ovanför så är det alltså ett av landets största klubbar som ställs mot ett lag som inte visar några indikationer på att ha högre ambitioner än att sluta på tabellens undre halva, om ens det!

Monterreys lag består av många mexikanska landslagsspelare + flera sydamerikanska spelare av högsta klass... och så två spanjorer! Sergio Canales värvades ifjol och har vuxit mer och mer in i den mexikanska ligan. Efter att ha lagt ett par skador efter sig så ser han ut att vara i gott slag. I år har han fått sällskap av Oliver Torres, senast i Sevilla.

Monterrey har alltså värvat två spelare direkt från La Liga. Det är dessutom två spelare som gjort många minuter i sin senaste adress, alltså inga spelare som har pensionen i sikte (än). Till helgens match sägs Oliver Torres vara redo för att tas ut i truppen, förhoppningsvis hinner han få lite speltid innan laget åker till Leagues Cup.

Hemmalaget har gjort en godkänd säsongsinledning. 2 vinster och 1 förlust efter 3 matcher trots ett relativt svårt spelschema. 0-4 förlusten mot Cruz Azul i omgång två var givetvis ett stort fiasko men jag är rätt så övertygad om att laget har det som krävs för att studsa tillbaka.

Queretaro å andra sidan har förlorat samtliga sina matcher i Aperturan, och då har de ändå spelat 2 av dessa på hemmaplan. Motståndet har varit av blandad kvalité, men mot såväl Club America (som roterade!) och Chivas, alltså två lag som ska hamna på tabellens övre halva, förlorade de med 2 mål.

Här ska det råda klasskillnad, och en rejäl sådan! Mycket pekar på att Queretaro slutar bland dem tre sista lagen här och då ska det skilja 2 mål mellan dem och ett förväntat topplag.

Monterrey -1 Asian Handicap spelas med en högre insats @ 1.77 hos Unibet , 2 units (max) får det bli.

Vamos!

This is the stats tab
This is the post tip