Bundesliga återvänder och regerande mästarna Bayer Leverkusen – som i våras bröt Bayern Münchens hegemoni i tysk fotboll efter elva raka ligatitlar – får inleda den nya säsongen i ett regionsderby mot Borussia Mönchengladbach, som hoppas på en betydligt bättre säsong än under fjolåret.

Borussia Mönchengladbach:

Fjolårsäsongen var en enorm besvikelse för Borussia Mönchengladbach som slutade först på 14:e plats, blott en poäng över negativ kvalplats. Schweizaren Gerardo ”Gerry” Seoane, som tränade Bayer Leverkusen och ledde Die Werkself till en katastrofstart på säsongen innan Xabi Alonso gled in och lyfte klubben på alla sätt och vis, gör nu sin andra säsong i Gladbach och hoppas på att vara mer varm i kläderna nu och kunna få ut mer av en trupp som är talangfull – men som inte fått ut lika mycket jämfört med ett par år sedan när Marcus Thuram, Jonas Hofmann, Breel Embolo och Denis Zakaria utgjorde ett charmigt lag.

I truppen finns fina spelare i Rocco Reitz, Luca Netz och Robin Hack och Manu Koné visade i OS vilken fin mittfältare han faktiskt är. Under sommaren har en rejäl centralpjäs i offensiven plockats in i form av den väldige Tim Kleindienst från Heidenheim. Kevin Stöger från Bochum är också en bra Bundesligaspelare och Philipp Sander, som var bra i Holstein Kiel som tog klivet upp från andradivisionen i våras, bör ha en roll att spela och bidra med bredd till mittfältet.

Jag tycker Gladbach på papper har ett bra lag. Utöver nämnda spelare ovan har vi även Julian Weigl, en gammal förälskelse för mig från tiden han slog igenom som passningsskicklig mittfältare i Borussia Dortmund, Ko Itakura, Nico Elvedi och Alessane Pléa. Jag tycker inte Gladbach ska behöva slåss i tabellens nedre regioner med ett så starkt lag, men Seoane behöver verkligen täppa till en läckande defensiv som släppte in hela 67 mål på 34 matcher i fjol.

Till premiären saknas Yvandro Borges Sanches och Jan Olschowsky.

Bayer Leverkusen:

Står inför en tuff utmaning att upprepa fjolårets vansinniga framgångssaga. Bayer Leverkusen var inget annat än fenomenala säsongen igenom och gick hela 51 matcher utan förlust innan nederlaget i Europa League-finalen mot Atalanta. I de inhemska turneringarna förlorade man inte alls när Die Werkself vann Bundesliga i överlägsen stil och därefter säkrade dubbeln med cuptriumfen i DFB-Pokal.

Det går inte att överdriva vilket enormt imponerande arbete Xabi Alonso utfört med Leverkusen och skällsordet ”Neverkusen” är nu dött och begravet för all framtid. Leverkusen vann inte enbart fotbollsmatcher, man gjorde det på ett så imponerande sätt med en dominant och tydlig stil, där man dessutom visade upp en häpnadsväckande karaktär och stod ofta för comebacker och vändningar i det absoluta slutskedet av matcher.
Hittills har Leverkusen lyckats behålla alla bärande spelare från i fjol, även om det fortsätter att ryktas kring Jérémie Frimpong och Jonathan Tah, och av spelarna som spelade kontinuerligt är det egentligen bara Bayern München-lånet Josip Stanisic som försvunnit. Startelvan kommer således vara liknande den under fjolåret, men Leverkusen har adderat nödvändig bredd – som kommer gå åt med tanke på det utökade Champions League-formatet – i form a Martin Terrier från Rennes och Gironas succémittfältare Aleix García, som kan avlasta viktige Granit Xhaka.

Frågan är bara: Kan Leverkusen vara lika bra – eller kanske till och med ännu bättre – än under fjolårssäsongen? Alonso har satt ihop ett imponerande ramverk, men det kändes också ofta som att laget gick på ren adrenalin och mentalitet stundtals – särskilt under våren.

Leverkusen inledde i alla fall säsongen som vinnare när man besegrade Stuttgart i den tyska supercupen efter straffar, trots att Terrier blev utvisad efter en dryg halvtimme, och återigen gjorde man det med en sen kvittering när Patrick Schick slog till i minut 88. Så inställningen verkar det inte vara något fel på. Och kvaliteten finns tveklöst där. Till premiären saknas endast Exequiel Palacios, i övrigt har Alonso hela truppen tillgänglig.

Kan Gladbach störa Leverkusen?

Jag tror inte Gladbach kommer vara lika svaga som under fjolårssäsongen, men har man vad som krävs för att störa Bayer Leverkusen i det här Rhinederbyt som sparkar i gång Bundesligasäsongen? Jag är tveksam. Leverkusen är helt enkelt så bra, vilket man även visade i supercupfinalen där det inte var något fel på inställningen eller visade prov på någon form av ”mättnad”. I fjol kryssade lagen, 0-0, på BayArena, men på Borussia Park vann Leverkusen med klara 3-0 (och har sex raka borta mot Gladabach). Gladbach är målglada i båda ändar, så jag har förhoppning om att det här kan bli en riktigt underhållande premiär där Leverkusen borde ha goda möjligheter att inleda även 2024/25 i positiv stil. Raka tvåan finns till 1,61 hos Coolbet . Leverkusen & Över 2.5 mål finns till 2,18 (Över 1.5 till 1,82 för en lite snällare lina)

This is the stats tab
This is the post tip