Konkurrensen är mördande inför vad som ser ut att bli en spektakulär fotbollshelg med mängder av högintressanta matcher – men frågan är om inte kraftmätningen i Bundesliga ändå är den på förhand allra hetaste bataljen.

Bayer Leverkusen:

Fortsätter att imponera alldeles enormt, både spelmässigt och resultatmässigt och ”Neverkusen” kliver välförtjänt in i den här seriefinalen som Bundesligaledare. Bayer Leverkusen har fortfarande inte förlorat den här säsongen och toppar Bundesliga med två poäng ner till Bayern München. I tisdags kom Die Werkself tillbaka från 0-2-underläge för att säkra avancemang i cupkvartsfinalen mot starka Stuttgart med en mäktig vändning i andra halvleken där Jonathan Tah satte avgörandet i minut 90. Det är inte första gången som Leverkusen avgjort en match i slutskedet den här säsongen.

Nu väntar alltså Bayern München hemma på BayArena. Leverkusen vann det här mötet i fjol, 2-1, och höstmötet i München slutade 2-2 efter ett sent kvitteringsmål från Exequiel Palacios.

Palacios är ett osäkert kort här, men han närmar sig comeback från skada. Victor Boniface är dock fortsatt skadad, precis som Arthur, och Odilon Kossounou spelar final i Afrikanska mästerskapen med sitt Elfenbenskusten i helgen. I övrigt har Xabi Alonso alla spelare tillgängliga till toppmötet.

Bayern München:

Bayern har fått en spelfri vecka, då man redan åkt ur tyska cupen, men på onsdag väntar Champions League-åttondelsfinal borta mot Lazio i Rom, som behöver finnas med i Thomas Tuchels tankar till det här toppmötet. Efter chockförlusten hemma mot Werder Bremen i slutet av januari har Bayern radat upp tre raka segrar: 1-0 mot Union Berlin, 3-2 mot Augsburg och senast 3-1 mot Borussia Mönchengladbach utan att spelet varit direkt bländande.

I mitt tycke har Leverkusen imponerat betydligt mer än Bayern München så här långt under säsongen, även sett till spelmässiga prestationer, även om vi är väl medvetna om vilken höjd Bayern förstås besitter.
Tuchel har en del frågetecken inför den här matchen. Manuel Neuer har tränat på egen hand i veckan med knäbekymmer och nyförvärvet Bryan Zaragoza har dragits med influensa. Joshua Kimmich har missat de två senaste matcherna, men han har varit tillbaka i kollektiv träning – precis som Dayot Upamecano – och ser ut att vara redo för spel, vilket är viktigt, förstås. Min-jae Kim är också tillbaka från Asiatiska mästerskapen. Utöver de frågetecknen så saknas även en hel rad spelare: Kingsley Coman, Alphonso Davies, Konrad Laimer, Serge Gnabry, Tarek Buchmann, Daniel Peretz och Bouna Sarr.

Spektakel på BayArena

Den här matchen har potential att bli något alldeles extra när Bayern München för en gångs skull kliver in i en Bundesligamatch och slår ur underläge (nåja, åtminstone tabellmässigt). Jag är oerhört imponerad av det arbete Xabi Alonso utfört i Bayer Leverkusen, som spelat en fantastisk fotboll hela säsongen och visat upp en spektakulär förmåga att gräva fram resultat och segrar även när det går emot och klockan tickar upp mot slutsignal. Bayern har förstås oerhört hög kapacitet, men har blandat och gett under hela säsongen och när Tuchel med lite frågetecken i truppen tycker jag värdet finns på hemmalaget, när gästerna är knappa favoriter inför matchen. Oddsen har studsat en hel del, men i skrivande stund finns Leverkusen 0 finns till 2,06 hos bet365 .
This is the stats tab
This is the post tip