I Leagues Cup sena sena (04:30) match är det ett lag med uppåtgående form som ställs mot ett lag som gått ner sig fullständigt på bara några år.

De som gått ner sig är givetvis mexikanska Club Leon.

Club Leon har under 2000-talet gjort en imponerande resa. De har gått från spel i mexikanska andradivisionen till att vinna ligan (3 gånger), Concacaf Champions League (2023) och Leagues cup (2021). Vi snackar alltså om en organisation som faktiskt lyckats göra resan från semiglömd fotbollsklubb till ett etablerat topplag.

Ingenting varar dock förevigt och Leons utveckling har börjat gå åt helt fel håll!. De har börjat sälja spelare till direkta konkurrenter på ett sätt som de inte gjort tidigare. Tidigare tränaren Nicolas Larcamon trollade med det han hade och det var mycket tack vare hans taktiska kunnande som Leon lyckades skjuta fram nedfallet med en säsong (ish).

Larcamon avgick självmant efter lagets misslyckade deltagande i VM för klubblag och det vi ser idag är således Leons rätta färger.

Kall, kallare, Leon

Leons nuvarande tränare Jorge Bava hämtades in för att ersätta Larcamon. Bava kommer senast från uruguayanska Liverpool med vilka han faktiskt vann ligatiteln. En sällan skådad prestation då ingen riktigt kunde förvänta sig något sådant inför säsongen.

Liverpool blev i den vevan sönderköpt och Jorge Bava handplockades in för att hålla projektet Club Leon levande. Uppgiften verkar dock vara Bava övermäktig och Club Leon spelar just nu på samma nivå som andra mexikanska bottenlag. Ett stort underbetyg för en klubb som alldeles nyligen fick mäta sina krafter mot andra lag i Klubblags-VM.

Leon har 3 poäng efter 4 omgångar i årets Apertura. Motståndet har varit av blandad kvalité, men de har bl.a. spelat mot två lag som på förhand rankas MYCKET lägre (Puebla & Necaxa). I den enda svåra bortamatchen hittills åkte man på råpisk med hela 1-4 och man har varit det sämre lagen i samtliga matcher, utom möjligen mot Necaxa där xGn ändå blivit påverkad av ett straffmål.

Inatt ställs denna klubb som är i förfall mot ett Portland Timbers vars säsong vänt mot det bättre. Portland gick stora delar av säsongen utan att vinna (9 raka) men har på senare tid vunnit en majoritet av sina matcher. De har exempelvis raden 6-2-2 på deras 10 senaste ligamatcher. Tittar vi enbart på hemmamatcherna så är de obesegrade i 8 raka varav 7 har slutat med hemmaseger. Deras underliggande för säsongen imponerar inte, men tittar vi till dem senaste månaderna så är det ändå bra och stabil leverans från deras sida.

Det här spelet grundar sig främst på Leons nuvarande status. De har sett oerhört svaga ut på bortaplan och har varit helt chanslösa när de väl ställts mot bra motstånd (Pumas).

Leons förfall fortsätter, åtminstone en turnering till: Portland Timbers -0.25 @ 1.93, 1U. bet365 .

Vamos!

This is the stats tab
This is the post tip