Speltips: Över 8,5 hörnor @ 1,73 - Unibet

Europa League-kval möte mellan ett Jagiellonia som aldrig varit så här långt framme i Europaspel och Ajax som är ett av de mest framgångsrika lagen när det gäller Europaspel genom åren. 

Jagiellonia var på gnällen att åka ur Ekstraklasa säsongen 22/23 och hade någon sagt att de säsongen efter skulle vinna Ekstraklasa så hade nog de flesta skrattat men nu blev det ett faktum efter en stenhård fight mot Slask där båda lagen slutade på 63 poäng. I inbördes möten så vann Slask hemma med 2-1 men föll borta med 1-3 så av den anledningen hamnade bucklan i Białystok-klubbens prisskåp som fram till dess mest samlat damm. Hade en cup-trofé och en supercup buckla men givetvis så ställer man nu ligapokalen längst fram. 

Så är Jagiellonia ett "Leicester" eller kan man hålla sig kvar i toppen av polsk fotboll ett tag framöver?

Svaret är nog ett mellanting. Lär knappast försvara titeln men inte heller gå från vinna ligan till bottenlag. Inledde denna säsong med tre raka segrar innan det senast blev 2-4 hemma mot Cracovia. I Champions League-kvalet besegrades FK Panevezys (Litauen) med 4-0 borta och 3-1 hemma. Kunde dock inte rå på Bodö/Glimt i nästa runda, där norrmännen vann med 1-0 borta och 4-1 hemma. Så polackerna kommer till denna kamp med tre raka förluster, om vi räknar Champions League och den senaste ligamatchen.

Tappade inför säsongen målis Zlatan Alomerovic (AEK Larnaca), även duktige backen Bartlomiej Wdowik försvann till Braga, anfallaren Jose Naranjo flyttade hem till Spanien (Ibiza) och för en vecka sedan klev mittfältaren Dominik Marczuk över Atlanten och landade i Real Salt Lake. 

Vad har man då ersatt med? Maksymilian Stryjek är ny keeper och lär nog snart få överta vantarna om inte unge Slawomir Abramowicz skärper till sig mellan stolparna. Lamine Diaby-Fadiga (a, Paris FC), Miki Villar (a, Wisla), Joao Moutinho (b, Spezia, lån) Thomas Costa (m, Vizela), Marcin Listkowski (a, Lecce) och Darko Churlinov (a, Burnley, lån) ) är övriga nya i truppen.  

Hörnspel testas då matchresultat känns ovisst.

Ajax brukade förr om åren fightas med PSV om ligaguldet med Feyenoord en bit bakom, men är nu allt som ofta en bit bakom sina värsta rivaler. Förra säsongen hade man även Twente och AZ framför sig och då får man nöja sig med att kvala till Europa League. Så här långt har det gått vägen för Amsterdam klubben. 

Vojvodina från Serbien var första hindret som besegrades med visst besvär, 1-0 hemma och 3-1 borta. Det skulle bli ännu tightare mot Panathinaikos. 1-0 i Aten, följdes upp med 0-1 hemma. Fick sedan ett mål bortdömt i förlängningen och straffar fick avgöra. Där fick Ajax drömstart då Remko Pasveer räddade första grek-straffen, sedan satte alla spelare sina straffar innan Brian Brobbey brände chansen att bli hjälte. Brobbey hann med att missa en straff till och då förstår vi att det krävdes många straffar för att avgöra matchen. Faktum är att det tog hela 34 straffar innan Ajax stod som segrare och nu har chans att ta sista steget in i gruppspelet. 

Kanske var spelarna matta både i fötter och ben, för ett par dagar efter dramat så föll man i ligan mot NAC Breda med 1-2. Så är redan efter två omgångar, tre poäng efter PSV och AZ som får ses som direkta konkurrenter om guldet. 

Bertrand Traore är ny för säsongen men i övrigt har det inte hänt så mycket på spelarfronten. Finns som vanligt mycket talang i laget men känns ändå som att det åter fattas något och de få rutinerade pjäserna (läs Jordan Henderson & Steven Berghuis) är lite överskott som andra lag inte vill ha. 

Skador på Owen Wijndal och Benjamin Tahirovic.

Visst "bör" Ajax vinna detta möte men litar inte alls på nederländarna för stunden och i stället för resultat så tas sikte på hörnspel. Jagiellonia är ett skapligt hörnlag och fixade sju hemma mot Panevezys och tre hemma mot Bodö/Glimt. Senast i ligan blev det hela tretton stycken mot Cracovia. När det gäller Ajax så har de snabba tekniska spelare som gärna utmanar och då blir det ofta per automatik många hörnor. Tio hemma mot Vojvodina och nio borta mot serberna. Tre borta mot Panathinaikos och fem hemma. 

Linan ligger på 8,5 här, så över nio hörnor i matchen är vad som krävs av lagen och det tror jag de fixar. Ajax kommer troligen äga mycket boll och utmana på kanterna, medan Jagiellonia ligger lågt och väntar på kontringsmöjligheter. 

Spelet sitter om det blir minst nio hörnor i matchen.  

This is the stats tab
This is the post tip