Speltips: Under 3,5 mål @ 1,80 - X3000 -

Returmöte i Champions League-kvalet mellan Finlands mest kända lag, HJK från Helsingfors och lilla FK Panevėžys från Litauen som vann det första mötet i Baltikum med hela 3-0.

I de inhemska ligorna är det skilda världar för lagen. HJK ligger tvåa i Veikkausliiga på samma poäng som KuPS och SJK som båda spelat en match mindre än huvudstadslaget. Panevėžys är på negativ kvalplats i A Lyga och är på samma poäng som jumbon Suduva (ett annat lag som floppat rejält i högsta serien).

Inget av lagen har sparkat boll sedan första möte i detta kval. HJK föll i sin senaste ligamatch mot Ilves med 0-3 så noll mål framåt och sex bollar i baken på två matcher är ett rejält huvudbry för tränare Toni Korkeakunnas. Panevėžys hade två gånger 0-1 (Banga Gargzdai och Hegelmann) innan kvalvinsten.

När det gäller matchen mellan lagen så hade Panevėžys initiativet första 35 och borde ha gjort mer än ett mål på de chanser som skapades. Sista tio minuterna i första halvlek så tryckte HJK på utan att få någon utdelning. I andra halvlek hade HJK två dystra minuter när litauerna gjorde 2-0 på straff i 65e och 3-0 i 67e. Sedan fick HJK bra chans att snygga till siffrorna sista 20 minuterna när anfallaren i Panevėžys, Cheikhou Dieng, drog på sig sitt andra gula kort och fick lämna planen i förtid. Men trots en man mer så skapade inte finnarna speciellt många farligheter och hade bara ett skott på mål i andra halvlek. Så inte alls orättvist med hemmaseger den gången.

HJK fortsätter vara ineffektiva?

Det HJK behöver förbättra om de ska ha någon chans att ta sig vidare här är följande.

Inget sölande i backlinjen. Två av Panevėžys mål kom till när backarna (Diogo Tomas och Joona Toivio) stod och sov och inte märkte att spelare kom in framför dem. Straffen man drog på sig var också klumpigt försvarsspel av mittfältaren Georgios Kanellopoulos.

Framåt som sagt tunt och lone-striker Luke Plange, som ändå gjort sex mål i ligan och tidigare varit skaplig i Premier League 2, fick få bollar att jobba med och när han väl fick lägen så var det svaga avslut. Behöver här få bättre back-up i form av Hassane Bande och Santeri Hostikka.

På mitten behöver Lucas Lingman steppa upp för många bollar går genom honom och då måste det vara rätt adress på dem. I målet blir det nog gamla Niki Mäenpää som får behålla vantarna trots tre insläppta bollar. Jesse Öst släppte ju även han in tre bollar i sin senaste match. Oavsett vem det blir mellan stolparna så finns det gott om rutin, vilket är bra vid såna här tillfällen.

När det gäller Panevėžys så tycker jag att de borde försöka spela sitt spel även på bortaplan. Om de väljer att parkera bussen från start så kan det komma ett tidigt baklängesmål och då kan det bli tufft trots tre måls försprång.

Vann senast bortamatchen i ligan då det blev 3-1 mot Suduva. Norrmannen Sivert Gussiås gjorde sina hittills enda två mål för klubben i den matchen. Tror att tränare Stijn Vreven är rätt nöjd med hur det såg ut senast och kommer inte ändra om så mycket. Cheikhou Dieng är avstängd så Noel Mbo som stod för ett frejdigt inhopp tar troligtvis hans plats. Precis som hos Zalgiris och en del andra litauiska lag så är det många importer och länder som Moldavien, Tyskland, Lettland, Ukraina, Slovakien, Spanien, Argentina och Nederländerna finns representerat i truppen. Så pekar åter på det faktum att man inte bara ska kolla på vilket land / liga som laget kommer i från utan även kolla vilka spelare som finns i truppen.

Bolagen tror att HJK kommer krossa Panevėžys här och visst har finländarna varit starka på hemmaplan på sistone men såg inga tendenser alls i Litauen som tyder på att det blir stora siffror här. Spelet som testas är under 3,5 mål i matchen.