EM-kvalet på damsidan kliver in i sitt absoluta slutskede där de två avslutande omgångarna avgör vilka som kniper de två direktplatserna, där Frankrike är ytterst väl positionerade och där Peter Gerhadssons Sverige behöver nå resultat mot Frankrike och/eller England för att säkra EM-platsen.

Frankrike:

Toppar gruppen på nio inspelade poäng, två fler än Sverige och England, efter 2-1-segern mot England på St. James’ Park under förra samlingen. En seger räcker alltså för att fransyskorna kan boka biljetten till Schweiz och skulle Hervé Renards lag misslyckas att inkassera tre pinnar hemma mot Sverige under fredagen så väntar en klart hanterbar match mot redan avsågade Irland, som än så länge inte gjort ett enda mål eller tagit en enda poäng i den tuffa kvalgruppen.

Frankrike vann förra mötet med Sverige med 1-0 på Gamla Ullevi efter att Wendie Renard sent nickat in matchens enda mål på hörna.

Den franska truppen är oerhört stark med rutinerade och högkvalitativa lirare som Renard, Amandine Henry, Eugénie Le Sommer, Kadidiatou Diani, Delphine Cascarino, Marie-Antoinette Katoto, Vicki Becho, med flera. Le Sommer och mittbacken Griedge Mbock har dragits med skadebekymmer, men ska enligt Renard vara tillgängliga för spel. Salma Bacha är dock avstängd.

Sverige:

Poäng borta mot Frankrike skulle förstås förbättra det svenska utgångsläget, men det är i tisdagens match mot England på Gamla Ullevi som det definitiva avgörandet kommer falla för Sveriges EM-öde

– Under de här åren har vi aldrig varit med om något liknande. Antingen brukar man ha en match och då är det den som gäller, eller så spelar man kanske en träningslandskamp först. Nu är det två tävlingsmatcher, men det är bara Englandsmatchen... vinner vi den så är vi vidare till EM, säger Gerhardsson inför matchen.

Frågan är hur Gerhardsson väljer att resonera med den vetskapen, och med Englandsmatchen på tisdag som den här samlingens tydliga huvudfokus. Sverige har hela sex spelare – däribland nyckelkuggar som Kosovare Asllani, Magdalena Eriksson och Linda Sembrant – som blir avstängda ifall de drar på sig något gult kort mot Frankrike. Vilar han spelare och eliminerar avstängningsrisken eller värderar han förberedelsen och att få minuter i benen på nyckelspelarna när utlandsproffsen inte spelat match på ett par veckor? Kika den svenska startelvan innan spel här oavsett. Elin Rubensson, som missade förra samlingen med en lårskada och fortfarande inte är helt hundra, lär inte riskeras i onödan.

Tuff utmaning för Sverige

Frankrike kliver in som tydlig favorit här vilket jag ser som rimligt. Frankrike vann det jämna mötet på Gamla Ullevi efter ett sent avgörande och har generellt sett varit snäppet vassare än Sverige under EM-kvalet. Lägg därtill att Sverige har Englandamatchen runt hörnet, som stjäl fokus inte minst i och med avstängningshotet som hänger över hela sex svenskor och som kan komma att påverka Gerhardssons laguttagning. Kika startelvorna, särskilt den svenska, innan spel här, men jag tror Sverige kan få en tuff utmaning på Stade Gaston Gérard i Dijon, särskilt om Gerhardsson riskminimerar och väljer att vila någon eller några spelare som normalt sett skulle startat. Raka ettan finns till 1,68 hos Bethard .

This is the stats tab
This is the post tip