Innan vi riktar blicken mot sommarens höjdpunkt, EM/speltips/">Fotbolls-EM i Tyskland, så återstår kulmen på den internationella klubblagssäsongen i form av Champions League-finalen på Wembley mellan Borussia Dortmund och Real Madrid. I blickfånget har vi dessutom två tyska stjärnor i form av Marco Reus och Toni Kroos, som säger farväl till respektive klubb i lördagsaftonens final. 

6.00 i odds på Ö1.5 mål i matchen! →

Borussia Dortmund:

Dortmund är tillbaka i London och på samma arena där man 2012/13 spelade sin senaste Champions League-final. Då var det inhemska rivalen Bayern München som stod för motståndet, och till slut segrade mot Jürgen Klopps Dortmund efter Arjen Robbens sena avgörande. Nu kommer Borussia Dortmund in med en lite annan inställning och svansföring, där tyskarna är tydlig underdog i finalen.

Borussia Dortmund har haft en blek säsong i Tyskland där Die Schwarzgelben slutade först på femte plats i Bundesliga och där man åkte ur tyska cupen redan i åttondelsfinal. Jag har flera gånger skrivit att jag inte varit imponerad av vad den här upplagan av Borussia Dortmund presterat – Edin Terzics lag har ofta varit märkligt passiva och defensivt inriktade, vilket Mats Hummels också talat om i veckan där han hävdat att han varit ”rasande” över hur Dortmund tagit sig an vissa matcher. 

I Champions League kommer vi dock inte ifrån att Dortmund gjort en rentav överjävlig säsong.

Terzics lag tog sig först ur ”Dödens grupp” som gruppsegrare före PSG, AC Milan och Newcastle innan man därefter tog sig förbi PSV Eindhoven, Atlético Madrid och PSG på vägen till finalen. Jag ska vara ärlig med att jag inte tog Dortmunds parti inför något av dessa möten. I semifinalerna mot PSG vann Dortmund båda matcherna med 1-0 med en beundransvärd defensiv insats och ett omställningsspel fokuserat kring Jadon Sancho – som var fenomenal i första mötet – och vindsnabbe Karim Adeyemi. Även om Hummels och Nico Schlotterbeck stod för heroiska försvarsinsatser måste det ändå påtalas att Dortmund hade marginalerna på sin sida, där PSG bland annat hade sex ramträffar och stod för några rejält missriktade avslut.

Men Dortmund har tveklöst förtjänat sin finalplats och den röststarka gula fanbasen kommer garanterat både synas och höras i London under helgen. Jag tror vi återigen kommer få se ett försvarsinriktat Dortmund, där mittbacksduon Hummels/Schlotterbeck behöver prestera på topp för att hålla Reals offensiva stjärnor i schack. Terzic har en nästintill skadefri trupp där endast att Ramy Bensebaini, Mateu Morey och Julien Duranville saknas. Sebastién Haller har återvänt till träningsplanen och ska vara aktuell för en plats i truppen truppen. Marcel Sabitzer, Emre Can och Julian Brandt står inför en tuff utmaning centralt mot Reals spelskickliga, tunga mittfält. I övrigt kommer firma Sancho/Adeyemi återigen spela en nyckelroll för Dortmunds offensiv, där de flankerar fyrtornet Niklas Füllkrug.

Real Madrid:


Tja, här står vi igen. Champions League-pokalen ska delas ut och 14-faldiga mästarna Real Madrid kliver in i finalen som massiv favorit för att lägga vantarna på klubbens sjätte seger det senaste decenniet. En remarkabel statistik på alla sätt. Real Madrid har sina brister, och över en hel säsong är det sällan det lag som skiner allra mest, men det är något alldeles särskilt skimmer som faller över Los Blancos när det vankas avgörande skeden i den största av klubblagsturneringar. Och Carlo Ancelotti och hans mannar är förstås oerhört sugna på att erövra ytterligare en titel. 

Real har till skillnad från Dortmund haft en bättre ligasäsong där Madridgänget utan större svårighet säkrade La Liga-titeln med god marginal ner till konkurrenterna. I Champions League-spelet har spanjorerna också haft en enklare väg, åtminstone fram till slutspelet. Real vann samtliga matcher i gruppen mot Napoli, Braga och Union Berlin. Därefter tråcklade sig Real förbi RB Leipzig – inte alls utan besvär – innan man stod för en desto större knall genom att slå ut Pep Guardiolas regerande CL-mästare Manchester City efter straffar. Real var därefter illa ute i semifinalen mot Bayern München där Alphonso Davies sköt Bayern till ledning på Santiago Bernabéu innan Real, som så många gånger förr, orkestrerade en remarkabel – och välförtjänt - vändning i slutminuterna genom två snabba mål från inhopparen Joselu. 

Ancelottis lag har inte heller alltid övertygat under säsongen, men det finns en oerhörd höjd och stjärnglans i det här laget som tenderar att bära fram marängerna när det drar ihop sig till avgörande i stora matcher på den största scenen. Jude Bellingham, Vinicius Junior, Rodrygo – eller för den skull Arda Güler, Brahim Díaz eller Joselu – är alla kapabla att kliva fram när det behövs som mest.

Andriy Lunin har gjort ett strålande jobb mellan stolparna den här säsongen i Thibaut Courtois skadefrånvaro. Belgaren är dock tillbaka här, samtidigt som Lunin dragits med influensa så allt talar för att det blir Courtois som vaktar kassen på Wembley. David Alaba är fortfarande inte tillbaka och defensive mittfältaren Aurélien Tchouaméni hinner inte heller återhämta sig i tid. Tchouaméni är ett avbräck, men med spelare som Toni Kroos, Eduardo Camavinga, Luka Modric, Fede Valverde, Arda Güler finns gott om centrala mittfältsalternativ. I övrigt har Ancelotti full trupp att tillgå.

Ny målsnål CL-final?

Jag tycker underspelet är en bra väg att gå här – Dortmund kommer, likt semifinalerna mot PSG, sätta defensiven i främsta rummet och Real Madrid bjuder inte heller på klang- och jubelföreställningar vecka ut och vecka in och i spelet utan boll tenderar Ancelottis lag att försvara ganska passivt med fokus på att vara svårpenetrerade, särskilt när en CL-titel står på spel. Under 2.5 mål för den djärve, lite snällare lina om man vill vara lite mer försiktig. Champions League-finalerna har inte varit målglada affärer på sistone. De fem senaste har innehållit blott sex mål totalt och de fyra senaste har slutat 1-0.

Jag kommer dock inte ifrån känslan att jag har svårt att se det här Borussia Dortmund – ett lag som jag, en otrolig Champions League-kampanj till trots, inte varit särskilt imponerad av under hela säsongen – och även om favoritskapet för spanjorerna är i lägsta laget så är det ju precis den här typen av tillställningar som Carlo Ancetti och hans lag existerar för. Det här är finaler Los Blancos bara finner ett sätt att vinna, även om jag tror Dortmund kommer försöka bjuda upp till hårt motstånd med en Real att vinna & Under 3.5 mål finns till 2,54 hos Quick Casino.

This is the stats tab
This is the post tip