Borussia Dortmund:

Det har hänt en hel del i Borussia Dortmund under sommaren. Tränare Edin Terzic lämnade, som aviserat, efter förra säsongen som avslutades med Champions League-finalförlusten mot Real Madrid. Ersättaren hittade man ”in-house” i form av Nuri Sahin, forne mittfältsstjärnan som redan varit med och jobbat runt laget och förhoppningen är att Sahin ska kunna lyfta Die Schwarzgelben efter en fjolårsssong som inte alls imponerade – bortsett från CL-spelet.

Dortmund slutade femma i Bundesliga i fjol – nära 30 poäng bakom segrande Leverkusen – och jag kan inte annat än tycka att det var en rättvis position. Dortmund hade en fin period strax efter vinteruppehållet, men på det stora hela är jag inte ett dugg imponerad av vad Dortmund presterade – vare sig resultat- eller spelmässigt.
Sedan förra säsongen har man tappat Jadon Sancho, som var väldigt bra under våren, som återvänt till Manchester United, och veteranerna Marco Reus (LA Galaxy) och Mats Hummels (klubblös). Ian Maatsen har också återvänt till Premier League och Chelsea. Anfallaren Niclas Füllkrug har lämnat för West Ham och Youssoufa Moukoko, supertalangen som än så länge inte funnit fotfästet och gjort riktiga avtryck på seniornivå trots att han var med i tyska VM-truppen redan 2023, tycks också på väg bort.

Jag tycker Pascal Gross från Brighton är en bra rekrytering på mittfältet och i Füllkrugs ställe har Serhou Guirassy – som gjorde storsuccé i Stuttgart i fjol – och duktige Maxilmilian Beier från Hoffenheim anlänt. Yan Couto, som var riktigt bra i Girona i fjol, på lån ersätter Maatsen rakt av. Backlinjen har föryngrats med tyske EM-spelaren Waldemar Anton, som också var ruggigt fin i Stuttgart i fjol, och som väntas ta plats bredvid Nico Schlotterbeck. Staplar man upp nyförvärven är det inga dåliga tillskott, men alla bitar ska också falla på plats och jag är inte helt övertygad om att Sahins Dortmund kommer vara flera steg bättre än Terzics Dortmund, och jag tror de svartgula får tufft att blanda sig i någon titelstrid. Dortmund släppte in en del mål i fjol och började årets säsong målglatt också med en 4-1-seger mot Phoenix Lübeck i tyska cupen. Trots stor spelmässig dominans släppte Dortmund ändå till målchanser och släppte in ett mål och två ramträffar.

Till premiären är Guirassy out. Kjell Wätjen är ett osäkert kort, men 18-åringen som under våren märkligt nog vara halvsvensk – vilket sedan visat sig vara falskt – är inte någon tilltänkt startspelare initialt oavsett.

Eintracht Frankfurt:

Dino Toppmöllers lag är nog inte heller helt nöjda med fjolårssäsongen. Trots att Eintracht Frankfurt slutade sexa i Bundesliga, så skilde det ändå hela 18 poäng upp till Dortmund på platsen ovan i tabellen. Det finns kvalitet i Toppmöllers lag, men i fjol var Frankfurt lite för ojämna – om än underhållande, då man både gjorde och släppte in mängder med mål. På den vägen har Frankfurt fortsatt även under försäsongen och i de få tävlingsmatcher man redan hunnit spela. Frankfurt gjorde 25 mål och släppte in sex mål på fem träningsmatcher mot Heusenstamm, Juarez, Louisevill City, FSV Frankfurt och Valencia. Förra helgen sparkade men i gång cupspelet i DFB-Pokal med en 4-1-seger mot andradivisionslaget Eintracht Braunschweig, där Hugo Ekitiké stack ut med två mål och en ass.

Sedan förra säsongen har Frankfurt tappat talangfulle försvararen Willian Pacho till PSG, men i övrigt inga tapp att tala om. Från PSG har man samtidigt löst anfallstalangen Hugo Ekitiké permanent efter fjolårssäsongens lån. Hugo Larsson har även fått nordiskt sällskap i form av Oscar Höjlund, lillebror till Manchester United-Rasmus, från FC Köpenhamn samt Rasmus Kristensen från Leeds på fri transfer. Även försvararna Robin Koch och Arthur Theate ansluter på fri transfer och Frankfurt har även adderat två tilltänkta framtidsnamn i 19-årige offensiva mittfältaren Krisztián Lisztes från Ferencváros och 18-åriga Can Uzun, som i fjol gjorde 19 mål och 2 assist på 32 framträdanden från Nürnberg. Det blir en spelare att hålla ögonen på.

Inför öppningsmatchen ser endast 20-årige Mehdi Loune ut att vara otillgänglig för Toppmöller.

Underhållande möte mellan två hoppfulla lag?

Jag tror det här kan bli ett underhållande möte mellan två lag som har kvalitet och som båda hyser ambitioner om att 2024/25 ska bli en bättre säsong än den förra. Dortmund är förstås favorit på hemmaplan, men det har skakats om en del i truppen och jag vill se mer från Nuri Sahins lag innan jag lägger min tillit hos Die Schwarzgelben. Om Phoenix Lübeck kunde både göra mål och skapa giftiga målchanser – trots att man knappt hade boll (Dortmund med 86% bollinnehav) så kan Frankfurt, som också är målglada, definitivt också göra det. BTTS & Över 2.5 mål finns till 1,83 hos Coolbet .

This is the stats tab
This is the post tip