Klassiska klubben Cruz Azul är återigen tillbaka i det mexikanska finrummet efter MÅNGA mellanår där den ena misslyckade satsningen har följt den andra.

Många pengar har spenderats, många tränare har kommit och gått. Idag är Cruz Azul ett av landets bästa lag, och det är inte tack vare storslagna värvningar nej, utan snarare tack vare relativt nye tränaren Martin Anselmi.

Jag ska inte dra den långa storyn om Martin Anselmi igen, för det har jag flera gånger i mina texter. Men i den korta versionen kan jag i varje fall berätta om att han, likt många nya duktiga tränare, är från Argentina. Han har skördat störst framgångar i Independiente del Valle, Ecuadors mest framgångsrika lag under modern tid. Independiente del Valles framgångar har kommit efter att laget spelat possessionfotboll år ut och år in. Det har satt sig såpass bra och i så många led nedåt att nya talanger kan anpassa sig till A-laget relativt smärtfritt. I den skolan har alltså Anselmi fått längst utbildning.

Cruz Azul, som har stora ekonomiska muskler och som fram tills nyligen legat relativt lågt på marknaden, är en utmärkt plattform för att Anselmi ska kunna försöka spela sin fotboll till perfektion. Han har nyligen fått förlängt kontrakt, han har spelare som underkastat sig hans instruktioner helt och börjar numera sätta sin prägel vad gäller spelarmaterialet också.

Under sommarens transferfönster har Anselmi hämtat in Luis Romo, från Monterrey, och Georgios Giakoumakis, från Atlanta United. Den förstnämnda är IMO säsongens värvning i Liga MX, den andra har en oerhört tacksam uppgift då Cruz Azul kom tvåa ifjol utan en riktig striker. Giakoumakis kommer att få oerhört många chanser vecka ut och vecka in, så räkna med en del mål från hans sida!

Trögstartade Toluca

Det här är på förhand ett toppmöte!
Cruz Azul slutade tvåa i ligan senast och tvåa i hela mästerskapet efter att ha förlorat mot America i finalen. Toluca slutade trea i tabellen innan de åkte ut i kvartsfinalen mot Chivas.
Hade den här matchen kommit i ett senare skede i säsongen hade jag antagligen velat ha upp oddset ett litet snäpp. Men såhär tidigt så tycker jag att Cruz Azul visat sig vara allra stabilast. De snittar ungefär 2 i xG framåt per match såhär långt samtidigt som de inte släppt in ett enda mål. Underliggande siffrorna emot? 0.5ish. Anselmis possessionfotboll = marvelous!

Toluca har vunnit 2 matcher och kryssat 1 såhär långt. Motståndet har däremot varit av låg Liga MX klass, undantaget Chivas (0-0). Vi snackar alltså om två hemmamatcher på raken där allt annat än en seger är underkänt. Natten mot söndag är dock motståndet av MYCKET högre kvalité, och jag tror att Toluca varken har kvalité eller form nog för att ta poäng här.

Hemmalaget, som svävar på moln efter 4-0 segern borta mot titelutmanarna Monterrey, bör dominera den här matchbilden och jag vill tro att de dessutom drar det längsta strået. 

Cruz Azul -0.25 @ 1.87, 1U hos Pinnacle .
Vamos!
This is the stats tab
This is the post tip