Då var det dags för mina sista spel i årets Copa America. Har skrivit ut texter inför varje gameday, vissa längre än andra, med helt okej utdelning. Förhoppningsvis har jag lyckats fånga in några nya läsare och ökat erat intresse för den sydamerikanska fotbollen. Intresse för bra spel har ni ju redan sedan tidigare :)

Nåväl, finaldags vare jag!

Det har funnits många floppar i denna upplaga av Copa America. Mexico, Chile, Brasilien och Paraguay bara för att nämna några... Två lag har imponerat, spelat över förväntan om man så vill, och så har vi dem regerande mästarna Argentina som, i vanlig ordning, "gjort jobbet".

Argentinas väg mot finalen har varit en relativt enkel sådan, åtminstone på pappret. Det finns som bekant inga enkla matcher i Copa America, Bolivia undantaget, men sett till namn så hade deras väg absolut kunnat varit tuffare.

Det tuffaste testet hittills blev Ecuador som tog kvartsfinalen till straffar. Precis som vanligt var Dibu Martinez ett monster under straffsparksläggningen och den hann aldrig riktigt bli spännande, trots Messis miss. Jag vill lyfta fram Dibu som en av Argentinas bättre spelare i Copa America. Han, de Paul och Romero har väl varit dem mest framträdande och konsekventa i sina prestationer. Messi har varit ojämn men kommer med en helt okej prestation i ryggen där han dessutom spräckte mästerskapsnollan. Allt annat än en bra Messi-prestation i finalen skulle komma som en överraskning.

Som ett fint vin

Copa Americas andra finalist är Colombia. Colombia har historiskt sett, åtminstone från nutid och en 40 år bakåt, varit en slagkraftig fotbollsnation. De har alltid gott om Europa-proffs med flera framstående spelare av högsta nivå, som James Rodriguez, Zapata, Cuadrado och Falcao, samt Valderrama, Asprilla, Rincón m.fl om vi backar bandet än längre bak.

Den här upplagan är riktigt stark och komplett. Men det är inte den namnstarkaste truppen Colombia skickat till ett mästerskap. Visst finns det spelare som Luis Diaz, Davinson Sanchez och James Rodriguez i truppen, men en majoritet av dem spelar faktiskt i Sydamerika eller i ligor utanför topp 4.

I startelvan hittar vi t.ex. mittfältaren Arias. Jhon Arias spelar till vardags som ytteranfallare i Fluminense. I Colombia spelar han som en offensiv mittfältare som rör sig över stora ytor, bredvid honom har vi en annan intressant mittfältare,

Richard Rios. Rios spelar i Palmeiras och är 24 år gammal. Han har ett oerhört brett repertoar och kan agera både bollvinare och playmaker. Han är dessutom bra på att hålla i bollen och är bra 1 vs 1. I min bok en mittfältare som behärskar alla aspekter på planen. 

Listan på "mindre kända" spelare kan göras lång, men likväl spelar Colombia på en ruggig nivå och har varit bättre än sina motståndare i samtliga matcher, vilket är imponerande sett till deras väg till finalen (Brasilien & Uruguay).

Tränaren Lorenzo ska också ha en eloge som klarat övergången från en peruansk klubb till ett landslag, utan någon som helst startsträcka. Men mest credd ska James Rodriguez ha!

James har hunnit bli 33 år gammal. Han spelar till vardags i Sao Paulo, där han numera har svårt att ta en startplats. Hans skadebenägenhet har givetvis inte gjort det enklare för honom, men även om vi bortser ifrån avsaknaden av en ordentlig rytm i vardagslunket så var det få som kunde förutse att han skulle vara såpass bra som han ändå varit. Han må vara slö men hans vänsterfot håller fortfarande världsklass och fint nog vet både tränare Lorenzo och hans lagkamrater hur de ska få maximal utdelning av honom, eller vad sägs om hans SEX (!) assist hittills?

Finalen kommer antagligen bli en låst historia. Det ser vi inte minst på mållinan som i skrivande stund ligger på låga 1.75. Tycker att det är svårt att sia om vem som vinner. Argentina har haft längre vila och smidigare förberedelser, vilket ger dem en fördel. Men Colombia har sett ruskigt starka ut och faktiskt imponerat än mer. Nej, här blir det att avnjuta matchen istället för ett 1x2. 


Argentina verkar till stora delar upprepa elvan som spelade mot Kanada. Det innebär ett mittfält bestående av Mac Allister, Enzo Fernandez och De Paul, samt ett anfall med Di Maria, Messi och Julian Alvarez.

Med ovanstående offensiv spelar Argentina upp bollen längst högerkanten. De Paul sitter i en utmärkt position där han oftare gör den enkla passningen mellan Di Maria och Messi än försöker slå en svår och avgörande passning, även om han givetvis gör det också emellanåt.
De Paul ö 50.5 pass @ 1.83 spelas med 1U

Således gillar jag också ett underspel på vänsterbacken Tagliafico. Tagliafico u 37.5 pass @1.83, 1U

På tal om Tagliafico, förväntar mig en tuff och fysisk match. Luis Diaz håller främst till till vänster, men brukar flytta sig till högersida under matchens gång. Med tanke på att Argentina lär överbelasta sin högerkant så vore det konstigt om Diaz inte flyttar över till höger sida. Oavsett vilket så brukar Tagliafico hamna på efterkälken och brukar dra på sig en del frisparkar. Tagliafico ö 1.5 regelbrott @ 2.25, 0.5U.

En annan spelare som lätt tappar humöret är De Paul, framförallt när folk går hårt åt Messi, vilket är nog det minsta Colombia kommer göra. De Paul ö 1.5 regelbrott @ 1.80, 1U

Argentina har respekt för Colombia och då finalen, till skillnad från resten av turneringen, går till förlängning vid X så lär det inte bli någon galen offensiv från något utav lagen. Argentina har gett motståndarnas mittbackar lite mer tid med bollen den senaste tiden. Det i kombination med respekten de har för Colombia gör att jag gillar linan på Davinson Sanchez. Sanchez ö 46.5 pass @ 1.83, 1U.

Mojica över 1.5 regelbrott @ 3.25 är på tok för högt sett till matchens dignitet och att han kommer ha Messi, och Di Maria emellanåt, på sin kant. 0.5U

Samtliga spel ovanför är tagna hos bet365 .

Sista spelet blir på Messi. Messi ö 2.5 skott @ 1.65, 1U hos Unibet

Det var allez, vamos!

This is the stats tab
This is the post tip