Club Brügge:

Belgiska supercupens final, inför nästa helgs ligapremiär. Club Brügge vann Jupiler League för 19:e gången i klubbens historia, efter att ha lånat ut ligatiteln till Royal Antwerpen under 2022/23. Nu möter Club Brügge fjolårssäsongens ligatvåa Royale Union Saint-Gilloise, som man snuvade på ligatiteln med en poängs marginal efter en stark avslutning under Nicky Hayens ledning. Hayen belönades sedermera med ett permanent kontrakt, efter att inlett som interrimtränare efter att Ronny Deila fått foten. Utöver ligatiteln gjorde även Club Brugge bra ifrån sig i Europa, där man var nära final i Conference League men föll mot italienska Fiorentina i semifinal.

Sedan i fjol har Club Brügge lagt beslag på Royale Union SG:s svenske landslagsanfallare, den långe Gustaf Nilsson, som i fjol gjorde 16 ligamål och 4 assist, för att ersätta Igor Thiago efter att den 23-årige brassen värvats till Brentford. På tillskottsfronten finner vi även Christos Tzolis, den grekiske vänsteryttern som hämtats från Fortuna Düsseldorf i den tyska andradivisionen, Estudiantesmittbacken Zaid Romero samt FC Luzerns defensive mittfältare Ardon Jashari.

Nilsson hamnade i målprotokollet när Club Brügge genrepade med en 3-0-seger mot Norwich City i onsdags. Under försäsongen har man även kryssat mot PSV Eindhoven, 1-1.

Royale Union Saint-Gilloise:

Brighton-ägaren och spelmiljardären Tony Blooms belgiska gäng har kvalificerat för den belgiska supercupen genom vårens cuptriumf, där man besegrade Antwerpen med 1-0 i finalen. Royale USG gjorde som sagt en fin ligasäsong och blev tvåa bakom lördagens motståndare, men gjorde dessutom, precis som Club Brügge, avtryck i Europa där man tog sig till åttondelsfinal i Conference League innan Fenerbahce blev en för tuff motståndare.

Union har laddat upp inför säsongsstarten med ett gäng målglada träningsmatcher. Man inleddde med en 8-0-seger mot KFC Nijlen i början på juli och har därefter följt upp med dubbla 2-1-segrar, mot Go Ahead Eagles från Nederländerna samt grekiska PAOK. I onsdags genrepade man mot Sporting, vilket slutade med starka 2-2.

Union SG har tappat båda sina främsta målskyttar från förra säsongen. Utöver 16-målsmannen Nilsson har även Mohamed Amoura, som smällde dit 18 baljor, lämnat för Wolfsburg. Vid första anblick ser Nilsson och Amoura inte ut att ha fått tydliga, högkvalitativa ersättare, men Union har ofta visat sig skickliga på att hitta fynd på marknaden.

Club Brügge favorit i oviss final

Det är alltid väldigt svårt att förutspå den här typen av superfinaler – en form av glorifierad träningsmatch som får agera som startskott innan den riktiga säsongen sparkar i gång. Club Brügge är favorit, vilket känns rimligt på hemmaplan, särskilt med tanke på att man var det bättre laget i fjol med ligaseger och Conference League-framgångar – och sedan dess har klubben förstärkts, bland annat med lördagens motståndares toppanfallare. Ettan finns till 2,13 hos Pinnacle , men jag tycker som sagt det är ovisst att välja sida i den här typen av ”finaler”. Union SG har varit rejält målglada i båda ändar under försäsongen och fjolårssäsongens möten dessa lag emellan var ofta målrika tillställningar – 2-2, 1-2, 2-1, 1-1, 2-1. Båda lagen gör mål & Över 2.5 mål kan testas till 1,90 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip