Oj, oj, oj vilken söndag det bjuds på!
Toppmöte, derby och med en publiksiffra på över 45.000 åskådare. Detta känns som det viktigaste och hetaste derbyna på länge med tanke på lagens form och det bara återstår sex omgångar av Allsvenskan. AIK kommer till Nationalarenan med sju vinster, en oavgjord och två förluster på de 10 senaste matcherna medan gästande Hammarby är obesegrade de 10 senaste matcherna med sex vinster och fyra oavgjorda matcher. Minst sagt imponerande av båda två. 


AIK
Senaste match: Sirius - AIK 0 - 1
xG: 1.86 - 0.65
Skott/skott på mål: 15/5 - 11/2
Possession(%): 68 - 32
Hörnor: 4 - 4
En första halvlek som AIK helst vill bara glömma där man är ovanligt passiva, avvaktande och osynkade i pressen. En hårtork i paus av tränare Thomassen skulle däremot få AIK på fötter igen när man går ut i andra halvlek och verkligen kopplar greppet om matchen och rättvist tar ledningen. Därefter kommer Sirius in i en bra period men AIK lyckades stå emot, mycket med hjälp av uppoffrande försvarsspelet och en Nordfeldt som dominerar i målet återigen. 


Hammarby
Senaste match: Hammarby - Häcken 2 - 0
xG: 2.47 - 0.43
Skott/skott på mål: 14/7 - 10/2
Possession(%): 45 - 55
Hörnor: 4 - 7
Oscar Johansson Schellhas fick chansen som 9:a och tackade för det förtroendet med två gjorda mål. I överlag en match där Hammarby var bättre än Häcken och tog kommandot över matchen redan i första halvlek. Tycker man gör en bra insats även om såklart Häcken inte var helt ofarliga. Viktigt att fortsätta inbringa poäng på hemmaplan vilket har varit den enda svagheten. 


Läget hos AIK?
- Victor Andersson fick chansen från start senast. Här kommer med största sannolikhet Bersant Celina få chansen istället.
- Dino Besirovic tillbaka från skada, fick göra ett inhopp mot Sirius.
- Taha Ayari långtidsskadad och Ellingsen fortsatt inte aktuell. 


Läget hos Hammarby?
- Victor Eriksson tillbaka från avstängning.
- Mads Fenger är fortsatt osäker till spel.

Ett stekhett derby där defensiven ska ge viktiga poäng i toppstriden

Vad har då varit bra hos lagen?
- Försvarsspelet, där två starka målvakter står för matchavgörande räddningar. 
- Arbetsinsatsen, springer betydligt mera nu och är intensivare i pressen. 
- Inställningen, oavsett hur svaga halvlekar lagen gör så lyckas man alltid vända på det. 

AIK vet knappt hur det känns att släppa in mål på sistone och det ser oerhört stabilt ut. Man har också många derbykaraktärer i defensiven i Tiedemann Hansen, Thychosen, Milosevic, Papagiannopoulos, Isherwood vilket verkligen kommer ge Hammarbys offensiv en svår nöt att knäcka. För Hammarbys del är man nästintill lika starka i defensiven på sistone och har gått från ett frejdigt öppet spel till ett mer kontrollerande vilket Kim Hellberg verkligen ska ha beröm för. Känslan just nu är att båda lagen är i toppen för att stanna och det ska bli oerhört spännande att se lagen drabba samman. Matchbilden då? Ett AIK som vågar pressa högre men som i perioder också kommer spela tryggt i sin fembackslinje, man har stor respekt för Besara och Toure som är riktiga spetsspelare där Lamine Fanne och Thychosen kommer att få jobba hårt. Medan Hammarby inte behöver se upp så pass mycket för AIK:s offensiv som varit blek på sistone, men där Pittas alltid är målfarlig. Väntar mig två lag som prioriterar defensiven och inser vikten av att stänga igen derbyt för att få med sig poäng, ett tidigt underläge skulle innebära en parkerad buss för laget i ledning vilket båda lagen behärskar väl i försvarsspelet. Underspel är en bra utgångsposition när defensiven är som starkast och det heller inte går lika fort på en gräsplan som inte direkt blivit bättre efter allt regn. 


Speltips: Under 2.5 mål till 1.82 hos X3000

This is the stats tab
This is the post tip