OS-basket herrar inleder 27 juli med USA som stora favoriter (inte ens spelbart att lira dem att ta OS-guld) och det är ett fantastiskt lag som amerikanerna ställer upp med. Jag kommer finna spel varje dag, oavsett match, men som sagt; USA är stora, stora favoriter och det med all rätt. 

Det jag initialt finner någon slags spelvärde på gällande "inför spel OS 2024" är att Kanada vinner grupp C till oddset 1.66 hos Bettson.

Kanada har en enda OS-medalj i bagaget inför Paris 2024 och den kom i Berlin 1936 (!), då Kanada mötte USA i finalen och fick stryk. I VM 2023 tog Kanda bronspengen genom att besegra USA med 127-118 (USAs lag 2024 håller en nivå upp från VM-laget 2023. Notera detta). Det var den gången som Kanadas Dillon Brooks satte nytt FIBA-rekord (se VM) genom att sätta 39 poäng för Kanada. Det var en uppfriskande VM för Kanada som gick 6-2 genom turneringen. 

Det som är noterbart inför OS i Paris 2024 är att åtta spelare från VM-laget kvarstår i truppen, vilket är viktigt för att bygga teamkänslan och fortsätta spela bra på redan inslagen väg. Kanadas trupp har 11 spelare som har NBA-erfarenhet och det är väldigt positivt.  Lagkapten är Kelly Olnyk som till vardags spelar för Toronto Raptors. Han har spelat i 11 säsonger i NBA (ca 755 matcher). MEN den största och bästa spelaren i mina ögon är Oklahoma Thunders Shai Gilgeous-Alexander. Han har spelat formidabelt under året och var den största orsaken till Thunders stora succé i grundserien i årets NBA. De mäktade inte med att gå hela vägen i årets NBA-slutspel, men Shai (All Star Top Five och All-NBA First Team) är en av ligans bästa spelare. Han kommer göra skillnad.

Ett tillskott till truppen blir Nikola Jokics vapendragare och 2023-års NBA-mästare, Denver Nuggets Jamal Murray. En av de bättre guards som spelar i NBA. Han hade stora bekymmer under slutspelet (framför allt initialt) med skador, men har nu fått slicka såren och kommer fräsch och pigg till Paris för att representera Kanada. Murray är ett jättelyft och han kommer skapa magi med Shai Gilgeous-Alexander; tro mig.

Det lag som kan häxa för Kanada är bara Grekland. De kommer få med sig superstar Giannis från Milwaukee Bucks och det är ett enormt plus. Det som också talar för att Grekland kan göra att gott OS är att de har inhemska spelare (se Olympiakos och Panathinaikos) som spelar och tränar tillsammans varje dag. Totalt sju uttagna greker spelar för dessa två lag. Det föranleder att tro på en väl sammansvetsad trupp.

...men mitt första spel under Paris OS 2024 och basketbollen landar i att Kanada går vinnande ur grupp A till oddset 1.66 hos Bettson. De har hela 11 ordinarie spelare som lirar i NBA till vardags och det kommer visa sig.

/RoloMartins





This is the stats tab
This is the post tip