Publicerad på 8 Mar - 11:21

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Tidiga tankar om kvartsfinalerna i Svenska Cupen



AIK kvalificerade sig som sista lag för cupkvartsfinal. De åtta högst rankade lagen är därmed vidare och vi har fyra högintressanta matcher att se fram emot i helgen:

Elfsborg – IFK Göteborg
Hammarby – IFK Norrköping
Malmö FF - AIK
Kalmar – Djurgården 

Vinnaren mellan Bajen/Norrköping ställs mot Elfsborg/Göteborg. Malmö eller AIK ställs mot Kalmar/Djurgården i den andra semifinalen. 

Mina tidiga tankar: 
Elfsborg, Hammarby och Malmö rimliga favoriter som hemmalag. Tror alla tre har bra chans att gå vidare. Får se om Kalmar kan spela på trötta Gasten eller om kvartsfinalen flyttas till Fredriksskans eller GFA. Känns hursomhelst som en tajt och oviss match där det luktar lite förlängning. Återkommer senare i veckan med speltips om det är något odds om lockar. 

Några tankar om sista gruppomgången: 

Degerfors flest insläppta i år? 

Hade redan i fjol högst expected goals against tillsammans med Östersund och Örebro. Släppte in färre mål än de borde ha gjort sett till motståndarnas målchanskvalitét över tid. Efter en brutal överkörning av Elfsborg undrar jag om det blir bättre i år? Tveksamt. Kunde stått 4-0 efter efter en kvart i Borås utan att det hade varit konstigt. Såg ungefär likadant ut mot AIK i en träningsmatch. Degerfors har höga ambitioner med sitt eget spel men ger bort bollen alldeles för enkelt i farliga lägen. Fortsätter de som i helgen släpper de in 55+ mål den här säsongen. 

Totte tillbaka på allvar? 

Den forne skyttekungen fick 2021 spolierad av skador. Under försäsongen har han spelat en hel del och det har gradvis sett bättre ut. Mot Varberg i helgen vände han på steken med två mål och såg bra ut spelmässigt också. Kan han hålla sig skadefri har Norrköping ett ruskigt sparkapital där. 

Nya sorger för Göteborgsfotbollen? 

Jag trodde Häcken skulle stå upp bra mot Hammarby. Det gjorde laget också, i ungefär 15 minuter där de hann skapa ett par jättelägen. Blev därefter rätt tydligt överkörda av Bajen och framför allt den nykomponerade backlinjen synades. Ett tydligt vårtecken är annars att Häcken ser så bra ut i träningsmatcher och cupgruppspel att de smygs in som topplag i diverse tabelltips. Ett par nyckelspelare är väl inte helt hundra än, men mot Hammarby tycker jag det blev tydligt att de har en del att jobba med. Jag är inte heller övertygad om att Högmo är rätt tränare för deras del. Känns osannolikt med topp fyra för deras del. 

Samma sak gäller Blåvitt. Visst, deras rutinerade trupp vill väl inte bränna något krut i mars. Men det ser väl lite väl dåligt ut trots allt? Spelmässigt svaga insatser mot Norrby och Mjällby imponerar inte. Inget av nyförvärven har riktigt fått det att lossna än och laget är en Marcus Berg-skada från att se väldigt tunna ut framåt. Gais spelar i ettan i år och Örgryte har nog inte har med någon toppstrid att göra i Superettan. Kämpa Göteborgsfotbollen. 

Situationen i Stockholm 

Bajen såg bra ut mot Häcken och känns spännande med ny tränare. Djurgården imponerade inte alls mot Halmstad men har värvat tungt och känns som ett garanterat topplag. AIK är ihopspelade och verkar få in den där Guidettikryddan. Nu var de visserligen inte särskilt bra mot Örebro (1-1), men det känns som topplagsgaranti även där. Tillsammans med Elfsborg är det trion som kan utmana Malmö FF i år och känslan är att det blir ett ruggigt race om att titulera sig bäst i stan den här säsongen. 

Malmös forwardsjakt intensifieras? 

Två veckor i rad har jag målat upp forwardspositionen som ett minifrågetecken för Malmö. Känslan är att Jo-Inge Berget inte riktigt hittar rätt i den positionen. Hans första cupmål kom när han var tillbaka på högerkanten, där är han bäst enligt mig. Abubakari fick speltid men tog inte chansen att visa att han är helt redo att vara ordinarie forward i Malmö. Ola Toivonen finns i truppen men återstår att se vilket skick han är i när han är tillbaka. 

Spelmässigt var det stolpe ut för mig överlag i helgen. Symboliseras kanske bäst av Malmö – Värnamo, där jag rekommenderade MFF-seger + ö2,5 mål i matchen. Oddset droppade och vi fick 2-0 efter en halvtimme. Spelet var nog nere i 1.05 där och då, men dessvärre blev det ett antal missade lägen och allmän oskärpa. 

Som sagt, Antonio Colak kom in i början av mars i fjol, känslan är att Malmö behöver ha in något spetsigt där även i år. Återstår att se vem det blir och när.

Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto