Publicerad på 15 Feb - 15:41

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Svenska Cupen-special: Favoriter och ser flera möjliga skrällar




Vi är bara ett par dagar ifrån att äntligen sparka igång tävlingssäsongen 2022! Cupens gruppspel är ett välkommet vårtecken och det är inte sällsynt med skrällar. 

Så här ser grupperna och första omgångarna ut: 

Grupp 1: Malmö, Gais, Värnamo, Ängelholm 

Ängelholm - Värnamo
Malmö FF – Gais 

Grupp 2: AIK, Örgryte, Eskilsminne, Örebro 

AIK - Örgryte
Eskilsminne - Örebro 

Grupp 3: Djurgården, Halmstad, BP, Brage 

Djurgården – Brage
BP – Halmstad 

Grupp 4: Elfsborg, Sundsvall, Degerfors, Skiljebo 

Elfsborg – Sundsvall
Skiljebo – Degerfors 

Grupp 5: Hammarby, Häcken, Ytterhogdal, Falkenberg 

Ytterhogdal – Häcken
Hammarby – Falkenberg 

Grupp 6: Kalmar, Sirius, Trelleborg, Sylvia 

Kalmar – Trelleborg
Sylvia – Sirius 

Grupp 7: Norrköping, Öster, Varberg, Sollentuna 

Norrköping – Öster
Sollentuna – Varberg 

Grupp 8: IFK Göteborg, Mjällby, Landskrona, Norrby 

IFK Göteborg – Landskrona
Mjällby – Norrby 

Åtta gruppsegrare kvalificerar sig till kvartsfinal. De fyra bästa lagen i gruppspelet får hemmaplansfördel. Hemmalag i semifinal och final utses genom fri lottning. 

Förutom att cupen är en av två titlar att tävla om kvalificerar sig cupsegraren för Europa Conference League. Cmore sänder spektaklet. 

Spelmässigt är jag inne på följande: Sirius har bättre chans att vinna gruppen än vad oddsen säger  
AIK bör ha bra chans att hålla nollan.
Djurgården bör ha bra chans att slå Brage rätt enkelt.

I övrigt följer jag särskilt: IFK Göteborg hemma mot Landskrona. Blåvitts sportchef Pontus Farnerud var offensiv i sina uttalanden när han hyllade Blåvitts trupp. Inte imponerat i försäsongsmatcherna, vaknar det äldre gardet till nu i tävlingsmatch? Passande motstånd då de ställs mot ett Landskrona som tappat mycket spets från fjolårets succélag. 

Malmös forwardsfråga. Colak är inte kvar, Sarr såldes och ingen ersättare har plockats in ännu i alla fall. Toivonen är inte helt tillbaka efter sin skada än. Vem tar hand om forwardspositionen? Talangen Abubakari imponerade inte i genrepet mot Krasnodar. Jo-Inge Berget har spelat en del anfallare under försäsongen men känns väl inte som ett superspännade alternativ att ha som central striker för ett lag av Malmös kaliber? Mångsidige poängspelaren Adi Nalic skulle kunna spela där, men är inte den straffområdesavslutare Colak var i fjol. 

Spännande att följa. Inte minst eftersom Malmö många gånger tappat oväntade poäng i gruppspelet. Inte vunnit cupen på evigheter – hade varit en drömstart för Milos Milojevic att ta den titeln. 

Målskillnadsaffären (?) mellan Hammarby & Häcken. 
Möttes i finalen i fjol. Två klubbar som behöver satsa på cupen då de har toppambitioner och nog väldigt gärna vill nå Europa. Falkenberg och Ytterhogdal får ursäkta – kampen om förstaplatsen står mellan Bajen och Häcken. Bajen har hemmaplansfördel när lagen möts i sista omgången, lär bli en målskillnadsaffär som avgör vilket lag som klarar sig vidare på kryss. Därför tror jag de här båda kommer försöka ösa på fram till dess för att sätta sig i pole position. 

Intressant nog spelar Häcken 13:00 mot Falkenberg nästa helg, medan Bajen möter Ytterhogdal 17:30 samma dag. Här lär det bli så att Bajen vet vad som krävs för att ha gruppledningen inför avslutningen hemma mot Häcken helgen efter.

Senaste inläggen i Allsvenskt Allvar med Polsäter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto