Publicerad på 31 Jan - 11:28

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Silly Season-special: Bästa värvningarna - och sista minuten-affärer



Varje vecka sätter journalisten Jimmy Ewertsson ord på det allra mest intressanta som hänt i Europa den gångna fotbollshelgen!


Januarifönstret gör sig alldeles strax redo att slå igen portarna. Vinterfönstret är alltid svårmanövrerat, särskilt när det kommer till stora värvningar, men månaden har ändå bjudit på en hel del spännande affärer. Vi tar en titt på några av fönstrets mest intressanta värvningar – och tittar på några potentiella sista-minuten-affärer som kan gå av stapeln innan fönstret stänger vid midnatt. 

Dusan Vlahovic, Fiorentina till Juventus 

Pust, så en av januaris största följetonger fick till slut sin upplösning. Det lät länge som att Arsenal låg i förarsätet för att lägga vantarna på Fiorentinas anfallsjuvel, men till slut står det alltså klart att Dusan Vlahovic väljer att gå i Roberto Baggio, Federico Bernardeschi och Federico Chiesas fotspår och ta klivet till Fiorentinas ärkerival Juventus. Vlahovic har tillsammans med Erling Haaland etablerat sig som fotbollsvärldens hetaste anfallstalang. Den 190 centimeter långe serben, som i helgen fyllde 22 år, kombinerar en sällsynt blandning av fysik, teknik och näsa för mål – precis som hans stora förebild Zlatan Ibrahimovic. Vlahovic har står noterad för 17 ligamål så här långt under säsongen och tangerade under kalenderåret 2021 Cristiano Ronaldos rekord på 33 ligamål. Vlahovic har förmågan att bli hur bra som helst, och kanske kan han vara den saknade pusselbiten som får Juventus att lyfta i tabellen. 

Dejan Kulusevski, Juventus till Tottenham 

Den här räknar vi hem, va? I skrivande stund har övergången inte offentliggjorts, men allt talar för att Dejan Kulusevski byter sin fotbollshemvist till London och Totteham Hotspurs. Fabio Paratici var mannen som värvade Kulusevski till Juventus från Atalanta. Nu är han i Tottenham och än en gång lyckas han lägga beslag på den unge svensken, som inte riktigt fått spelet att stämma under säsongen och som haft svårt att säkra kontinuerliga matcher från start under Max Allegris ledning. Antonio Conte uppges också vara ett stort fan av 21-åringen och det ska bli precis hur spännande som helst att se Kulusevski i Premier League. 

Philippe Coutinho, Barcelona till Aston Villa 

Efter ett par tyngre säsonger med knapp speltid hamnar alltså Philippe Coutinho – som en gång i tiden värvades till Barcelona för hela 160 miljoner euro – i Birmingham. Aston Villa har allt att vinna på lånedealen, som får in en kreativ spelare med hög potential – och allt att bevisa. Coutinho har redan hunnit visa upp sitt gamla jag i några ögonblick och vi vet från Liverpool-tiden att brassen, som hunnit bli 29 år gammal, kan leverera i Premier League. 

Robin Gosens, Atalanta till Inter 

Den tyske landslagsmannen har utvecklats till en av Serie A:s bästa wingbacks de senaste åren. 27-åringen har de två senaste säsongerna bidragit med imponerande 20 mål och 14 assist och kommer bli en rejäl förstärkning till Simone Inzaghis Inter. 

Anthony Martial, Manchester United till Sevilla 

Martial har inte rosat marknaden i Manchester United på sistone, men den här låneövergången kan vara precis vad fransmannen behöver. Det finns inga tvivel om vilken förmåga Anthony Martial besitter och i sina bästa stunder är han ostoppbar med sin teknik och skicklighet i 1v1-situationer. De tillfällena har dock visat sig allt för sällan de senaste åren och ett miljöombyte kan vara precis vad Martial behöver. Kanske är Julen Lopetegui rätt man att locka fram 26-åringens talang? 

Jérémie Boga, Sassuolo till Atalanta

Spännande värvning! Den 25-årige ivorianen är kvick, teknisk och oerhört skicklig i 1v1-situationer – ingen annan spelare hade fler antal lyckade dribblingar i Serie A under 2021. Boga har varit bra i Sassuolo, men han kan lyfta ytterligare en nivå i Atalanta. Yttern är långt ifrån någon poängmaskin – även om han noterades för elva mål och 2 assist 2019/20 – och det återstår att se om Boga kan nå högre höjder under Gian Piero Gasperini. 

Lucas Digne, Everton till Aston Villa 

Aston Villa kunde dra nytta av att Lucas Digne rök ihop med Rafa Benítez och lägga beslag på en skicklig vänsterback som absolut förbättrar Steven Gerrards trupp. Digne, som tidigare spelat i både Barcelona och PSG, har en fin vänsterfot och har redan gjort avtryck i Villa – bland annat med en fin hörna som Emí Buendía knoppade in till matchens enda mål mot just Everton. 

Chris Wood, Burnley till Newcastle 

Alla värvningar är dyra för ett lag mitt i en brinnande nedflyttningsstrid – särskilt när man sitter på fotbollsvärldens tyngsta plånbok, likt Newcastle. Chris Wood är en bra och mångsidig fotbollsspelare som garanterat kommer göra Newcastle ett bättre lag. Nyzeeländaren fyller en lucka efter skadan på Callum Wilson och kommer orsaka problem för motståndarförsvaren med sin spelintelligens och styrka i luftspelet. Även om han inte är någon poängmaskin så har han noterats för tvåsiffrigt i målkolumnen de fyra senaste Premier League-säsongerna. 

Kieran Trippier, Atlético Madrid till Newcastle 

Att som nedflyttningshotat lag kunna addera en startspelare från spanska ligamästarna är ingen dålig bedrift. Trippier har inte gjort någon hemlighet av att han längtat hem till norra England, men faktum är att den 31-årige landslagsmannen har haft en väldigt fin sejour i La Liga där han varit en absolut nyckelspelare under de senaste säsongerna. 

Ferran Torres, Manchester City till Barcelona 

Frågan är vilka som gör den bästa affären i det här fallet? City värvade Valencias stjärnskott för 23 miljoner euro sommaren 2020, och säljer nu för mer än dubbla summan. 21-årige Ferran Torres är en oerhört talangfull spelare som i stunder visade upp sin höjd i City, även om han hade svårt att på permanent basis slå sig in i Pep Guardiolas stjärnspäckade lag. Väl tillbaka i Spanien har Torres chansen att slå sig in som centralpunkt i Xavis Barcelona. Och Barcelona lyckas trots sitt ekonomiskt besvärliga läge få in vad som kan vara en nyckelkugge i laget ett decennium framöver. 

Jonathan Ikoné, Lille till Fiorentina 

Lite i skymundan säkrade Fiorentina värvningen av Jonathan Ikoné från regerande franska mästarna Lille. 23-åringen, som är bekväm i mer eller mindre alla offensiva roller, var en viktig del i Lilles titelvinnande lag från fjolåret och även om hans mål- och assistsiffror under de senaste åren inte riktigt skrämmer så har Ikoné en hög högstanivå, även om han haft lite svårt att hitta en jämnhet i sitt spel. Lyckas Vincenzo Italiano ta fram det så kan han ha lagt beslag på en riktig guldklimp. Tappet av Dusan Vlahovic är förstås blytungt, men att addera Ikoné och Krzysztof Piatek borde kunna säkerställa en fortsatt potent anfallsuppsättning i vackra Florens. 

Bubblare: Jesús Corona (Porto till Sevilla), Rafinha (PSG till Real Sociedad), Ainsley Maitland-Niles (Arsenal till Roma), Jens Cajuste (Midtjylland till Reims), Hatem Ben Arfa (Fri transfer till Lille), Krzysztof Piatek (Hertha Berlin till Fiorentina), Sérgio Oliveira (Porto till Roma), Adama Traoré (Wolves till Barcelona), Bruno Guimarães (Lyon till Newcastle), Luis Díaz (Porto till Liverpool), Arthur Cabral (Basel till Fiorentina) 

Några affärer att hålla ögonen på under fönstrets döende timmar: 

Jesse Lingard, Manchester United till Newcastle 

Lingard har inte kommit överens med något nytt kontrakt med United och speltiden under första säsongshalvan har varit knapp. 29-åringen visade i fjol vad han gick för under ett lån till West Ham, är han imponerade storligen. Newcastle skulle vara överlyckliga om Lingard kan göra samma sak igen. Den möjliga affären har gått lite grann i stå de senaste dagarna – låt oss se om den kan blossa upp under fönstrets sista dag. 

Arthur, Juventus till Arsenal 

Den skadedrabbade brassen har haft det tufft sedan flytten från Barcelona för 18 månader sedan. Kanske kan den passningsskicklige mittfältaren få karriären på rätt köl i Arsenal? 

Christian Eriksen, klubblös till Brentford 

Det här vore onekligen fönstrets stora glädjeämne – att få se Christian Eriksen spela fotboll igen efter hjärtstoppet i EM. Eriksen har hållit igång med sin gamla klubb Ajax efter att kontraktet med Inter brutits – då regelverket i Italien förbjuder spel med pacemaker – och nu ser Brentford ut att vara närmst att knyta till sig den offensive mittfältaren. Det vore inget ologiskt val. Eriksen känner Thomas Frank sedan U21-landslaget och Brentford har gott om Danmarkskoppling, med hela åtta danskar i laget. Brentford saknar också en kreatör på mittfältet. 

Danny Van de Beek, Manchester United till Everton 

Holländaren tycks få chansen att visa vad han går för i Premier League då ett lån till Everton ryktas vara nära. Upp till bevis för Donny att visa att han förtjänar chansen i Manchester United till kommande säsong. 

Tanguy Ndombele, Tottenham till PSG/Lyon 

Suck, vad jag trodde på Ndombele när han tog klivet till Premier League. Det har funnits få fotbollsspelare jag njutit mer av att bevittna än Ndombele i Lyons tröja. I London har det dock blivit platt fall för den tekniske mittfältaren, som med rätta kan räknas bland Spurs sämsta värvningar i modern tid. Potentialen är dock skyhög, kan han få karriären på rätt köl tillbaka i Frankrike? 

Avslutningsvis petar vi in några av helgens händelser, trots landslagsuppehållet i de stora ligorna: 

Helgens målfest: Barcelona Femení passerade i söndags 100 gjorda ligamål när Real Betis besegrades med 4–0. Barcelona, som är fullständigt överlägset på damsidan just nu, har vunnit samtliga ligamatcher och når alltså 100-målsstrecket redan efter 18 omgångar. Imponerande! 

Helgens managerbyte 1: Valet landade till slut på Frank Lampard för Everton. Lampard sparkades från Chelsea för drygt ett år sedan och får nu chansen att åter bygga upp sitt rykte i Premier League på Goodison Park. 

Helgens managerbyte 2: Ur askan och in i elden. Nåja, ur pensionen och in i nedflyttningsstriden blir det åtminstone. Watford byter tränare på nytt, när den lättomtyckte italienaren Claudio Ranieri ersätts av en annan veteran – Roy Hodgson. Kan Roy rädda The Hornets?


Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto