Publicerad på 7 Mar - 13:38

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Scudettostriden är mer vidöppen på många år





Scudettostriden i italienska Serie A är mer vidöppen än på många år. I helgen tog Zlatan Ibrahimovics tre blytunga poäng nere i Kampanien när Olivier Giroud gjorde matchens enda mål i toppmötet med Napoli. 

Redan i somras, inför säsongsstarten, började Luciano Spalletti att lyfta blicken. Han hade precis återvänt efter en två år lång semester bland de toskanska kullar där han är uppväxt och när han tog över Napoli, hans första tränaruppdrag sedan han entledigades från Inter när Beppe Marotta ville ha in Antonio Conte. 

– Det här sluter cirkeln över min tränarresa. Jag har tränat i Rom, påvarnas stad, St. Petersburg, tsarernas stad och i Milano, modestaden. Nu är jag stolt över att vara i Neapel och träna Maradonas lag. Staden där mirakel och fotboll går hand i hand, sa Spalletti inför säsongen. 

Napoli har inte vunnit Serie A på 32 år, inte sedan de två säsongerna när Diego Maradona blev odödlig i Kampanien när han tillsammans med Bruno Giordano och Careca – kollegorna i fronttrion MA-GI-CA – ledde Napoli till scudetton både 1987 och 1990. 

Den här säsongen har Napoli lite grann i tysthet smugit med i titelstriden och utan att tilldra sig särskilt mycket uppmärksamhet så har Luciano Spalletti fått ihop ett slagkraftigt lag. Defensiven, med Kalidou Koulibaly tillbaka i sitt bästa slag, har varit Serie A:s främsta och offensivt finns gott om speltekniska, duktiga spelare som kan leda laget till segrar. Inför toppmötet mot Lazio förra helgen så såg Spalletti mötet på Stadio Olimpico som ett vägskäl, där Napoli antingen skulle visa att man var redo att verkligen utmana om titeln – eller också att säsongen 2021/22 skulle bli ännu en att falla i glömska. 

– Vi måste välja om vi vill bli bortglömda illa kvickt eller om vi vill vara kvar som hjältar i Napoli-supportrarnas tankar, sa Spalletti inför Lazio-matchen. 

Den gången såg det ut att gå åt skogen innan skicklige Fabián Ruiz slog till med ett matchavgörande mål i matchens slutsekunder, när han med en nästintill omöjlig bananskruv bände bollen förbi tre Laziospelare och in i nät invid stolpen. Målet gjorde att Napoli kunde kliva in i helgens ligaomgång som serieledare – även om Inter, som haft en match till godo, kort hann smyga förbi under fredagskvällen – när ett nytt vägskäl väntade mot AC Milan, som låg på samma poäng. 

En seger på Stadio Diego Armando Maradona hade kunnat blåsa liv i hela slutfasen av Napolis säsong och ge en värdefull skjuts i den täta titelstriden. Så blev det inte. 

Olivier Giroud styrde påpassligt in matchens enda mål och Milan inkasserade därmed tre blytunga poäng på bortaplan. 

- Vi måste axla mycket av skulden för den här förlusten, även om vi kämpade till slutet. Det är en oerhörd besvikelse för alla som var här och stöttade oss. Det var en möjlighet som vi kastade bort. Men vi kan inte tycka synd om oss nu, det är fortfarande många matcher kvar att spela och det är fortfarande väldigt tajt i toppen så vi måste bibehålla koncentrationen, sa lagkaptenen Insigne efteråt. 

- Om vi spelar som vi gjorde idag kommer ingen att minnas oss. Vi kan bara bygga på de positiva bitarna. Den här förlusten är smärtsam och svår att sätta ord på, men det finns gott om tid att vända på det. Vi måste göra bättre ifrån oss, fortsatte han.

Segern återför Milan till toppen av Serie A-tabellen med 60 inspelade poäng, Inter, två poäng bakom, har dock en match färre spelad än konkurrenterna. Napoli är nu tre poäng efter Milan och strax bakom fronttrion skuggar även Juventus, som kanske inte helt kan räknas bort ännu. 

Trots den viktiga segern var Milan-tränaren Stefano Pioli inte benägen att ta på sig något favoritskap i titelstriden. 

- Inter är fortfarande favoriter eftersom de är regerande mästare och har en match till godo. De är ett starkt lag som vet vad som krävs för att vinna. Så fort tabellen inte haltar längre kommer det bli lättare att dra slutsatser dock, sa Milans tränare Stefano Pioli efteråt. 

Med tio omgångar kvar talar allt för att det kommer bjudas på en oerhört spännande avslutning i Serie A under våren, och vi har nog knappast sett den sista vändningen i den här scudettostriden. 

Zlatan Ibrahimovic gjorde comeback 

Med ett svenskt playoff alldeles runt hörnet gjorde Zlatan Ibrahimovic efterlängtad comeback efter sex veckors skadefrånvaro när han hoppade in i slutminuterna. 

Utskåpning i Manchester 

Efter en relativt välbalanserad första halvlek, där Manchester Uniteds sedvanliga försvarstabbar gjorde att City kunde gå in i halvtidsvilan med en 2-1-ledning i söndagkvällens Manchesterderby så visade den andra halvleken med all önskvärd tydlighet hur långt ifrån varandra de två Manchester-klubbarna egentligen är. Manchester City fullständigt dominerade och neutraliserade United under 45 löjligt överlägsna minuter där de rödklädda knappt fick låna bollen och inte hade ett enda avslut mot Edersons mål. City kunde med lätthet vinna med 4-1 och bibehåller alltjämt positionen i förarsätet i Premier Leagues titelstrid, med Liverpool ivrigt jagandes bakom. 

Helgens ”vafan, är inte det där…”? 

Det hade helt gått mig förbi att Javier Pastore, den elegante argentinaren som en gång spåddes en lysande framtid när han charmade Italien med Palermo, spelar numera i Elche efter att ha lämnat Roma efter förra säsongen. Pastore gjorde åtminstone avtryck i form av att han fick syna ett rött kort för sedan säsongen 2008/09 när han från avbytarbänken skrek vissa okvädningsord mot domaren. 
Matchen vann Barcelona till slut med 2-1 efter att Memphis Depay avgjort på straff, Eftersnacket kom annars att handla om en två handssituationer – där Barcelona först tilldelades en straff och där Elche strax därefter nekades en när bollen träffade Jordi Albas arm. 

PSG trivs inte mot Nice 

För andra gången på kort tid, efter att först ha slagit ut Ligue 1-dominanten PSG ur Coupe de France, besegrade Nice PSG när Andy Delort gjorde matchens enda mål i slutminuterna. PSG, som har 13 poängs försprång, kommer förstås att vinna Ligue 1, men det är verkligen remarkabelt vilket fint arbete Christophe Galtier gjort på den franska Rivieran. I fjol ledde Galtier Lille till en fullständigt osannolik ligatitel. Utan Galtier är Lille nere och sladdar på sjunde plats och Nice – som i fjol slutade nia – är nu uppe på andra plats. 

Arsenal stormar mot fjärdeplatsen

Det har stämplats som ”fjärdeplatsen som ingen vill ha” när Manchester United, West Ham och Tottenham snubblat till gång efter gång, men de senaste veckorna har Arsenal minsann visat att de verkligen vill ha den där sista Champions League-platsen. Mikel Artetas gäng tog sin fjärde raka ligaseger och är nu en poäng före Manchester United – med hela tre matcher färre spelade. 

Schalke 04:s drag – sparkar tränaren inför avslutningen 

Klassiska Schalke 04 åkte ur Bundesliga förra säsongen, och just nu talar det mesta emot att Die Königsblauen ska mäkta med en direkt återkomst till högstadivisionen. I helgen avskedades tränaren Dimitrios Grammozis inför säsongsavslutningen. Schalke förlorade, trots ett hattrick från veteranen Simon Terodde, hemma mot Hansa Rostock och är nu sexa i 2. Bundesliga, där sju poäng separerar de sex främsta lagen. Schalke, som haft ekonomiska bekymmer efter år av misskötsel, har dessutom också brutit kopplingarna med klubbens huvudsponsor Gazprom, till följd av kriget i Ukraina. 

Noterbart också i svenskklubben Hansa Rostock att Svante Ingelsson gjorde Hansas ledningsmål och den 95:e minuten avgjorde 21-årige forne Kalmar FF-spelaren Nils Fröling matchen med sitt 4-3-mål.

Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto