Publicerad på 31 Jan - 12:58

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Premiär för POWERBREAK med Edvin Lindelöf



Foto: Bildbyrån

Det är dags att äntligen ge alla hockeyentusiaster på Rekatochklart en översyn om vad som händer i hockeyarenorna runt om i Sverige. Mitt namn är Edvin Lindelöf och varje måndag framöver kommer jag att ge er det senaste från veckan som gått med fokus på SHL och HockeyAllsvenskan. Jag har sedan en lång tid tillbaka följt svensk hockey och det ska bli väldigt roligt att få dela med sig av sina tankar med er. Med en spännande vår i antågande är det en minst sagt intressant tid vi har framför oss. 

Nog om uppvärmningen, nu kör vi!

... 

Djurgården har haft en tuff säsong men efter flera månader med svarta rubriker känns det som att klubben äntligen kan blicka framåt, även fast jag tror att det slutar i ett negativt kval. I tisdags stod det klart att den nyligen sparkade Malmötränaren, Joakim Fagervall tar över huvudrodret och det är precis det som det här laget saknat under stora delar av säsongen, en klar röst. Mikael Aaro och Nichlas Falk är duktiga ledare, men ingen är en självklar head coach och nu får duon fokusera fullt ut i sina roller som assisterande tränare. Utan en tydlig röst i båset har mååånga poäng bommats den här säsongen men nu kan det andas en gnutta optimism. Joakim Fagervall är en personlig favorit och även fast jag är osäker på om spelarmaterialet är optimalt för hans hockeyfilosofi så är det en oerhört skicklig tränare som har verktygen för att få upp klubben på rätt köl och rädda SHL-existensen. Djurgården går en tuff kamp till mötes, men nu handlar allt om att förbereda spelarna inför ett uppdrag som du bara kan förlora. Joakim Fagervall kan iallafall mycket väl vara den pusselbiten som gör att Djurgården slipper gästa Tingsryd, Västervik och Mora nästa säsong.

...

Från bottenstrid vänder vi ögonen till toppstriden där flera klubbar gör upp om förstaplatsen. Luleå toppar tabellen i skrivande stund medan Skellefteå, Rögle och Frölunda nosar bakom. Haltande matcher gör att tabellen är svår att läsa av, men efter januari månad har jag svårt att se hur Frölunda ska lyckas klättra förbi en majoritet av lagen ovanför. Roger Rönnbergs gäng har sett till spelarmaterialet alla möjligheter att stå med SM-guldet senare i vår, men med spelet man haft den senaste tiden kommer det bli otroligt svårt i ett tajt slutspel. Vem vinner då grundserien? Mitt tips landar på Skellefteå.

...

När vi ändå är inne på Frölunda ska det bli intressant att se klubbens nya logga som ska presenteras i dagarna. Hittills har det stormat hårt mot klubben efter att man släppte en sneakpeak för ett tag sedan. Byta logga är inget enkelt jobb och jag hoppas verkligen både för klubben och supportrarnas skull att det jobbet är väl genomarbetat. Är så inte fallet riskerar den bris som träffade Frölundas kansli i veckan att blåsa upp till en rejäl storm. To be continued!

...

I HockeyAllsvenskan har vi en fantastisk slutspurt att se fram emot. Ska något lag lyckas bräcka HV71:s dröm om ett tidigt återtåg eller blir det Jönköpingsklubben som kvitterar ut returresan direkt? HV har alla möjligheter att gå hela vägen, men det har inte varit guld och gröna skogar hela tiden den här säsongen. Trots serieledning har skador varit ett återkommande tema och spelet har inte synkat fullt ut. Jag tror det kan bli viktigt för det här laget att grundserien inte varit allt för bra, utan att man fått stöta på hinder och lärdomar. HockeyAllsvenskan är ingen dålig serie och oavsett motstånd måste du vara på tå för att knipa poäng. Det kommer bli en tuff resa i slutspelet oavsett lag men Tommy Samuelsson och hans lag har insett att det krävs ett hästjobb för att lyckas spela upp klubben i SHL igen.

Vilka utmanar storfavoriten HV om SHL-platsen?

MoDo har imponerat något oerhört och spelet har sett otroligt bra ut sett över hela säsongen men frågan är om man orkar hela vägen? Skulle det fortsätta se ut som det gjort under grundserien i ett slutspel finns det stor chans för SHL-hockey i Örnsköldsvik igen.

Björklöven har ett bra lag, men spelmässigt har det inte satt sig till hundra procent och det oroar. Ingredienserna finns där men hittills har vi inte fått se resultatet av receptet som sportchef Per Kentää kokat ihop.

BIK Karlskoga imponerar stort men har tidigare haft stora problem att lyckas knyta ihop säcken när det väl gäller. Ska det förbli så eller är slutspelsspöket på väg att skrämmas bort från Nobelhallen?

Västerås har ett av ligans bästa spel när allt klaffar, men hittills har det varierat allt för mycket prestationsmässigt. Sitter detaljerna i spelet kryddat med lite smarta nyförvärv finns det goda möjligheter att utmana långt.

Eller ska årets stora succé Kristianstad lyckas vända från en jumboplats förra säsongen till ett SHL-avancemang i år? Det hade varit en rejäl smäll!

Summa summarum, det blir en minst sagt spännande vår även i HockeyAllsvenskan!

Veckans stolpe in: Örebro har inte lyckats följa upp sin fjolårssäsong på samma sätt den här säsongen och med ett coronauppehåll på 19 dagar fanns det inte stora förhoppningar inför den här veckan. Trots en rejäl period utan matchspel gick man ut och körde över Rögle, Djurgården och Oskarshamn på hemmaplan med en målskillnad på 14-2. Full pott och ett gäng välbehövliga poäng inspelade inför fortsättningen.

Veckans stolpe ut: Malmö och Rögle skulle spelat dubbelmöten mot varandra under helgen men fick ställa in sent på grund av coronasmitta i Rögle. Två Skånederbyn hade garanterat livat upp ett skralt matchschema. Men den som väntar på något gott...

Veckans välbehövliga: Det var inte bara Djurgården som fick nytt blod på tränarbänken under veckan. Södertälje valde att rensa upp på tränarbänken efter lördagens match mot Västervik och plockar in en personlig favorit i Pelle Hånberg. Oddsen för att Södertälje undviker ett negativt kval sjönk rejält.

Veckans gåshud: Henrik Lundqvist fick välförtjänt se sin tröja hissas upp i taket i världens mest kända arena, Madison Square Garden. Publiken stod upp hela ceremonin och det gjorde håret på mina armar också. Wow!

Veckans spökutvisning: Johan Persson i Mora fick en puck i ansiktet i matchen mot Vita Hästen under söndagen. Problemet? Domaren trodde Perssons smärta berodde på en motståndarspelares klubba i ansiktet. Kontentan? Två minuters utvisning.

Veckans MVP: Jhonas Enroth är en duktig målvakt, det vet nog alla. Tre av tre segrar och två insläppta mål på dessa matcher den gångna veckan är ruggigt imponerande. Hatten av!

Veckans slutspelskänsla: BIK Karlskoga och MoDo bjöd på en riktigt fin match i fredags med mycket mål och heta känslor. Det får en att längta efter en vår med fullsatta läktare och sprakande slutspelshockey. Kan tomten komma med en rekordtidig klapp i år? Snälla!?

Veckans nedsläpp: Här väljer jag att punktmarkera en viktig match under veckan som kommer och på lördag eftermiddag väntar ett intressant möte i Skåne mellan Malmö och Frölunda. Två lag som jagar en bra känsla i två olika delar av tabellen. Kan bli intressant!

***
 

Nästa vecka är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto