Publicerad på 28 Mar - 14:34

0
article-img
Foto: Bildbyrån

POWERBREAK: Leksand nära ett ordentligt fiasko



Foto: Bildbyrån


Det går fort i hockey. Så kan vi summera den här intensiva veckan och så kommer det förbli de närmsta veckorna med spännande slutspel och kval. Det är återigen dags för Powerbreak här på Rekatochklart med mig, Edvin Lindelöf. Tillsammans går vi igenom det hetaste som hänt i svensk hockey den senaste veckan och blickar mot det som kommer. 


Grundserien i SHL spelades klart i torsdags och det var spännande hela vägen in på målsnöret. Rögle tog hem seriesegern och har skaffat sig en rejäl självförtroendeboost inför fortsättningen. Skåningarna har goda chanser att upprepa fjolårets finalbiljett, och kanske även gå hela vägen i år. Strax bakom hamnade Luleå som kan vara nöjda med en andraplats, även fast det såklart svider att bara hamna ett par poäng bakom Rögle. 

I väntan på slutspel får vi följa play in där Örebro ställs mot Brynäs medan Leksand och Oskarshamn drabbar samman. Örebro vann första mötet klart mot Brynäs, och nu väntar två raka matcher i Behrn Arena där jag inte ser någon annan utväg än att hemmalaget tar sig vidare till kvartsfinalerna. 

LEKSAND MÅSTE HÖJA SIG


I andra play in-mötet är jag mer osäker. Leksands formkurva har under en längre tid pekat rakt ner, och trots förhoppningar om en uppryckning i matchen mot Oskarshamn i lördags var gästerna inte alls påkopplade. Oskarshamns form är inte heller att skryta om men hemmalaget var betydligt bättre vilket oroar inför Leksands dubbla hemmamatcher. Tar säsongen slut här för Björn Hellkvists mannar är det ett ordentligt fiasko, och det kommer bli ett stort tryck från supportrarna som inte bara vill ha framgångar i grundserien. Är Leksand verkligen ett slutspelslag? Spelarmaterialet finns där garanterat, men den mentala biten verkar likt förra året bli Leksands fall. Upp till bevis Leksand! 

Linköping och Malmö får gå på tidig semester. Extra skönt tror jag för ett Malmö som kämpat hela säsongen för att undvika ett negativt kval. Naturligtvis ett stort fiasko att hamna i den situationen men en lättnad att det inte blev värre. 


I kvalet nedåt mot HockeyAllsvenskan öppnade Djurgården och Timrå sin matchserie i bäst av sju under lördagskvällen, och trots ett bra tryck på Hovet kunde inte hemmalaget utnyttja sin hemmaplansfördel. Timrå som i veckan meddelade att lagets tränare Fredrik Andersson får gå släppte in första målet, men efter det tog gästerna över kommandot helt och vann med bekväma 4–2. 

En perfekt start för Timrå som annars hade fått jobba i motvind från start. Nu vet man att det här inte är någon omöjlig uppgift, bara fokuset finns där varje kväll. Det här kommer att bli en underhållande matchserie, men det kommer bli plågsamt för supportrarna att tvingas följa ett gäng ovissa matcher. Nästa rond väntar under måndagskvällen i NHC Arena. Tar Timrå ett rejält grepp om Djurgården eller kan Dick Axelsson och hans lagkamrater svara upp efter en blek insats på Hovet senast? 


Vänder vi blickarna mot HockeyAllsvenskan inleddes slutspelet under torsdagskvällen när HV71 fick inleda med att spela hemma mot Västervik som blev först valda. Inte ett helt självklart val för HV71 som haft problem mot sina småländska konkurrenter, men efter två spelade matcher pekar allt på att det var rätt val av Tommy Samuelsson och hans ledarteam. HV71 leder med 2–0 i matcher och trots att Västervik hotat har Jönköpingslaget alltid lagt i en högre växel. Under måndagskvällen väntar nästa match och det skulle inte förvåna mig om HV71 slår ut Västervik redan under onsdagen när match fyra mellan lagen spelas. 

INTE SÄKER PÅ MODO


I andra matchserien valde serietvåan MoDo att bussa långt inför veckan som kommer, och åka till Skåne för spel mot seriesuveränen Kristianstad. Även här har det väljande laget kopplat ett grepp om sina motståndare som fått se MoDo vinner två gånger på kort tid i Hägglunds Arena. Här är jag dock inte lika säker att MoDo klarar av att vinna den här matchserien i bäst av fyra matcher. Kristianstad har haft en vikande form förvisso, men det är ingen enkel utmaning att spela i ett högljutt Kristianstads Ishall, och särskilt inte under ett slutspel. MoDo ska dock inte vara särskilt oroliga att man får plocka fram golfklubborna efter den här matchserien med tanke på hur spelet har sett ut. 

BIK Karlskoga blev tredje laget att få välja och motståndet blev Mora, ett Mora som i tisdags kunde fullborda vändningen mot Tingsryd genom att slå ut smålänningarna med 2–1 i matcher. Någon seger har det däremot inte blivit än för dalmasarna, då Karlskoga vunnit två raka inledningsvis. Mora har blivit bättre och bättre allt eftersom, men Tingsrydsmatcherna tog mycket energi. BIK Karlskoga har kunnat kurera sig från krämpor och mindre skador, vilket av allt att döma gynnat värmlänningarna i kampen om en semifinalbiljett. Mora kanske kan knipa en seger på hemmais under veckan, men i bäst av sju matcher blir det svårt att utmana tror jag. 

Den mest ovissa kvartsfinalserien spelas mellan Björklöven och Västerås, och här har det inledningsvis varit precis som vi anade, tufft och hårt. Björklöven var klart starkast i första matchen, utan att Västerås var dåliga. 6–1 kanske inte speglade matchbilden men gav ordentligt tändvätska för gästerna som kunde revanschera sig under söndagseftermiddagen. Anton Svensson sköt det avgörande målet med drygt nio minuter kvar att spela och nu vänder matchserien till Västmanland med 1–1 i matcher. Det här kan mycket väl gå till sju matcher, något som skulle försämra båda lagens chanser att komma utvilade och fullt redo till en semifinal. 

Samtidigt som kvartsfinalerna dundrar på i full galopp kämpar Södertälje och Troja/Ljungby om att undvika nedflyttning till Hockeyettan. Södertälje hade ett gyllene läge att slå in matchbollen under söndagskvällen, men det misslyckades man med. Gästande Troja vann klart med 6–1 inför en förvånad hemmapublik som troligtvis hade sett fram emot att andas ut med ett säkrat kontrakt. Nu får Troja chansen att kvittera till 3–3 i matcher på hemmaplan, något som skulle sätta en stort press på Södertälje. Troja har dock haft svårt att rida på sina segrar under säsongen, något som skulle kunna tala för SSK. 

… 

Något som är högintressant under den här tiden på året är kvalet till HockeyAllsvenskan. Tolv lag är kvar i kampen om den allsvenska platsen, och nu väntar sex högintressanta matchserier innan vi får se vilka lag som kommer spela Kvalserien. 

Drabbningarna blir som följer: 

Hudiksvall – Surahammar
Nybro – Borlänge
Östersund – Kalix
Kalmar – Halmstad
Boden – Dalen
Väsby – Vimmerby

Det här är ytterst ovissa matcher, och det kan sluta lite hur som helst. Hudiksvall och Nybro är två lag som ska vinna sina matchserier, men Surahammar fortsätter flyga fram som underdogs, medan Borlänge är ett rutinerat slutspelslag med flera beprövade spelare. Bakom den duon ser det betydligt mer oförutsägbart ut. På lördag vet vi exakt vilka lag som kommer att få spela Kvalserien. Vi går in mer djupare på det nästa vecka. 

VECKANS LISTA


Veckans stolpe in: Timrå har haft en turbulent tid inför det negativa kvalet och med tanke på Djurgårdens formkurva sedan nyår är det inte särskilt många som håller årets nykomlingar som favoriter i den här play out-serien. Därför var det ett oerhört skönt besked för många supportrar när Timrå kunde bärga hem första matchen i bäst av sju. Jag är fortsatt osäker om Timrå lyckas hålla sig kvar i SHL, men i och med premiärsegern visar man utåt sett att det finns en enorm drivkraft att ge allt för fortsatt SHL-existens. 

Veckans stolpe ut: Södertälje skulle slå in matchbollen under söndagen i matchserien mot Troja/Ljungby, men istället fick det bakvänd effekt och gästerna från Småland vann med hela 6–1. Nu väntar en oviss sjätte match i Ljungby Arena, och Södertälje måste ladda om sitt mindset. Klarar man det eller tar Troja/Ljungby det till en sjunde och avgörande match? Svaret får vi på onsdag kväll. 

Veckans slutspelshetta: Matchserien mellan Björklöven och Västerås är precis hur ett slutspel ska spelas. Fullsatta läktare, rävspel mellan lagen och spännande matcher. Det här har man längtat efter. 

Veckans känga: Kristianstads tränare Mikael Gath gick igång rejält på domarna under lördagens match med MoDo, och även fast Gath vill få fördelar är det inte försvarbart att bete sig på det sättet mot domare. Vill vi få nya duktiga domare till vår sport kan vi inte ha tränare som beter sig på det sättet. 

Veckans uppstuds: Oskarshamns form har dalat rejält senaste tiden. Därför var det imponerande att se hur Martin Filander och sitt lag hanterade första matchen i bäst av tre mot Leksand under lördagen. 

Veckans falla med flaggan i topp: Tingsryd trodde jag skulle få en tuff säsong men att utmana Mora långt in i ett play in är inte fy skam. Magnus Bogren ska ha en stor eloge till hur han hanterat en liten spelarbudget. 

Veckans MVP: Rodrigo Abols avslutade grundserien starkt med att göra mål mot Skellefteå, men det var ingenting mot vad han lyckades göra i lördagens play in-match mot Brynäs. Lettländaren stod för fyra mål och två assist och har haft en helt lysande vecka. Tar sig Örebro vidare till kvartsfinalerna, och fortsätter Abols fina form får Örebro en sylvass pusselbit som kommer väl till användning. 

Veckans nedsläpp: Matcherna mellan Västerås och Björklöven har hittills motsvarat förväntningarna och under veckan fortsätter matchserien med trippla möten inför storpublik i både ABB Arena och Winpos Arena. Det här blir garanterat ett par matcher att se. 

Nästa måndag är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99.

Läs tidigare inlägg i Powerbreak med Lindelöf 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto