Publicerad på 28 Feb - 10:26

0
article-img
Foto: Bildbyrån

POWERBREAK: Jag skäms över tystnaden från svensk ishockey



Foto: Bildbyrån

Grundserierna börjar allt mer lida mot sitt slut och spänningen ökar omgång för omgång. Det är återigen dags för Powerbreak här på Rekatochklart med mig, Edvin Lindelöf. Tillsammans går vi igenom det hetaste som hänt i svensk hockey den senaste veckan. 


Alla har följt det hemska som händer i Ukraina för tillfället, men det verkar inte fastnat tillräckligt hos Svenska ishockeyförbundets ordförande och Internationella ishockeyförbundets styrelseledamot, Anders Larsson. I torsdags gästade fick nämnde Larsson chansen att förklara sig i C More-studion hur han såg på hur svensk hockey agerar utifrån Rysslands krigsföring i Ukraina. Efter ett antal minuter framför TV-kamerorna hade Larsson duckat för att fördöma och ryta ifrån mot Ryssland, allt för att inte skapa osämja med internationella kontakter. Att svensk ishockeys högsta ledare kan sitta i livesänd TV och inte prata klarspråk om ett land som begår vidriga krigsbrott mot ett helt oskyldigt land är högst skrämmande och vedervärdigt. Medan massvis av förbund och andra idrottsorganisationer runt om i världen portar och fördömer Ryssland har det i stort sett varit knäpptyst från Svenska ishockeyförbundet sedan i onsdags. Jag skäms något fruktansvärt över tystnaden när en av Sveriges största idrotter är tysta för det som händer i Ukraina för tillfället. 

Nu finns det inga andra alternativ än att utesluta Ryssland från alla internationella tävlingar. Men med tanke på IIHF:s (Internationella ishockeyförbundet) lama agerande mot Belarus värdskap av VM förra året förvånar mig inget längre, tyvärr. Ishockeyn har milakliv att vandra innan sporten kan skryta med att ta ansvar för mänskliga rättigheter och andra samhällsviktiga frågor. 

Några som däremot visat prov på ansvar är KHL-klubben Dinamo Riga som meddelade under söndagen att man inte längre kommer spela i ligan. Finska Jokerit har även hoppat av Gagarin Cup (KHL-slutspelet) och flera storsponsorer till klubben har hoppat av. Supporterklubben har dessutom krävt att Jokerit lämnar KHL. 


Bottenstriden i SHL blir allt mer intressant och det kommer bli ett getingbo om att klara sig undan ett negativt kval. Djurgården fortsätter plocka viktiga poäng och Timrå fick med sig två poäng i hemmamötet med Skellefteå efter en sen kvittering. Strax ovanför strecket jagas Malmö som fortsatt blandar och ger. Brynäs och Linköping har många räknat bort från lagen längre ner men efter en period med sämre resultat för båda lagen kan det i värsta fall bli en tuff avslutning. 

Även fast toppstriden i SHL är högst intressant är bottenstriden något extra. Ingen vill uppleva det Brynäs och HV71 fick vara med om i fjol. 


Thomas Mitell har sedan en längre tid tillbaka ryktats bli Färjestads nya tränare till nästa säsong, men i veckan stod det klart att det blev tidigare än så. Karlstadsklubben meddelade att huvudtränare Johan Pennerborn får kliva av sitt uppdrag i förväg och att Mitell tar över, och den tidigare Chicagotränaren fick en drömstart i sin nya klubb. Frölunda slogs med klara 3–0 i Löfbergs Arena. Kan Mitell komma in med nyttig energi och göra Färjestad till en kandidat till SM-guldet? Materialet finns garanterat där och med Mitells kunnande är jag säker på att han kan få Färjestad att lyfta efter en annars medioker säsong. 


Västerås har haft en svajig säsong med höga toppar och djupa dalar. Den gångna veckan blev det däremot full pott när Almtuna, BIK Karlskoga och HV71 samtliga besegrades efter full tid. Nu hänger dock ett stort orosmoln över Rocklunda sedan stjärnmålvakten Johan Gustafsson tvingades utgå skadad i andra perioden mot HV71. Gustafsson som fyller 30 år idag (måndag) har tidigare storspelat när det nalkats slutspelshockey och skulle Västerås tvingas klara sig utan “JG” resten av säsongen minskar chanserna till ett SHL-avancemang avsevärt. 


Björklöven fick se sin tränare Hans Wallson lämna förra helgen och helt plötsligt stod laget utan huvudtränare, något som sportchef Per Kenttä nu åtgärdat. Viktor Stråhle kliver in på tränarbänken i Winpos Arena och det är en intressant värvning för “Lövens” del. 32-åringen har redan avverkat assisterande tränaruppdrag i Frölunda och Brynäs senaste säsongerna men nu blir det en flytt till Umeå för att återigen bli huvudtränare. 

Med Wallson i båset tvekade jag om Björklöven skulle bli att räkna med i vårens slutspel, men med ny energi i Stråhle kan det bli ett uppsving. 

Veckans stolpe in: Timrå såg länge ut att gå mot förlust i mötet med Skellefteå under lördagen. Då klev Ty Rattie fram och dunkade in kvitteringspucken bakom amerikanske OS-målvakten Strauss Mann. I förlängningen dröjde det inte länge innan Albin Lundin kunde skjuta bonuspoängen till hemmalaget, och två välbehövliga poäng in på kontot för nästjumbon. En sådan seger kan ge mängder med energi och det ska inte underskattas när Timrå går in i en oerhört viktig matchvecka med möten mot Malmö, Linköping, Brynäs och Djurgården. 

Veckans stolpe ut: Almtuna kämpar i botten av tabellen i HockeyAllsvenskan och veckan som gick var inte till Uppsalalagets favör. Tre raka nollpoängare blev det och spelet ser allt annat än bra ut. Ytterst oroväckande inför slutdelen av grundserien när Södertälje får allt mer kontakt underifrån. Nu har klubben valt att göra om på tränarbänken, men med en oerfaren Jimmy Anderström i båset istället för Mattias Zackrisson är jag tveksam om Almtuna klarar sig från ett negativt kval. 

Veckans återkomst: Marek Hrívik välkomnades tillbaka i Tegera Arena med buller och bång under lördagen när Leksand tog emot Luleå. En bra trupp i Leksand blir ännu bättre med slovaken. 

Veckans viktiga seger: Södertälje spelade livsviktiga matcher mot Vita Hästen under veckan, och med två raka förluster var det inte positiva tongångar i laget inför söndagens tredje match lagen emellan. Trots förlustraden vann Södertälje med 3–2 och tar tre ytterst viktiga poäng i kampen om att undvika negativt kval. Veckans skridskorna på hyllan: Mikael “Daggen” Eriksson är älskad av sina egna fans i BIK Karlskoga men hatad av alla motståndarsupportrar för sitt fysiska spel. Under veckan meddelade 35-åringen att karriären är slut efter en fotskada och det kommer garanterat bli ett tomrum i HockeyAllsvenskan utan profilen. 

Veckans MVP: En spelare i HockeyAllsvenskan som det inte pratas särskilt mycket om den här säsongen är Logan Roe. Västeråsbacken har smygit under radarn men blir bara bättre och bättre. Under veckan gjorde amerikanen poäng i samtliga tre matcher och spelat i stort sett prickfritt. SHL-lagen borde rikta blickarna mot Roe för ett framtida fynd. 

Veckans nedsläpp: Jag har tidigare nämnt vilken fantastisk bottenstrid vi har i SHL och redan under tisdagen den här veckan får vi ett hett möte mellan Malmö och Timrå. Vinner Malmö drygar man ut avståndet medan Timrå kan sätta ännu hårdare press på Skånelaget vid vinst. 

Nästa måndag är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99.

Läs tidigare inlägg i Powerbreak med Lindelöf 


Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto