Publicerad på 7 Feb - 13:10

0
article-img
Foto: Bildbyrån

POWERBREAK: Frölundas vurpa, imponerande Leksand och veckans lista



Foto: Bildbyrån 

Förra veckan kickade vi äntligen igång med Powerbreak här på Rekatochklart och den här veckan är det återigen dags att summera den gångna hockeyveckan som gått med mig, Edvin Lindelöf. 

...

Frölunda stod för veckans stora snackis när klubben i onsdags äntligen skulle presentera sitt nya klubbmärke på en presskonferens. Jag tror vi alla har följt hur händelseutvecklingen har sett ut sedan onsdagen och det är inget annat än ett stort misslyckande från flera aktörer att det här klubbmärket ens såg dagens ljus. 

Innan presskonferensen var jag bombsäker. Det här kommer inte sluta bra. Jag hade rätt, men jag trodde aldrig att vi skulle få se den här stormen. Att en av Sveriges största idrottsklubbar kan göra ett så pass dåligt jobb med ett så pass viktigt arbete är skrämmande. Jag tycker att den här farsen redan har avhandlats nog senaste dagarna men det finns en viktig sak i det här fallet som jag hoppas att många personer med ledaruppdrag i idrottsorganisationer tar med sig fortsättningsvis. Varken medlemmar eller supportrar fick vara delaktiga i processen. 

Det är skrämmande att styrande kan ta ett så pass viktigt beslut utan att väga in supporterperspektivet, supportrarna som är klubbens viktigaste grundbult. Tidigare i år har både Mora och HV71 fått bekänna färg från sina egna fans efter att man lånat ut spelare till rivalklubbar. Helt ärligt!? Finns det ingen tankeverksamhet alls bland klubbchefer, ordföranden och sportchefer idag? Förra året kämpade en stor majoritet av lagen för sin existens varpå supportrarna efterskänkte sina seriekort och köpte stödbiljetter. Nu tycker jag att det är dags att klubbarnas viktigaste resurs får den uppskattning de förtjänar. 

Frölundas ordförande Mats Grauers ska däremot ha all eloge till hur han hanterat situationen efter att klubben bestämde sig för att dra tillbaka loggan i fredags. Det är inte lätt att erkänna ett misstag på det sättet. 

...

Känner ni pirret? På onsdag får vi äntligen se fullsatta arenor igen och det spritter i hela mig när jag vet vad vi har framför oss. 

...

Björklöven har haft stora problem under säsongen att hitta en jämnare nivå i sina prestationer och det har inte blivit bättre den senaste tiden. I helgen fick man se sig besegrade av bottenlagen Södertälje och Almtuna och det är helt klart en missräkning från Hans Wallsons gäng. Totalt har det blivit åtta förluster på senaste tolv matcherna och avståndet upp till toppstriden börjar bli påtagligt. Ska SHL-drömmarna fortsätta existera i Umeå krävs det att flera spelare rycker upp sig den närmsta tiden. 

HV71, MoDo och BIK Karlskoga börjar allt mer framhäva sig som toppkandidaterna att slåss om SHL-platsen. Trion har imponerat stort den senaste tiden. 

... 

Leksand körde fullkomligt över Linköping i lördags och det är ett imponerande jobb som sportchef Thomas Johansson har gjort med laget sedan avancemanget till SHL. Max Véronneau fortsätter ösa in mål den här säsongen och Mikael Ruohomaa stod i lördags för ett hattrick när Linköping besegrades med klara 8–4. Lagets form har varit sisådär den senaste tiden men fortsätter Leksand som i lördags så ska lagen strax ovanför i tabellen vara oroliga. 

...

KHL meddelade i lördags att man avslutar grundserien i förtid för att börja med slutspelet direkt efter OS-uppehållet. Ett beslut som gör att många sportchefer i Sverige och övriga Europa hoppar av lycka. 

Transfermarknaden har i år varit stendöd men nu får åtta lag i KHL redan gå på sommaruppehåll vilket betyder att massvis av spelare kommer finnas tillgängliga. En av dessa är Marek Hrivik som dominerade stort förra året i Leksand. Det skulle inte förvåna mig om slovaken ansluter till laget inom kort. Deadline för transfers i Sverige sker 15 februari. I och med KHL:s beslut kan vi räkna med att det kommer dyka upp ett rejält batteri med nyförvärv till svenska lag inför slutspurten. Det kan bli ett gäng roliga dagar framöver.

Veckans stolpe in: Jag har nämnt det tidigare med det var en rejäl urladdning Leksand stod för i lördagens möte med Linköping. Det här var lagets första match på två veckor och jag tror inte huvudtränare Björn Hellkvist kunde önskat sig en bättre återstart inför avslutningen av grundserien. 

Veckans stolpe ut: Djurgården såg ut att sno poäng i mötet med Rögle i torsdags men domarna missade en solklar tripping i slutskedet. Bara sekunder senare kunde gästernas Adam Edström avgöra matchen och skjuta hem alla tre poäng till Skåne. Bottenlag har oftast inte marginalerna med sig vilket blev tydligt i det här fallet. 

Veckans dubbelvärvning: Marcus Krüger och Daniel Brodin spelar i Djurgården nästa säsong och det är två spelare som kommer bli oerhört viktiga säsongerna framöver. Nu behöver bara Djurgården överleva ett negativt kval. 

Veckans mål: Vita Hästens superfynd från Lettland, Rihards Marenis snurrade upp halva Jönköping när han stod för en het kandidat till årets mål i onsdagens hemmamatch mot HV71. Marenis fick hockey att se lett ut för en stund. 

Veckans tränarförlängning: Thomas Paananen blir kvar i Västerås ytterligare två säsonger till. En viktig förlängning för ett SHL-satsande Västerås. 

Veckans MVP: Tingsryd har haft en imponerande vecka och tagit två viktiga segrar mot Södertälje och Kristianstad. Norrmannen Tobias Fladeby har gått bra och särskilt den här veckan då han klev fram i båda segrarna. Det är inte bara i skidspåren det går bra för Norge nu. 

Veckans övertygelse: Jag var inne förra veckan på att Skellefteå kommer vinna grundserien. I tisdags vann man med 4–1 mot Färjestad och i torsdags blev det vinst på nytt när Linköping besegrades med klara 5–0. Skellefteå är ett bra lag just nu, riktigt bra. 

Veckans nedsläpp: Förra veckan valde jag att punktmarkera mötet mellan Malmö och Frölunda, som dessvärre aldrig spelades. Matchen blev istället flyttad till fredagen som kommer så då gör vi det lätt för oss och väljer samma match. Frölunda har haft en tuff period bakom sig och kommer nu tillbaka efter ett speluppehåll. Vilken väg tar man? Malmö behöver varje poäng framöver och i en tajt bottenstrid är det ständigt kniven mot strupen. Kan bli riktigt intressant det här! 

Nästa måndag är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99.

Läs tidigare inlägg i Powerbreak med Lindelöf 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto