Publicerad på 21 Feb - 12:46

0
article-img
Foto: Bildbyrån

POWERBREAK: Det är så fruktansvärt dåligt - saknar ord



Foto: Bildbyrån

Hockeyveckan som har gått har bjudit på en stekhet deadline day och massvis av intressanta matcher. Det är återigen dags för Powerbreak här på Rekatochklart med mig, Edvin Lindelöf. Tillsammans går vi igenom det hetaste som hänt i svensk hockey den senaste veckan. 


Ojojoj! Vilket avslut vi fick se på transferfönstret i tisdags när det fullkomligt smattrade in förstärkningar till olika lag från alla håll och kanter. Efter att klubbarna lidit av en väldigt skral spelarmarknad under hela säsongen fick flera sportchefer chansen att förstärka när KHL nyligen valde att avsluta grundserien i förtid. Bland annat fick vi se nyförvärv som Daniel Zaar till Rögle, Daniel Audette till Örebro och framförallt Marek Hrívik till Leksand. 

I HockeyAllsvenskan fick vi även se vassa tillskott och det var främst serieledande HV71 som smällde på stort. Tyler Kelleher, Oliver Bohm och Hunter Shinkaruk presterades samtliga med bara timmar kvar av fönstret, och en storfavorit till SHL-platsen blev nyss en ännu större favorit. Även fast lag som MoDo och BIK Karlskoga har varit starka sett till hela säsongen ska det mycket till om HV71 missar chansen att ta sig tillbaka direkt. Nio raka trepoängare talar sitt tydliga språk. 


Rögle och Luleå är två kandidater till att utmana om SM-guldet senare i vår. Under veckan spelade lagen mot varandra två gånger om och det var inga dåliga matcher vi bjöds på. Fullsatta läktare hjälpte naturligtvis att piska på stämningen men spelet bjöd även på högsta klass. Rögle och Luleå tar med sig varsin trepoängare och matcherna visar att slutspelet snart är runt hörnet. 

… 

Björklöven meddelade under söndagskvällen att lagets huvudtränare Hans Wallson av egen vilja väljer att lämna klubben med omedelbar verkan. Anledningen till beslutet ska vara pressen utifrån på laget, men främst mot Wallson själv som fått utstå flertalet skriverier från supportrar. Det är rent ut sagt tragiskt att “supportrar” ska utsätta en person för hot som gör allt vad han kan för att Björklöven ska spela så bra hockey som möjligt. Det var inte länge sedan som klubben kämpade för sin allsvenska existens och nu svingar folk mot tränaren i en klubb som ligger på en fjärdeplats. Det är bra att ha åsikter, och det måste finnas en respekt mot att folk blir frustrerade och arga så länge det hålls på en bra nivå, men att söka upp tränare och spelare för att framföra sina okvädningsord är så fruktansvärt dåligt så det saknar ord. 

 …

Södertälje och Vita Hästen är två lag som kämpar i botten av den HockeyAllsvenska tabellen, men trots att vi snart är i slutet av februari har inte lagen spelat mot varandra den här säsongen. Den här veckan möts man hela tre gånger, och det kan mycket väl vara det som avgör om något av lagen kommer att få kvala sig kvar i HockeyAllsvenskan till nästa säsong. Södertälje har spelat betydligt bättre sedan tränarbytet, men inte fått resultaten med sig. Vita Hästen har stått för en imponerande säsong hittills trots en liten spelarbudget, men senaste tiden har förlusterna radats upp en efter en. Ett par ruggigt intressanta matcher att rikta blickarna mot den här veckan. 


Vi fortsätter på temat bottenstrid och vänder blickarna mot SHL. Jag har sedan en tid tillbaka räknat ut Djurgården, men nu börjar jag vackla. I lördags såg man ut att gå mot förlust mot Linköping på hemmaplan, men två mål i slutet av matchen vände på steken, och nu är Djurgården endast fyra poäng upp till Malmö som innehar tolfteplatsen. Timrå är också indragna i dramat och tog viktiga poäng i torsdags när Leksand besgrades med 6–3. Med få matcher kvar av grundserien kommer varje poäng för den här trion vara livsviktiga i slutändan. 


Även fast jag knappt följt OS-ishockeyn senaste veckorna så är det värt att lyfta vad våra grannar, Finland gjorde under söndagen. Under flera år har hockeyn rent generellt i Finland skördat stora framgångar i internationella turneringar och även fast årets OS-turnering saknade NHL-spelare är det oerhört starkt att gå hela vägen. När får vi se förbundskapten Jukka Jalonen som staty? Det borde inte dröja länge. 

Veckans stolpe in: I det läget Djurgården befinner sig för tillfället var det något av det bästa som kunde hända när Filip Cederqvist rakade in pucken med ett fåtal sekunder kvar. Den självförtroendeboosten som laget fick just där och då ska inte underskattas. Det kan mycket väl vara anledningen till att Djurgården undviker ett negativt kval om drygt en månad. 

Veckans stolpe ut: Timrå har precis som Djurgården och Malmö en oviss tid framför sig, men det blev inte bättre när lagkapten Didrik Strömberg tvingades utgå i matchen mot Leksand under torsdagen. Skadedomen säger en fraktur i handen och att Strömberg av allt att döma blir borta resten av säsongen. Ett oerhört tufft avbräck för ett lag som behöver varje spelare för att kunna vinna hockeymatcher. 

Veckans sexpoängare: Mora och Kristianstad har båda chansen att kamma hem en kvartsfinalplats i HockeyAllsvenskan och under veckan möttes lagen två gånger om. Mora vann båda matcherna övertygande och har nu skapat sig en rejäl chans att haka på lagen ovanför. 

Veckans toppstrid: Skellefteå, Rögle, Luleå och Frölunda återfinns samtliga i toppstriden av SHL och mellan serieledande Skellefteå och tabellfyran Frölunda skiljer det fyra poäng. Det går inte att klaga på spänningen i SHL-tabellen. 

Veckans mål: Mötet mellan Leksand och Malmö i lördags gick till förlängning och väl där skulle skyttekungen Max Véronneau återigen kliva fram och visa prov på sin skicklighet. Kanadensaren stänkte dit ett mäktigt handledsskott som bara en skyttekung kan göra, och hela arenan fullkomligt exploderade. Det målet hade garanterat något extra. 

Veckans MVP: Chad Billins var ett av HockeyAllsvenskans namnkunnigaste nyförvärv inför den här säsongen, men frågan är om inte backen spelar sin bästa hockey just nu. Den meriterade 32-åringen har fullkomligt dominerat den senaste tiden och gör dessutom poäng i mängder. 

Veckans nedsläpp: Södertälje och Vita Hästen möts tre gånger under veckan och med tanke på lagens tabellplacering blir det här som ett ödeskval i grundserien. Poängen som delas ut den här veckan för båda lagen kommer ha stor skillnad i om lagen lyckas undvika ett negativt kval eller inte. Garanterat tre matcher att rikta blickarna mot. 

Nästa måndag är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99.

Läs förra inlägget i Powerbreak med Lindelöf 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto