Publicerad på 7 Mar - 15:31

0
article-img
Foto: Bildbyrån

POWERBREAK: De kan snart återfinnas som statyer på torget i Ängelholm



Foto: Bildbyrån

Flera spännande hockeymatcher har spelats under veckan och vi närmar oss en rafflande slutstrid i både SHL och HockeyAllsvenskan. Det är återigen dags för Powerbreak här på Rekatochklart med mig, Edvin Lindelöf. Tillsammans går vi igenom det hetaste som hänt i svensk hockey den senaste veckan. 


Vi börjar med att avhandla CHL-finalen som avgjordes i tisdags. Likt flera gånger tidigare fanns det svenskt inslag där Rögle ställdes mot finska Tappara. Efter en jämn och tät match kunde skåningarna till slut vinna sin första titel i klubbens historia inför ett fullsatt Catena Arena. 

Rögles resa senaste åren är det många som imponerats av och det här är ett kvitto på klubbens hårda arbete. Från en allsvensk klubb till att på allvar utmana stora drakar som Luleå, Växjö, Frölunda och Skellefteå. Det är fortfarande mycket jobb som kommer krävas för att Rögle ska kunna ta sitt första SM-guld, men det skulle mycket väl kunna hända redan den här våren med truppen som finns till förfogande. Skulle Cam och Chris Abbott lyckas med den bedriften finns det stor chans att tvillingduon snart återfinns som statyer på torget i Ängelholm. 


Med lite mer än två veckor till slutomgången är det en stenhård kamp vi har framför oss kring vilka lag som ska få kämpa för sin SHL-existens i ett nervkittlande negativt kval. Jag har tidigare nämnt bottenstriden i tidigare texter men med den här dramatiken känns det oundvikligt att inte prata om lagen längre ner i tabellen. Djurgården som jag räknat ut sedan tidigare är helt plötsligt med i kampen, och i Timrå har poängen kommit in i en allt mer strid ström den senaste tiden. 

Medan lagen i botten har haft en positiv trend senaste tiden är det desto tuffare för Brynäs, Malmö och Linköping för tillfället, även fast båda lagen stod för riktigt bra insatser under lördagskvällen där Brynäs vann mot Frölunda och där Malmö besegrade Linköping på bortais. Brynäs har inte alls hittat tillbaka till spelet man hade innan lagets huvudtränare, Mikko Manner åkte med Finlands landslag till OS, och fortsätter den tveksamma formen finns det chans för ytterligare ett par nervösa slutomgångar för Brynässupportrarna. Vilken väg tar Manners gäng efter söndagens seger? 

För Malmös del har det inte heller varit några positiva tongångar den senaste tiden, och lagen längre ner har kommit allt närmare. Många supportrar fick däremot nytt hopp i veckan när klubben kunde presentera en nygammal tränare som återvänder, Peter Andersson. Eller? Strax efter att pressmeddelandet kablades ut tvingades Malmö snabbt dra tillbaka nyheten och nu pekar allt på att Malmö blir snuvade på sin tidigare tränare. Anledningen ska vara att Brynäs vill ha mer betalt från Malmö för att släppa sin tidigare tränare. Andersson fick förra våren sparken från Brynäs inför det negativa kvalet och har sedan dess varit avlönad från Brynäs. Nu får Malmö fortsätta med nödlösningen Tomas Kollar i båset, en nödlösning som ser ut att bli allt mer permanent. 

Trots turbulensen vid sidan av kunde skåningarna vinna en viktig match under söndagskvällen mot Linköping, och nu är frågan precis som den är för Brynäs. Vilket håll tar Malmö inför slutomgångarna? Fortsatt tveksam form eller ett allt bättre spel och en eventuell play in-plats? 

I Linköping har det inte heller varit några muntra miner den senaste tiden, och nu skiljer det endast sju poäng ner till Timrå som har en match mindre spelad. Fortsätter den tveksamma formen för LHC kan det bli ett par obehagliga omgångar framöver. 


Med bottenstriden avklarad är även toppstriden värd att nämna i SHL. Rögle, Skellefteå och Luleå har samtliga dragit med varandra men nu är det allt mer skåningarna som satt sig i ledarsätet. Kan tisdagens möte mellan Skellefteå och Luleå utkristallisera vem som väljer att haka på CHL-vinnarna i kampen om förstaplatsen? 


HockeyAllsvenskan har fortsatt ett par omgångar kvar innan tabellen kan summeras till fullo, men redan nu är en seriesegrare klar. HV71 har trots vissa hinder på vägen lyckats med sitt första delmål och nu väntar ett slutspel där hemmaplansfördel väntar i slutspelet. Även fast det finns flera starka konkurrenter bakom Jönköpingslaget är det mycket som ska till för att utmana HV71 i ett långt slutspel. Storklubben har en bred och spetsig trupp som få tidigare allsvenska succélag kan mäta sig med. 


Ett lag som ser ut att varva igång ordentligt inför det allsvenska slutspelet är Björklöven. Efter tränarbytet har det blivit sex raka segrar, och spelet ser betydligt bättre ut än vad det gjort tidigare. Jag har länge tyckt att Björklöven inte har glädjen i spelet den här säsongen men under Viktor Stråhles ledning är det ett minne blott. Under fredagskvällen väntar en intressant drabbning mot Västerås och redan då kan Umeålaget säkra en hemmaplansfördel i kvartsfinalen, en fördel som laget garanterat vill ha. 


En intressant strid i HockeyAllsvenskan som inte nämnts mycket är kampen om kvartsfinalplatserna. Västerås ser av allt ut att döma säkra femteplatsen men bakom kämpar Kristianstad, AIK, Mora och Västervik om en sjätteplats vilket skulle betyda en kvartsfinalplats utan att behöva spela play in. Med ett par matcher kvar av grundserien är det ett riktigt getingbo, och den här striden kan mycket väl leva hela vägen in i slutomgången. Kristianstad vann två gånger om mot Södertälje i veckan men haft en dalande form på slutet. AIK och Mora har imponerat den senaste tiden och kan mycket väl vara på väg att reparera en sämre höst med en direktbiljett till kvartsfinalen. Västervik ser jag inte som ett lika stort hot, men kan bli en obehaglig motståndare i ett play in. 

Veckans stolpe in: Laget med glödande form just nu är Björklöven. Poängen haglar in och det finns nytt hopp bland supportrarna om en vår där “Löven” går långt i ett slutspel. Kan nye tränaren Viktor Stråhle fortsätta skörda framgångar efter en lysande start finns det goda förhoppningar om det. 

Veckans stolpe ut: HV71 tog emot MoDo i en sprakande seriefinal under fredagen inför storpublik, en seriefinal HV71 kunde vinna bekvämt med 4–0. Det som däremot gav smolk i glädjebägaren efter matchen var Filip Svenningssons respektlösa tackling på HV71:s backtalang Emil Andrae i andra perioden. Sådana tacklingar hör inte hemma i svensk hockey och jag hoppas att MoDo-forwarden får en saftig avstängning av disciplinnämnden. 

Veckans nyförvärv: Transferfönstret stängde 15 februari men en sista minuten-värvning som imponerar stort är Timrås val att plocka in Ziyat Paigin. Den storvuxne backen har varit ett gigant inledningsvis och bidrar något oerhört för Timrå som varit i behov av en lugn och säker back som kan stabilisera upp försvarsspelet. En fullträff! 

Veckans poängavdrag: Västerås plockade nyligen in duon Svyatoslav Grebenshchikov och Ilya Arkalov inför slutspurten i HockeyAllsvenskan. Två dyrköpta värvningar skulle det visa sig. Västerås spelade duon utan giltigt arbetstillstånd och blev i måndags därför av med fem poäng från tävlingsnämnden. Kan snedsteget kosta Västerås en tabellplacering eller två? Mycket väl. 

Veckans bär laget på sina axlar: Årets stora succélag i HockeyAllsvenskan, Kristianstad hade en tuff februari utan sin danske OS-målvakt Frederik Dichow. Senaste veckan har dock Dichow varit tillbaka mellan stolparna i Kristianstad och det finns ingen tvekan om att dansken betyder multum för skåningarna. I båda matcherna mot Södertälje under veckan storspelade Dichow och såg till att sitt lag kammade hem fem viktiga poäng. Kristianstad har en bit kvar till höstens makalösa spel, men med Dichow i mål är inget omöjligt i ett stundande slutspel. 

Veckans MVP: Djurgården har plockat in flera nya spelare inför slutspurten men en spelare som har stuckit ut lite extra den gångna veckan. Cameron Schilling har imponerat rejält och varit en gigant som loggat mycket istid. Amerikanen gjorde även poäng i samtliga fyra matcher under veckan. Hatten av till klubbens sportchef K-G Stoppel som hittat ett riktigt fynd. 

Veckans nedsläpp: Skellefteå och Luleå jagar båda seriesegern men för tillfället är det Rögle som är allra högst upp i tabellen. Under tisdagskvällen möts båda lagen i ett intressant rivalmöte och det brukar alltid bli heta matcher när Skellefteå och Luleå stöter på varandra. Det här kommer garanterat bli underhållande.

Nästa måndag är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99.

Läs tidigare inlägg i Powerbreak med Lindelöf 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto