Publicerad på 21 Mar - 11:38

0
article-img
Foto: Bildbyrån

POWERBREAK: Därför är jag oroad för Djurgården



Foto: Bildbyrån


HockeyAllsvenskan inleder sitt slutspel och SHL ska bokföra grundserien 21/22. Det är vad vi har att vänta oss under veckan och det går inte alls att klaga på dramatiken i svensk hockey just nu. Det är återigen dags för Powerbreak här på Rekatochklart med mig, Edvin Lindelöf. Tillsammans går vi igenom det hetaste som hänt i svensk hockey den senaste veckan och blickar mot det som kommer. 


Så var det klart. Djurgården och Timrå kommer behöva kvala sig kvar i SHL. Även fast jag skulle vilja säga att det var väntat tvekade nog många, inklusive mig om det verkligen skulle bli så för ett par veckor sedan. Djurgården har haft en ruggigt bra form sedan Joakim Fagervall tog över rodret i slutet av januari, och den har egentligen aldrig stannat av. Det kan samtidigt bli lagets fall kommande veckorna. 

Djurgården ska vara klara favoriter att plocka hem den här matchserien, men jag har identifierat ett hot den senaste tiden. I takt med att poängen trillat in en efter en har supportrarnas ilska och frustration bytts ut mot glädje och en förhoppning om en ljus framtid. Säker mark och en play in-plats var ett rimligt mål under en tid och samtidigt som spelet stämt bekräftade klubben att bland annat Marcus Krüger och Daniel Brodin återvänder till Djurgården nästa säsong vid fortsatt spel i SHL. Samtidigt som det skördats framgångar både på isen och utanför plan så har en sak glömts bort. Djurgården har under hela den här tiden legat på negativ kvalplats. En tabellplacering som nästintill glömts bort i vimlet av segrar mot topplag och storstjärnor som återvänder till klubben efter utlandssejourer. Nu är Djurgården fyra förluster från att spela i HockeyAllsvenskan. Är Djurgården redo för den uppgiften? På sätt och vis, ja. Laget har länge ställt in sig på en negativ kvalplats, men jag är rejält oroad över att det siktet istället helt svängt om i förhoppning att förtränga ett par av klubbens kanske viktigaste matcher på flera år. 

För motståndet står Timrå, och precis som jag är för Djurgården, är jag rejält oroad över det här lagets chanser att hålla sig kvar i SHL. Formen har pendlat upp och ner under hela säsongen och riktigt bra insatser kan i nästa match följas upp med ett rejält bottennapp. Jag får inget bra grepp om Timrå, och med tanke på hur det har sett ut på slutet ska många supportrar vara rejält oroliga inför det som kommer. Det finns otroligt mycket skickliga hockeyspelare i det här laget, men den kollektiva förmågan att se bleka och ointresserade ut dyker upp allt för ofta. Timrå har visat under säsongen att det finns många bra komponenter i sitt spel, men det har visats allt för sällan. Klarar man att göra en sista anstormning och vara jämna över en längre matchserie? Det blir den största utmaningen för Fredrik Andersson och hans lag i hopp om ännu en säsong med SHL-hockey i NHC Arena. 

Precis som jag var inne på tidigare ska Djurgården vara favoriter i den här matchserien, och jag tror till slut att man är alldeles för starka för Timrå. Mitt tips är att Joakim Fagervall fortsätter mana på lagets fina form och att det blir 4–1 i matcher. Djurgården kommer dessutom av allt att döma ha hemmaplansfördel vilket också blir en enorm fördel. … Samtidigt som Djurgården och Timrå fick se sina sista chanser om säkrat kontrakt försvinna kunde Malmö, Linköping och Brynäs andas ut. Nu väntar ett rejält race om en play in-plats och samtliga tre lag har tuffa motståndare i sista omgången. Oskarshamn är även indragna i striden, men har två poäng tillgodo på Brynäs och Malmö samtidigt som man dessutom har en match mindre spelad. På torsdag kväll vet vi vilka som kniper sista platserna. 

… 

Samtidigt som SHL-lagen kämpar för sista poängen i grundserien har HockeyAllsvenskan stängt igen butiken för i år, iallafall grundserien, och vi fick se en rafflande slutomgång. 

Mest dramatik var det vid strecket kring kvartsfinalplatserna. Mora hade sjätteplatsen i en liten ask, men med bara sekunder kvar på klockan i Husqvarna Garden i Jönköping fick gästerna se Kristianstad istället roffa åt sig den. Därmed inledde Mora med att möta Tingsryd under helgen samtidigt som Västervik ställdes mot AIK. 

I det första mötet chockade Tingsryd och främst Alexander Lindelöf med en konstnummer i förlängningen när han avgjorde genom ett fantastiskt zorromål. All press på Mora under söndagseftermiddagen med andra ord, och den chansen tog man. 1–1 i matcher inför tisdagens avgörande match, där jag tror Mora tar hem matchserien till slut. I andra åttondelsfinalen fick AIK se sina slutspelsdrömmar gå i kras när Västervik följde upp sin seger i fredags genom att på nytt vinna i Stockholm under söndagskvällen. En missräkning av AIK som nu har stått och stampat på samma plats i ett par år. Anton Blomqvist är ett intressant tränarnamn men spelartruppen han har till förfogande känns alldeles för ensidig och trött. Spetsspelare som Anton Holm och Fredric Weigel känns passé, och viktige Christian Sandberg har inte alls gått att känna igen. Pavel Khomchenko har annars varit en riktig succévärvning och nu hoppas många AIK:are på att ryssen ska fortsätta vakta “Gnagets” mål även nästa säsong. Ska AIK lyckas nästa säsong tror jag det krävs ett rejält omtag med truppen. 

Nu börjar HV71, MoDo, BIK Karlskoga och Björklöven fundera. Vilka lag får vi chansen att möta? Västerås, Kristianstad och Västervik är redan klara. Under tisdagskvällen får vi veta vilka kvartsfinalerna blir. Mycket hänger på om Mora kan slå ut Tingsryd, men så tror jag blir fallet. Min tips blir att HV71 möter Västervik, MoDo väljer ett tröttkört Mora, BIK Karlskoga väljer Kristianstad och Björklöven får ta det som blir över, Västerås. 

...

Även i botten av HockeyAllsvenskan var det drama ända in på slutet när Almtuna endast behövde en poäng i matchen mot Västerås för att hindra Södertälje att kliva om dem. Trots ett par skakiga slutminuter i Uppsala kunde Almtuna andas ut och bärga poängen som krävdes för fortsatt allsvenskt spel. 

Nu ställs Södertälje mot Troja/Ljungby i ett negativt kval och även fast det är ett orosmoln över Scaniarinken är jag nästintill säker på att Södertälje spelar i HockeyAllsvenskan nästa säsong. Under lördagen spelade första matchen i bäst av sju mellan lagen och trots att Södertälje inte spelade på topp hade inte Troja/Ljungby mycket att sätta emot. Smålänningarna känns alldeles för uddlösa vilket kommer straffa sig tror jag i kampen om fortsatt allsvenskt spel. Redan under måndagskvällen spelas nästa match mellan lagen och vinner inte Troja/Ljungby får man det svårt att studsa tillbaka och vinna fyra matcher av det som återstår. 

Veckans stolpe in: Malmö har levt med en ständig press senaste tiden, men i veckan blev det hotet avvärjt. I tisdags besegrades Djurgården i en enormt viktig batalj och trots förlust i torsdagens derby mot Rögle fick man revansch på sina rivaler under lördagen när Malmö vann med uddamålet i en riktigt bra hockeymatch. Segern kan mycket väl göra att Malmö norpar en play in-plats på torsdag. 

Veckans stolpe ut: Mora såg ut att storma mot kvartsfinalerna när uddamålsledningen i slutet av matchen mot HV71 skulle räcka. Då klev Tyler Kelleher fram och stänkte dit kvitteringen med 36 sekunder kvar. Nu väntar en avgörande play in-match för Mora mot Tingsryd under tisdagen. Går inte Mora vidare därifrån kommer sekunddramat i Jönköping etsa sig fast en lång tid framöver på flera personer vid norra Siljans strand. 

Veckans rekord: Ryan Lasch stod för en assist i söndagens match mot Rögle, och det var inte vilken assist som helst. I och med passningspoängen har Lasch gjort 52 assist den här säsongen, vilket ingen annan spelare i SHL gjort tidigare. 

Veckans mål: Alexander Lindelöf avgjorde fredagens möte med Mora genom att göra ett urläckert zorromål. Iskallt att välja det alternativet i en så pass viktig förlängning. 

Veckans miss: Luleås profilstarke forward Juhani Tyrväinen kunde inte tro sina ögon efter att slagit till domaren med klubben av misstag. Ett olyckligt misstag trodde alla förutom domarkvartetten som skickade ut Tyrväinen med matchstraff. Med så pass viktiga poäng på spel är det inte läge att chansa som domare. 

Veckans snedsteg: Vita Hästen har haft det turbulent i klubben under flera år, och inte blir det bättre av gå skilda vägar med Tony Zabel inför nästa säsong. Utan Zabel i båset är jag säker på att Vita Hästen hade fått spela kvalmatcher mot Troja/Ljungby just nu. Vita Hästen gräver sin egen grav. 

Veckans applåd: Kristianstad tar sig till kvartsfinal i det allsvenska slutspelet. Vi lyfter på hatten. 

Veckans MVP: Linus Karlsson har haft en ofattbart bra rookiesäsong i SHL, och den här veckan har 22-åringen verkligen briljerat. Karlsson har stått för tre mål och tre assist på tre matcher den här veckan och hjälpt Skellefteå vända sin tveksamma form inför slutspelet. 

Veckans nedsläpp: Utan att veta hur det allsvenska slutspelet kommer se ut väljer jag att lägga fokus på SHL och mötet mellan Luleå och Skellefteå under tisdagskvällen. Båda lagen vill pinka revir inför slutspelet och samtidigt komma så högt upp i tabellen som möjligt. 

Nästa måndag är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99.

Läs tidigare inlägg i Powerbreak med Lindelöf 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto