Publicerad på 14 Mar - 12:43

0
article-img
Foto: Bildbyrån

POWERBREAK: Brynäs och Malmö imponerar - ödeskval för anrika SSK?



Foto: Bildbyrån

SHL börjar lida mot sitt slut och i HockeyAllsvenskan ska grundserien summeras på onsdag kväll. Vi har en spännande vecka framför oss och det är återigen dags för Powerbreak här på Rekatochklart med mig, Edvin Lindelöf. Tillsammans går vi igenom det hetaste som hänt i svensk hockey den senaste veckan och blickar mot det som kommer. 


Vi lägger en intressant SHL-vecka bakom oss med flera intressanta resultat som gett effekt på tabellen. Med bara ett par omgångar kvar att spela är varje poäng viktig och flera lag kämpar om att försöka komma så högt som möjligt. 

Veckans största utropstecken går ändå till Brynäs och Malmö som båda haft en imponerande vecka sett till den situation klubbarna varit i den senaste tiden. Brynäs har länge legat på säker mark men tappat allt mer på sistone vilket gjorde att en bottenplacering smugit sig närmre och närmre, något Gävlelaget kan slippa oroa sig över. Under veckan har Mikko Manners lag vunnit tre av fyra matcher och under söndagen stod det dessutom klart att det SHL-kontraktet är säkrat, något som gör att flera oroliga supportrar nu kan andas ut. Nu har Brynäs ett bra läge att kamma hem en play in-plats men en tuff avslutning väntar med möten mot Skellefteå och Leksand. Ett som är säkert är att Mikko Manner kommit in med ett tydligt och lugnt ledarskap, något som inte ska underskattas i det besvärliga läget Brynäs kom från förra säsongen. 

Malmö gick in i veckan med ett besvärligt läge men det har inte märkts på isen senaste matcherna. I torsdags kunde skåningarna pulverisera gästande Linköping i Malmö Arena med hela 7–0, och storsegern följdes upp med en urstark trepoängare på bortaplan mot Frölunda under lördagen. Med fyra matcher kvar att spela kan mycket fortfarande hända, men Malmö har skapat sig en fördelaktig trend inför slutspurten. Under tisdagen väntar Djurgården på hemmaplan i en otroligt viktig match. Skulle Malmö vinna efter ordinarie tid är det negativa kvalet ett faktum för Djurgården. Förlorar Timrå dessutom mot Luleå under måndagskvällen samtidigt som Malmö vinner på tisdag står det dessutom klart att Timrå kommer spela kvalspel till HockeyAllsvenskan. 


Desto sämre har det gått för Skellefteå som tappat mark i kampen om seriesegern. I tisdags föll man tungt i en jämn match mot rivalerna Luleå och den förlusten sved. Ännu sämre blev det under söndagen när formsvaga Linköping vann med klara 3–0. Skellefteå har visat under säsongen att det finns god kvalité, men en nedåtgående formkurva inför slutspelet oroar, och strax bakom skuggar lag som Frölunda och Växjö. Fortsätter de svaga resultaten kan det mycket väl bli mardrömsmotstånd i kvartsfinalen för Skellefteå, något Robert Ohlsson och hans tränartrojka inte hade föreställt sig för ett par veckor sedan. 

Även i Dalarna har det inte studsat rätt under veckan och för Leksands del blev det tre förluster mot Linköping, Djurgården och Färjestad. Formkurvan pendlar allt för mycket just nu och frågan är hur pass redo det här laget är när ett slutspel väntar. Ännu finns goda möjligheter att knipa en kvartsfinalbiljett, men fortsätter den tveksamma formen fortsättningsvis kan det komma att krävas en tuff omgång i play in. Marek Hrívik har dessutom inte alls fått det att stämma inledningsvis efter återkomsten. Leksand har en del att fundera på framöver. 


I HockeyAllsvenskan går vi in på upploppet den här veckan, och det är en intressant slutomgång vi har framför oss. 

HV71 är redan klara seriesegrare och topplaceringarna börjar utkristallisera sig vilket gör att fokuset allt mer riktas mot strecken i tabellen. Främst är det kampen om kvartsfinalplatserna som lockar inför onsdagen där Kristianstad, Mora och Västervik kommer kämpa om en direktbiljett till kvartsfinal utan att behöva spela play in. 

I kampen om play in står det mellan Tingsryd och Vita Hästen att knipa en play in-plats. Ett imponerande jobb av båda klubbarna som med små medel lyckats säkra sin allsvenska existens och dessutom ha chans att spela om vidarespel i slutomgången. Oavsett hur det går så ska tränarna i respektive klubb, Magnus Bogren och Tony Zabel ha en stor eloge till sitt arbete under säsongen. Grymt jobbat! 

Streckstriden som är desto mer ångestfylld är kampen om att undvika negativt kval. Södertälje hade ett gångbart utgångsläge inför veckan men tappade en 2–0-ledning till förlust på hemmaplan mot Tingsryd, ett resultat som kan stå klubben dyrt. Samtidigt överraskade ett formsvagt Almtuna och slog Kristianstad på bortais med klara 5–1. Södertälje tvingades därför spela en ödesmatch under söndagen mot Vita Hästen där man tog två poäng, vilket betyder att det skiljer tre poäng mellan Almtuna och Södertälje inför onsdagens slutomgång. Målskillnaden är relativt jämn men Almtuna har ett knappt övertag vilket gör att Södertälje satt sig i en knivig sits. Mycket talar för ett negativt kval mellan Södertälje och Troja/Ljungby, ett ödeskval för anrika Södertälje som inte har råd med ytterligare en sejour i Hockeyettan. 

Ska Södertälje lyckas undvika kval krävs det tre poäng mot Troja/Ljungby samtidigt som Västerås vinner efter full tid mot Almtuna. Dessutom ska Södertälje lyckas hämta in fem mål på Almtuna.

Onsdag kväll klockan 19:00 släpps pucken och det gäller att hålla koll i nästintill alla arenor. Dramatik utlovas! 

… 

Linus Omark! Wow! 35-åringen är en av SHL:s bästa spelare men just nu är det lite extra tydligt. Fortsätter poängkungen på inslagen form i slutspelet kan Luleå gå hela vägen. 

… 

När vi ändå är inne på det allsvenska kvalet mot Hockeyettan står det klart att Troja/Ljungby kommer vara ett av lagen. Tabelljumbon har under säsongen haft stora problem med sitt spel överlag, men sedan en tid tillbaka har smålänningarna haft tillgång till Växjös talang Victor Stjernborg, och 18-åringen har imponerat rejält. Totalt har det blivit nio poäng på sex matcher och det vittnar om en rejäl kapacitet som snart, med all säkerhet kommer blomstra i SHL. Under tiden kan unge Stjernborg mycket väl rädda Troja/Ljungbys allsvenska existens. 

Veckans stolpe in: Brynäs har våndats den senaste tiden i takt med att det negativa kvalet kommit allt närmare. Tankarna om mardrömssäsongen i fjol har etsat sig fast hos många anhängare till klubben och därför var det nog extra skönt med en riktigt bra vecka där SHL-kontraktet säkrades under söndagen. En lättnad som mycket väl kan ge Brynäs extra energi i kampen om play in. 

Veckans stolpe ut: Timrå hade ett par viktiga matcher under veckan men det speglade inte lagets spel på isen. Djurgården kunde enkelt manövrera bottenkollegan i tisdags och under lördagen vann ett formsvagt Oskarshamn med klara 4–1 i NHC Arena. Timrå har länge smugit med i bottenstriden, men utan att imponera sett över en längre period, något som av allt att döma blir lagets fall. 

Veckans marginalerna med sig: Södertälje var tvingade att ta minst två poäng i bortamötet med Vita Hästen för att ha chans att kliva i kapp Almtuna inför slutomgången. Då löste gästernas Emil Aronsson avgörandet i förlängningen efter att pucken precis passerat mållinjen. Det gäller att ha marginalerna med sig. 

Veckans pausknapp: Oskarshamn har inte direkt rosat marknaden den senaste tiden och det känns som laget bara flyter med. Än är inte play in-platsen säkrad och det är därför hög tid att Martin Filander och hans lag trycker på play. Annars finns risken för en tidig semester på den småländska ostkusten i år igen. 

Veckans frågetecken: I lördagens match mellan Djurgården och Örebro tacklade Marcus Sörensen gästernas Rodrigo Abols genom att träffa huvudet med en uppåtgående riktning. Sörensen fick två minuters utvisning för tilltaget men det kunde gott och väl renderat i mer än det. 

Veckans slutspelskänsla: Björklöven och Västerås stötte ihop med varandra under fredagskvällen och trots att gästande Västerås inte hade särskilt mycket att spela för var det rejäl slutspelskänsla i Winpos Arena. Båda lagen kan mycket väl mötas i kvartsfinalen och det lär garanterat bli en intressant matchserie om så blir fallet. 

Veckans MVP: Malmö är SHL:s formstarkaste lag för tillfället och det klagar inte tabelltolvan över med tanke på läget i bottenstriden. En spelare som verkligen lyft lagets spel den senaste tiden och dessutom bidragit med poäng är Pathrik Westerholm. Forwarden har den gångna veckan stått för fem poäng på två matcher och varit dominant på isen. 

Veckans nedsläpp: Malmö möter Djurgården under tisdagskvällen och i den här matchen kan bottenstriden mycket väl avgöras. Det skiljer fyra poäng mellan lagen och med tanke på att Malmö har en match mindre spelad krävs det nästan en Djurgårdsvinst för att det ska bli riktigt intressant kring strecket. 

Nästa måndag är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99.

Läs tidigare inlägg i Powerbreak med Lindelöf 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto