Publicerad på 29 Mar - 16:22

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Polske experten är nervös: Sverige är en mardröm för oss


Foto: Privat/Bildbyrån


Vinna eller försvinna för Sverige ikväll. Vi tog pulsen på den polska sidan och dess förväntningar genom fotbollsjournalisten Przemysław Langier från Goal.pl. 
– Vi har förlorat varje viktig match mot Sverige i åratal. Sverige är något av en mardröm för oss. Vi anser att Sverige är en solid grupp vars trumfkort är hårt lagarbete och samma taktik i så många år, säger han. 

Vilka är de största snackisarna i Polen inför matchen mot Sverige?

 – Först och främst så har det pratats mycket om vi ens behövde spela matchen mot Skottland. Vår manager Michniewicz argumenterade för att han behövde den matchen för att få svar på tre frågor. Vem ska spela med Kamil Glik och Jan Bednarek centralt i försvaret, vem ska spela till vänster och kommer Krzysztof Piątek till spel eller inte. Michniewicz har en del skadebekymmer och kan behöva byta formation från 3-4-3 till 4-4-2. 

Kan du avslöja något om statusen på den polska truppen? Vi hör som sagt att det ser ut som några missar matchen? 

– Efter matchen mot Skottland så är det helt säkert att Milik och Salamon är out. Piatek har i mina ögon en 5-10 procentig chans att komma till spel. Det pratas även om Robert Lewandowskis knäskada men den är inte allvarlig. Att han saknats på vissa träningar handlar mer om säkerhetsåtgärder. Glik har också knäproblem men det är den tuffaste spelaren i laget. Szymon Żurkowski från Empoli har inte tränat fullt men jag tror att han kommer vara i elvan mot Sverige. 

Vilken spelare är det största avbräcket?

– Å ena sidan Arkadiusz Milik eftersom han har haft några riktigt fina veckor i Marseille. Om jag inte är helt snett ute så har ingen anfallare i topp-5-ligorna gjort fler mål för sin klubb än Milik. Å andra sidan har inte varit en nyckelspelare i landslaget på flera år. Mycket skador och få mål. Därför är det snarare Piatek som saknas mest då han har ett riktigt bra facit i landslaget med 10 mål på 22 matcher. Utan Milik och Piatek ser det tunt ut med alternativ bakom Lewandowski och det finns därför en chans att tränaren spelar med en anfallare. 

Sveriges match mot Tjeckien gick till förlängning. Samtidigt spelade Polen en träningsmatch. Är det en fördel för Polens del?

– Jag ska vara ärlig. Vi blev glada när Sveriges match gick till förlängning. Men spelare på den här nivån är professionella och jag tror att det maximalt ger Polen 1-2 procents fördel. 

Vad är bilden av Sveriges lag i Polen?

– Historiskt sett har vi haft väldigt svårt mot Sverige. Vi har förlorat varje viktig match mot Sverige i åratal. Sverige är något av en mardröm för oss. Vi anser att Sverige är en solid grupp vars trumfkort är hårt lagarbete och samma taktik i så många år. 

GÅR DET ATT STOPPA LEWANDOWSKI?


Vilka är favoriter i dina ögon?

– Jag ser det som 55-45 i Sveriges favör. Jag tror det blir en väldigt jämn match men jag är rädd att om Sverige gör det första målet så kommer det bli svårt för Polen att kvittera. 

Vad är det bästa sättet för att stoppa Lewandowski?

– Många tränare har försökt men väldigt få har lyckats. Så det är svårt för mig att svara på. Jag tror helt enkelt att man får hoppas att han har en dålig dag som motståndare. Det händer ibland, men han är nästintill en komplett spelare. Han gör mål på alla olika sätt. Med vänstern, huvudet, i boxen och från distans...

Hur tror du att startelvan ser ut för Polen?

– Min troliga elva ser ut så här: Wojciech Szczęsny - Krystian Bielik, Kamil Glik, Jan Bednarek - Matty Cash, Grzegorz Krychowiak (Jacek Góralski), Jakub Moder, Bartosz Bereszyński (Arkadiusz Reca) - Sebastian Szymański (Aleksander Buksa), Piotr Zieliński - Robert Lewandowski.

– Men vi har en hel del frågetecken, så det är svårt att förutspå. Vi vet inte ens vilken formation det blir. Det kan även bli ett byte till 4-4-2. 

Slutligen, hur kommer matchen sluta?

– Precis som dig så tror jag att matchen slutar 1-1 och att det blir straffar. Men det kommer bara hända om Polen tar ledningen. Ett ledningsmål för Sverige - med tanke på er starka organisation - kommer förmodligen sluta med en 1-0-seger för Sverige. 

/ Lennart Sandahl

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto