Publicerad på 30 Aug - 13:56

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Polsäter: Nu är bara tre lag kvar i allsvenska guldracet


Foto: Bildbyrån

Omgång 20 bjöd bland annat på ett hett Stockholmsderby och en ny MFF-förlust. Stora vinnare blev BK Häcken, Degerfors och Djurgården. Här är mina tankar om omgången. 

Häcken, Hammarby, Djurgården, Malmö FF och AIK har varit guldkandidaterna fram till nu. Efter helgens resultat tror jag vi kan skriva av AIK och Malmö FF från guldjakten. Gnaget har åtta poäng upp till Häcken, MFF tio. Högmos gäng har Degerfors och GIF Sundsvall kvar att möta på hemmaplan – det är sex mer eller mindre givna poäng. Utgår vi från att Häcken vinner dessa matcher är de uppe på 50 pinnar bara där. Även om de skulle tappa till ett en poäng per match-bottenlagssnitt i övriga åtta matcher är de uppe på 58 poäng. AIK kan maximalt nå 66 om de tar tio raka.
MFF kan maximalt nå 64. 

Kommer såklart inte hända att den duon går rent sista tio matcherna, även om framför allt AIK:s schema ser snällt ut. I exemplet ovan har jag inte ens räknat med att Djurgården och Hammarby också måste tappa rejält för att AIK/Malmö ska gå om. Både Gnaget och MFF får sikta in sig på en topp tre-placering och Europaspel även i fjol. 

Att Malmö FF satt sig i en sits där de får slita för en Europaplats säger allt om vilken svag säsong de haft. Att delar av publiken valde att lämna arenan vid 0-1 istället för att försöka pusha sitt lag till en kvittering säger något om hur stämningen är runt laget. Insatsen mot Kalmar var inte dålig, men återigen saknades skärpan i avgörande lägen – de gör för få mål. Enligt Wyscouts xG borde Malmö gjort 42 mål – de har gjort 27. Påminner till viss del om säsongen 2019 när de missade ett gäng straffar, vilket öppnade för DIFs guld.

Efter att ha sparkat Milos Milojevic har det blivit ett par bra prestationer, men lika många dåliga .För mig är de svaga prestationerna ingen tränarfråga, det är resultatet av en felbyggd trupp: 
Dahlin (35 år), Moisander (36), Martin Olsson (34), Lasse Nielsen (34), Sören Rieks (35), Lewicki (30) Christiansen (32), Berget (31), Kiese-Thelin (30) och Toivonen (36) är en väldigt gammal stomme. Klart att högstanivån kommer kunna vara hög i enskilda matcher fortsatt, men är det en trupp för en hel serie där de i nästan varje match ställs mot lag som spelar ”årets roligaste match”? Att äldre spelare kommer vara skadade då och då får klubbar räkna med och det har drabbat Malmö i år. Att klubben inte kommit längre i sin generationsväxling är ett underbetyg för den sportsliga ledningen. Försökte få igång den i somras via värvningar av Ceesay och Zeidan bland annat, men visst var det väl sent. Nu har MFF visserligen satt sig i en situation där de har stor chans att kvalificera sig för Europagruppspel varje säsong. Men skulle de misslyckas med att lösa topp tre i år står allt hopp om Europaspel 2023 till en ny cuptitel. Missar de den och kanske Europa en till säsong blir ett par jobbiga ekonomiska år. Något sånt är det enda som på allvar kan göra att Stockholmslagen kan äta ikapp lite av det ekonomiska försprånget MFF här. 

Häckens 4-1-seger hemma mot Värnamo känns som en typ av match man sett 300 gånger. Bravida Arena mot ett mitten/bottenlag. Ett frejdigt Häcken som gör tre/fyra själva och släpper in noll/ett pga slarvigt försvarsspel. 

I bottenstriden åkte Helsingborg på ett sent tungt 0-1-mål hemma mot Mjällby i en jämn och chansfattig match. Degerfors vände och vann 0-1 mot Sundsvall och slog därmed igen norrlandsfönstret som nu är stängt och reglat. Tack för visat intresse Giffarna! Med den segern ligger Degerfors nu på kvalplats. Med ett återstående schema som ser lite lättare ut än HIFs får de gälla som favoriter till kvalplatsen. I veckan väntar cuprundan där de Allsvenska lagen ska försöka kvalificera sig till vinterns gruppspel. Några resultat från motsvarande omgång i fjol: 

Hudiksvall – Hammarby 1-3. Stod 1-1 till 87:e minuten. 
Malmö FF – Onsala 5-1. 
Rågsved – AIK 0-5 
Täby – Sirius 2-3 
Eskilsminne – Helsingborg 
3-2 Lund – Kalmar 1-1 (1-3 efter förlängning) 
Österlen - IFK Göteborg 0-3 

Med andra ord – lag man kanske tänker sig ska blåsa över motstånd från lägre divisioner gör inte alltid det. Blir alltid några skrällar, men även ett par storsegrar. Oftast blir allsvenska lagen väldigt stora favoriter på 1x2-marknaden. På hcp-marknaden brukar det ofta vara tuffa -2,5 eller -3-linor. Så det är en lurig omgång. Ta ett lag som Kalmar FF - som rankas som ett väldigt bra lag. Sedan Rydström kom in som tränare rankas de med rätta som ett väldigt bra allsvenskt lag. Men i cupspelet har de ofta haft det småknepigt mot lag från lägre divisioner. Inte minst för att Kalmar inte gör så många mål. Sen är truppen inte så bred heller, så ett par ändringar i elvan kan göra rätt stor skillnad (har bara två seniora mittbackar i truppen exempelvis). Och det bör väl komma lite rotation då de mötte Malmö sent i söndags och bara har två vilodagar. Får se när oddsen kommer till deras match mot Tvååker hur det ser ut, men det skulle kunna vara ett case för plushcp om Kalmar blir för stora favoriter. 

Håll koll i nyhetsflöden och på twitter kring vilka elvor de allsvenska lagen använder. Vissa lag kommer garanterat rotera kraftigt, vilket såklart kommer påverkar oddsen. Är du snabb där kan du hitta riktigt bra spel. Kommer finnas bra lägen att fynda. Med det sagt – tänk också på laget från de lägre divisionerna. Hur går deras säsong? När spelar dem igen och mot vilka? Funnits exempel från tidigare säsonger där de mindre lagen nästan vaskar den här omgången om de har en viktig match med kort vila och de krigar för att gå upp/hänga kvar. Kolla vilka lag som är inblandade i toppstrider och bottenstrider i framför allt division ett. Här kan det vara svårt att hitta info om eventuell rotation, men det är något att vara medveten om i alla fall. Kolla gärna hur det gick för lagen i den här rundan tidigare säsonger. 

En spelmarknad som kan vara intressant i såna här omgångar är: Halvlek med flest mål – andra halvlek. Både i matchen och för enskilda lag. 
Generellt blir det fler mål i andra halvlek, så det alternativet är ofta oddsfavorit. Men det är en autogenererad marknad som kanske inte alltid tar hänsyn till faktorer som rotation etc. För att ta ett exempel: 
Om AIK startar med Kimpioka, Elbouzedi och Henry Meja från start mot Hudiksvall lär första halvlek bli lite krampaktig. Sitter Guidetti, Bahoui och Stefanelli på bänken kan det bli så att de hoppar in i andra och vässar AIK-offensiven. Sen brukar lag från lägre divisioner tappa fysiskt efter ungefär en timme. Och när målet väl kommer kan det vara lite proppen ur. 

Inte givet att det finns värde i den spelmarknaden, men det är ett exempel på hur man kan tänka, leta och förhoppningsvis hitta spelvärde i den här omgången. 

Lycka till med eventuella spel!

/ Christian Polsäter - nokkan21 på twitter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto