Publicerad på 11 Aug - 19:30

0

Odds Serie A 2022/2023 med tabelltips

Bundesliga, Premier League och Ligue 1 tjuvstartade redan förra veckan – i helgen är det dags för italienska Serie A att sätta bollen i rullning. Kan Zlatan Ibrahimovics AC Milan försvara scudetton? Vilka är de främsta utmanarna? Och vad kokar egentligen José Mourinho ihop i den eviga staden? Vi tar en titt på Serie A:s toppklubbar inför säsongsstarten.

AC Milan

Milan vann i våras sin första Serie A-titel på elva år – en remarkabel bedrift från Stefano Piolis mannar. Nu ska I Rossoneri försöka sig på ett scudettoförsvar. Truppen är i stora drag sig lik från fjolårssäsongen. Zlatan Ibrahimovic, vars speltid begränsades kraftigt under våren på grund av skadebesvär, har kritat på ett nytt kontrakt och genomgått en operation som innebär att svensken, som fyller 41 den 3 oktober, ämnar vara en spelare som gör avtryck på högsta nivån även den här säsongen även om vi lär få vänta till efter VM-uppehållet innan vi ser Ibrahimovic på planen. Det enda egentliga tappet är mittfältsbjässen Franck Kessié, som lämnat för Barcelona på fri transfer. Ivorianen var en nyckelspelare för Pioli och kommer saknas. Sandro Tonali tog dock stora kliv på utvecklingsstegen under våren och den unge landslagsmannen kan mycket väl vara redo för en ännu större roll kommande säsong. Ismaël Bennacer är också en skicklig mittfältare. Snarare än att införskaffa en ”ny” Kessié har Milan spenderat stort på att hämta in belgaren Charles de Ketelaere från Club Brügge. 21-åringen ser minst sagt spännande ut. Han är 1,92 lång, kraftfull, teknisk och målfarlig – gjorde 14 mål och 9 assist i belgiska ligan i fjol – och kan användas i flera olika roller. Det ska bli mycket spännande att följa honom och se hur han finner fotfästet i Serie A.

I övrigt är laget sig likt. Unga mittbacksparet Fikayo Tomori och Pierre Kalulu, som gjorde så oerhört bra ifrån sig under våren, har fortfarande inte nått sin topp, Theo Hernández är fortfarande kvar och bakom dem är Mike Maignan Serie A:s kanske främsta målvakt. Offensivt är Ibrahimovic som sagt skadad inledningsvis, men Milan har adderat Divock Origi på fri transfer från Liverpool som alternativ till veteranen Olivier Giroud.

Inter Milan

Inter fick ge sig i den helmilanesiska titelstriden och de blåsvarta är förstås inte nöjda över att se ärkerivalen Milan fira och Simone Inzaghis uppdrag blir ett försöka återta scudetton. Till sin hjälp har Inzaghi fått ett par rejäla förstärkningar – främst i form av Romelu Lukakus återkomst. Belgaren, som var vital när Inter vann titeln 2020/21 och är nu, efter en totalt misslyckad återkomst till Chelsea, åter i Inters blåsvarta tröja. Lukaku producerade 34 respektive 30 mål under sina två säsonger i Italien och belgaren återupptar nu det lyckade samarbetet med argentinaren Lautaro Martínez.

”Lu-La”, som duon kom att kallas, får dessutom sällskap av Henrikh Mkhitaryan, som anslutit från Roma på fri transfer. På mittfältet har Empoli-värvningen Kristjan Asllani fått beröm under försäsongen och med André Onana tillbaka från dopingavstängning kan Inzaghi uppgradera från Samir Handanovic på målvaktspositionen. Det fortsätter att spekuleras kring mittbacken Milan Skriniar, som intresserar Paris Saint-Germain. Den slovakiske lagkaptenen sitter på ett kontrakt som går ut nästa sommar och skulle vara ett stort avbräck, särskilt med tanke på att Juventus lade beslag på tilltänkta ersättaren, Torino-brassen Gleison Bremer.

Inter ser starkare ut än under fjolårssäsongen, Inzaghi har fått en säsong på sig att bli rejält varm i kläderna och Lu-La är tillbaka för att sätta skräck i Serie A-försvaren. Inter kommer vara med och utmana.

Napoli

Det har minst sagt stormat runt Napoli under sommaren. Napoli har tappat tre kultbärare i Lorenzo Insigne, Kalidou Koulibaly och Dries Mertens, och ersättarna är långt ifrån lika namnkunniga – även om klubben kopplats samman med en övergång för Manchester Uniteds missnöjda Cristiano Ronaldo. Khvicha Kvaratskheila, georgiern från Dinamo Batumi, ser mycket spännande ut och den 21-årige yttern har potential och en förmåga som kan göra honom till en fullträff i Neapel om han får till det, men han är ung och oprövad och att smeknamnet ”Kvaradona” redan börjat spridas på sina håll gör nog ingenting för att minska pressen på georgiern. Kim Min-jae, den sydkoreanske mittbacken, har värvats från Fenerbahce, uruguayanen Mathías Oliveira ansluter från Getafe och norrmannen Leo Östigård, som förra säsongen var utlånad till Genoa från Brighton, har gjort en permanent övergång till Serie A.

Napoli slutade trea i Serie A i fjol, men redan innan en enda boll är sparkat så är Luciano Spalletti redan under press och de beryktat passionerade Napoli-supportrarna har redan vädrat sitt missnöje under försäsongslägret i Dolomiterna. Fansens missnöje har även lyfts mot ägaren Aurelio De Laurentiis, som de senaste veckorna dessutom varit i rejält blåsväder för sina kommentarer om afrikanska spelare. Presidenten hävdade att han aldrig mer kommer värva en afrikansk spelare, såvida de inte skriver på ett avtal om att inte spela i Afrikanska mästerskapen.

- Man pratar inte med mig om afrikaner längre. Jag älskar dem, men i så fall måste de skriva på ett avtal om att de inte ska spela i AFCON. AFCON- och Copa America-spelarna är aldrig tillgängliga och där står vi och betalar deras löner, sa han till Wall Street Italia.

Frågan är hur presidentens kommentarer togs emot av Nigerias Victor Osimhen, Kameruns André-Frank Zambo Anguissa eller Algeriets Adam Ounas – Napoli-spelare från dagens trupp som härrör från afrikanska länder.

Att inleda en säsong mitt i en Neapel-storm är inte lätt. Spalletti går nog en tuff säsong till mötes när Napoli snarare ser ut att bygga om än att bygga vidare på fjolårets tredjeplats.

Juventus

Juventus Serie A-dominans har kommit till ett abrupt slut de senaste säsongerna, när Milano-klubbarna lagt beslag på scudetton, men fjolårsfyran är förstås ytterst angelägen om att återvända till den italienska tronen. Under sommaren har Paul Pogba återvänt till La Vecchia Signora – på nytt på fri transfer från Manchester United – och det ska bli mycket spännande att se om fransmannen, som tvivellöst besitter en förmåga i absolut världsklass, kan hitta samma höjd som under förra Juventus-sejouren efter att karriären i United aldrig riktigt tog fart. Det kommer dock dröja innan vi får se Pogbas återkomst efter att 29-åringen ådragit sig en knäskada. Pogba har dock valt att inte genomgå någon operation, för att kunna medverka i VM i Qatar i vinter, vilket gör att han i stället missar säsongsinledningen för att genomgå rehabilitering.

Juventus, som aldrig är sena att hugga på en gratisvärvning, har utöver Pogba även lagt beslag på 34-årige Ángel di María, sedan argentinarens kontrakt med PSG gått ut. Under sommaren har man även genomfört ett mittbackskifte, där Matthijs de Ligt lämnat för Bayern München i en övergång värd 70 miljoner euro. Som ersättare har man inte behövt titta längre än andra delar av Turin, där Torinos brasse Bremer införskaffats för 41 miljoner euro. Bremer var en av Serie A:s absolut bästa mittbackar i fjol.

I övrigt har ett par spelare lämnat på fri transfer: Giorgio Chiellini, Paulo Dybala, Federico Bernardeschi, Álvaro Morata (lån), Aaron Ramsey. Serbiske stjärnan Dusan Vlahovic, som värvades från Fiorentina i januari, är en anfallstalang i världsklass och den långe, tekniske serben har kapacitet att noteras för betydligt fler mål – och bättre prestationer – än vad han mäktade med under våren i Turin. Det ska bli mycket spännande att se vilken Vlahovic vi får se när han nu gör sin första hela säsong i Juventus svartvita tröja.

Frågan är om Max Allegris Juventus är starkare inför säsongen? Själv skjuter han över favoritskapet på Inter.

- Inter är fortfarande favorit att vinna scudetton. I fjol gjorde Milan en otrolig säsong, och det här året blir ett bra test för dem eftersom det alltid är svårt att lyckas repetera framgången, sa Allegri under Juventus träningsläger i USA.

Lazio

Det har varit ganska tyst kring Maurizio Sarris Lazio, som i fjol slutade före Rom-konkurrenten Roma i tabellen. De senaste dagarna har det pratats en hel del om Sergej Milinkovic-Savic, som kopplats samman med en eventuell övergång till Manchester United. Än så länge är dock SMS kvar i Lazio – och Claudio Lotito hävdar att serben inte är till salu – och att förlora 27-åringen vore ett blytunt slag för Lazio. Milinkovic-Savic tog stora kliv under Sarris ledning i fjol och noterades för 11 mål och 11 assist i ligaspelet – inga dåliga siffror för en central mittfältare.

Lazio har annars varit aktiva på transfermarknaden. Veteranerna Thomas Strakosha, Pepe Reina och Lucas Leiva har lämnat klubben och Lazio har förstärkt på målvaktssidan med Luis Maximiano från Granada och Ivan Provodel från Spezia. De mest namnkunniga tillskotten är fri transfer-övergångarna för Alessio Romagnoli från Milan och uruguayanske mittfältaren Matías Vecino från Inter. I övrigt har Lazio adderat Nicoló Casale och Matteo Cancelleri från Hellas Verona, Real Madrid-försvararen Mario Gila och Sjachtar Donetskts brassemittfältare Marcos Antônio.

Roma

Roma slutade sexa i Serie A, men José Mourinho fick åtminstone lyfta en titel när I Giallorossi kammade hem den allra första upplagan av Europa Conference League. Portugisen var förstås inte sen att fira genom att på sin högerarm tatuera in de tre europeiska troféerna han vunnit – Champions League, Europa League och Europa Conference League.

Det händer alltid grejer runt José Mourinho, men efter ett par framgångsmagra år i England ser det ut som att portugisen håller på att koka ihop något riktigt spännande i den italienska huvudstaden. Förra veckan presenterades lånet av PSG-mittfältaren Georginio Wijnaldum till stor pompa och ståt på Stadio Olimpicos läktare – en rejäl förstärkning till Romas mittfält. Värvningen av Wijnaldum följer förstärkningarna av Paulo Dybala, Nemanja Matic, Zeki Celik och Mile Svilar under försäsongen, där det enda egentliga tappet är Henrikh Mkhitaryan, som lämnar för Inter.

Matic adderar rutin, positionsskicklighet och en fin passningsfot till mittfältet – även om sista säsongen i Manchester United visade att hans mobilitet, fysik eller ork börjar mattas på fotbollsspelarålderns höst – samtidigt som 31-årige Wijnaldu fortfarande har mycket kvar att ge på fotbollsplanen, trots att PSG-flytten inte föll helt väl ut. Offensivt ser det dessutom riktigt spännande ut. Tammy Abraham gjorde en succéartad debutsäsong och har ytterligare växlar i sig, när han nu blivit varm i Roma-kläderna och trots en sommar fylld av spekulationer är skadedrabbade Nicoló Zaniolo – som besitter en höjd av absoluta världsklass – fortfarande kvar i klubben. Addera därtill Dybala, Eldor Shomurodov, Stephan El Shaarawy – och dessutom lagkaptenen Lorenzo Pellegrinis poängproduktion – och Roma har en minst sagt potent och mångfacetterad offensiv att luta sig mot.

Roma bjöd i förra helgens genrep publiken på Stadio Olimpico på rejäl underhållning i form av en 5–0-seger mot Sjachtar Donetsk, där huvudstadslaget visade att det finns all anledning att hålla ett extra öga på Romas förehavanden under den stundande säsongen. Kanske blir José Mourinhos gäng en dark horse till scudetton?

Fiorentina

Fiorentina har lite i skymundan gjort ett av transferfönstrets kanske mest intressanta drag när man lyckades få in Luka Jovic på fri transfer, som ersättare för Dusan Vlahovic som lämnade för Juventus i januari. Jovic har haft en tung vistelse på Santiago Bernabéu, där det inte blivit särskilt många matchminuter sedan 630-miljonersövergången 2019 efter en säsong där serben stod för 27 mål och 6 assist för Eintracht Frankfurt.

- Mitt mål är att göra minst 30 mål, säger Jovic föga ödmjuk.

Det återstår att se om Jovic kan få karriären på rätt köl igen, men i 24-åringen har Fiorentina adderat en potentiell nyckelkugge. I övrigt har Sjachtar-ytterbacken Dodô och Rolando Mandragora från Juventus, och det ska bli spännande att se om den talangfulle, elegante mittfältaren kan visa vad han verkligen går för i Viola. Fiorentina lyckades inte säkra Arsenals Lucas Torreira till en permanent övergång efter fjolårets lån och under våren fick man även mittfältaren Gaetano Castrovili knäskadad, som lär bli borta ett tag.

Jag är annars imponerad av det arbete Vincenzo Italiano gjorde i Florens under fjolårssäsongen och det ska bli mycket intressant att se om Italiano kan leda Fiorentina till ytterligare framgångar kommande säsong.

Atalanta

Efter tre år i rad med Champions League-kvalificering var fjolåret en säsong att glömma för Atalanta och Gian Piero Gasperini. La Dea slutade först på åttonde plats och kommer därmed inte delta i Europaspel alls under kommande säsong.

Det kanske är en blessing in disguise för Gasperini, som i så många år gjort ett så oerhört imponerande jobb trots små medel i Bergamo. Det har dock varit ett trögt transferfönster så här långt och Gasperinis kommentarer i början på veckan vittnar om att han räknar med ytterligare aktivitet, även om säsongen börjar nu i helgen.

- Det här är inte det Atalanta jag förväntade mig. Klubben har arbetat hårt, men känslan jag får är att det först är nu det börjar röra sig på transfermarknaden. Det är omöjligt för oss att veta vilka målsättningar som är nåbara innan fönstret är stängt. Vår plan är att förstärka. Vi har jagat flera viktiga spelare, men det är en svår marknad för samtliga, säger Gasperini.

Så här långt har Atalanta införskaffat Éderson, som hade en fin fjolårssäsong i Salernitana samt RB Leipzigs Ademola Lookman, utöver att Merih Demirals övergång från Juventus gjorts permanent efter fjolårslånet.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto