Publicerad på 28 Mar - 17:16

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Nordmakedonien kan välta en jätte till



Den lilla fotbollsnationen Nordmakedonien har på senare år gjort det till en vana att välta jättar och nå resultat mot alla odds. Efter att ha skickat Italien i landssorg förra veckan tar sig Nordmakedonien nu an Portugal i jakten på VM.

Det var passande nog legendaren Goran Pandev som fick äran att skjuta Nordmakedonien till nationens första stora turnering någonsin, 30 år efter att landet fått självständighet från Jugoslavien, när Nordmakedonien kvalificerade för EM 2020. Lodjuren från Balkan gjorde definitivt inte bort sig förra sommaren, men Nordmakedonien lyckades inte ta sig vidare från gruppspelet och efter den sista matchen mot Nederländerna valde veteranen Pandev att avsluta landslagskarriären.

Nordmakedonien fortsätter dock att överraska och är nu blott en match ifrån en VM-plats. Efter att ha slutat tvåa i Grupp J – där man bland annat stod för en dunderskräll och besegrade Tyskland på bortaplan, tyskarnas första VM-kvalförlust sedan nederlaget mot England 2001 – och i playoff har Nordmakedonien fortsatt att välta jättar. 

BESEGRADE ITALIEN MED ITALIENSK STIL


Italien dominerade matchen fullständigt och hade över 30 avslut mot mål utan att få bollen förbi Stole Dimitrievski i det nordmakedonska målet. Den italienska segern såg ut att vara blott en tidsfråga – vidskepliga Gli Azzurri hade förstås flyttat matchen till Palermo för att maximera kvalificeringsmöjligheterna – men i den 92:a matchminuten slog blixten ned på Sicilien. Aleksandar Trajkovski drog iväg ett distansskott som smet in vid Gianluigi Donnarummas bortre stolpe och plötsligt var Nordmakedonien klart för playoff-final – och Italien satt i landssorg efter att europamästarna missat VM-slutspel för andra gången i följd. 

– Vi besegrar Italien med italienarnas stil, ett mål från två skott på mål. Jag är överlycklig för den här segern och så stolt över de här grabbarna. Vi vet våra styrkor och inför matchen sa jag bara till killarna att ha roligt och de gjorde precis det, sa förbundskaptenen Blagoja Milevski efteråt. 

Nu behöver Nordmakedonien bara välta en jätte till för att säkra en sensationell plats till VM i Qatar. 

Utan Pandev är Nordmakedonien ett mindre namnkunnigt lag, där Napolis Eljif Elmas och Leeds Ezgjan Alioski tillhör de större namnen. Elmas missade Italien-matchen på grund av avstängning och nyckelspelarens återkomst här betyder mycket för Milevskis lag. Förutom Elmas och Alioski huserar övriga spelare i mer ljusskygga platser i den europeiska toppfotbollen. Av de 15 spelare som medverkade mot Italien spelar endast två i någon av de fem främsta ligorna. Andra håller till i Kroatien, Saudiarabien, Ungern, Moldavien, Slovakien, Rumänien, Cypern eller den tyska andradivisionen. 

Portugal är förstås storfavorit inför mötet, men rutinerade förbundskapten Fernando Santos vet bättre än att underskatta motståndet i en playoff-final. 

– Jag sa det redan inför, att det kunde bli Nordmakedonien vi möter. De här matcherna är inget skämt. Det är som en final och precis allt kan hända. Vi måste ta oss an matchen med det fokus och den koncentration som matchen förtjänar. Ett lag som reser till Italien och slår europamästarna behöver inga ytterligare presentationer, säger Santos.

PORTUGAL GÅR LJUS FRAMTID TILLMÖTES


Portugal kom undan med blotta förskräckelsen i sin playoff-match mot Turkiet, där man var nära att kasta bort en tvåmålsledning. Burak Yilmaz missade en straff sent i matchen vid ställningen 2–1 och det definitiva avgörandet kom först via Matheus Nunes 3–1-mål i den fjärde tilläggsminuten. Portugal brände också möjligheterna till en direktplats till VM i kvalet när man föll hemma mot Serbien efter att ha släppt in ett avgörande mål i matchens döende sekunder. 

– Fotbollen just nu är annorlunda. Alla kan slå alla. Siffror, namn och statistik spelar ingen roll. Vi måste bevisa på planen att vi besitter mer kvalitet och sätta vår prägel på matchen, säger veteranmittfältaren João Moutinho.

Portugal, som vann EM 2016 och Nations League 2019, får finna sig i favoritskapet inför playoff- finalen men det är ett Portugal som står inför en förestående generationsväxling och där förbundskaptenen Santos, som varit på posten sedan 2014, är allt mer ifrågasatt, trots de tidigare framgångarna. 

Det finns gott om talang i det portugisiska laget, som säkerligen går en ljus framtid till mötes, men än så länge är det fortfarande en tydlig veteranstämpel på centrallinjen i Santos lag. 37-årige Cristiano Ronaldo bär fortfarande lagkaptensbindeln och visar vägen. I försvaret hittar vi fortfarande Pepe (39, och tillbaka efter att ha missat Turkiet-matchen med covid-19) och José Fonte (38), på mittfältet startar 35-årige Moutinho och i mål har 34-årige Rui Patricio varit förstaval fram till dess att Santos överraskande valde att ersätta veteranen med Diogo Costa senast.

Med hemmafördel och mer eller mindre ordinarie manskap ska Portugal bara ta sig till VM – men Nordmakedonien har gång på gång visat att fotbollen inte alltid är logisk. 

Oro för Ekdals medverkan 

Här i Sverige ligger förstås allt fokus på playoff-rysaren mot Polen under tisdagskvällen. Under måndagen genomförde Sverige sitt sista träningspass inför duellen på Slaski-stadion och då fanns samtliga spelare med på träningsplanen – förutom mittfältskuggen Albin Ekdal. Ekdal klev av i mitten av den andra halvleken mot Tjeckien med en känning och om Sampdoria-mittfältaren inte kommer till spel vore det förstås ett tungt avbräck för svensk del. Om Ekdal inte kommer till spel är det troligtvis Mattias Svanberg, som ersatte Ekdal mot Tjeckien, som får chansen från start. 

Skadebekymmer även i Polen 

Även Polen dras med skadebekymmer. Formstarke Arkadiusz Milik kommer inte till spel, precis som mittbacken Bartosz Salamon. Även Krzysztof Piatek stämplas som osäker, precis som stjärnanfallaren Robert Lewandowski, som dras med problem med ett knä. Jag kan dock inte tänka mig annat än att Bayern-stjärnan Lewandowski kommer till spel, rejält sugen på att göra livet surt för Sverige efter förlusten i förra sommarens EM-slutspel, då Sverige vann med 3–2. Lewandowski och Kamil Glik ar båda tillbaka på träningsplanen i söndags och lär ingå i startelvan. Det kommer bli en knallhård match. 

PSG-målvakten bidrar i Ukraina-krisen

Franska RMC rapporterade igår om att PSG:s målvakt Keylor Navas försöker hjälpa till i flyktingkrisen till följd av Rysslands krig i Ukraina och att den costaricanske målvakten inhyst 30 ukrainska flyktingar, som får boende, mat och kläder. 

Kanada VM-klart

Fyra årtionden efter senaste framträdandet i ett VM-slutspel är Kanada klart för VM i Qatar. Kanada har imponerat stort i CONCACAF-kvalet och säkrade VM-platsen med en klar 4-0-seger mot Jamaica. 

- Vet du vad, vi kan spela i Champions League och vi kan ha kanadensare som spelar för Bayern München. Och nu ska vi till VM. Kanada är en fotbollsnation, tro det eller ej, och vi kommer bara fortsätta. Det här är bara början. Det handlar bara om tro. Det har inte alltid varit lätt och vi har gått igenom tuffa stunder, men vi har klarat det. Jag är bara så glad för killarna, sa förbundskaptenen John Herdman efteråt. 

Pulisic-hattrick sköt USA närmare 

Även USA, som haft en bökig kvalresa, ser ut att till slut kunna krångla sig till VM. Efter ett hattrick av Chelseas Christian Pulisic – varav det tredje var ett riktigt läckert nummer där han grundlurade flera motståndarförsvarare i straffområdet – i 5-1-segern mot Panama räcker det nu att undvika en total kollaps mot Costa Rica för att säkra VM-platsen.


Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto