Publicerad på 23 Aug - 13:43

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Missarna kostar MFF, klantigt av Bajen och brottar sig AIK tillbaka i guldstriden?



Christian Polsäter skriver om allsvensk fotboll på Rekatochklart. Följ honom på twitter @nokkan21

En ny omgång rundades av på måndagskvällen. Häcken, Hamamrby och AIK blev vinnare i toppstriden. I botten tog Helsingborg en tung trea mot Sundsvall. Mina tankar om matcherna. 

Jeremejeff håller Häcken kvar i guldstriden

Häckens stjärnanfallare har gjort osannolika 19 mål på 18 matcher. Leder skytteligan överlägset. Mot Sirius gjorde Häcken ingen jättebra insats och någonstans har jag gått runt med bilden av att deras form är lite dunkel. Men de har ändå 4-1-1 i tabellrad och leder alltjämt serien. Känslan är att det är Jeremejeff ensam som håller kvar laget i guldstriden. 

Värnamo och Häcken hemma kommande två matcher medan flera av topplagen har tuffa uppgifter. Häckens gulddrömmar lever. Ett tag till i alla fall. Tack vare Jeremejeff. 

Blandade känslor för Djurgården 

Svårt att värdera Djurgårdens poäng nere i Varberg. Hade jobbigt 2-0-underläge i en tuff bortamatch. Ett givet rött kort på Hampus Finndell som istället blev till ett gult. I halvtid kunde det varit kört. Men istället drog Varbergs Sisse på sig sitt andra gula och kort därefter reducerade inbytte Sabovic. Djurgården parkerade sedan på Varbergs planhalva. Skapade ett par-tre bra lägen men kändes lite trubbiga. Kvitteringen kom först i 93:e genom Radetinac. Lyckades skapa en bra chans till, men Hiens avslut blockades. 

Kunde vunnit, men det kunde varit betydligt värre. Och en tilläggstidskvittering ger ändå viss boost. Men en poäng i en tajt guldstrid får ändå ses som en besvikelse. Halvfullt eller halvtomt glas – ligger i betraktarens öga. 

Dubbleringsschemat börjar kanske ta ut sin rätt lite grann för Djurgården. Kommande match mot Elfsborg känns som ett tänkbart bananskal. Ett lite utskällt men ändå kapabelt motstånd som ändå tagit fyra av sex poäng borta mot Djurgården senaste två säsongerna. Skrällvarning i min bok. 

Besaras klass avgjorde för Bajen med öga på AIK-derbyt 

Hammarby spelade inte särskilt bra hemma mot Degerfors i första halvlek. Gick ändå upp till 2-0 rätt så tidigt. Verkade därefter som att de nästan bara ville spela av matchen utan att dra på sig några gula kort inför AIK-matchen. Degerfors gav inte upp och brottade sig in i matchen igen. 1-2-reduceringen var logisk och rättvis. I det skedet kändes det som att Hammarby var lite illa ute. Inte samma flödande våg efter våg-Bajen vi vant oss vid på Tele2. 

Då klev Berisha in i bilden. Två klassmål på en touch i straffområdet. Bra avslut. En glimt av varför Bajen värvade in honom för dyra pengar. Norrmannen har på kort tid visat sin klass och hur nyttig han kommer bli. 

Men lite klantigt av Hammarby att komma till Degerforsmatchen med så pass många spelare på avstängningsrisk. Hade kunnat dra på sig ett par smidiga gula kort och tagit avstängningar mot Degerfors för att nollställa sig inför hösten, för den matchen borde de klara utan ett par spelare. 

- Nu åkte Andersen på en varning och missar AIK-derbyt på söndag. Med Sadiku borta är frågan vem som ska täcka upp på den viktiga positionen. Jag litar inte på Vagic där. Fenger upp på mittfältet? - Simon Sandberg fick sitta på bänken hela matche – bättre om han suttit på läktaren avstängd. 

- Bojanic klarade sig, men nog hade Hammarby kunnat klara sig utan honom hemma mot Degerfors?

Någon av dessa kunde tagit en smart ostskiva mot Blåvitt förra veckan. 

Birmancevic missar kostar för Malmö 

För ett par veckor sedan missade Birmancevic ett drömläge sent mot Sirius. Det kostade en kvittering. Mot Mjällby hade han ett par guldlägen att göra det förmodligen matchavgörande 2-1-målet. Skulle gjort minst ett mål på de två chanserna. Tre poäng till mot Sirius och Mjällby och avståndet till Häcken hade varit mer hanterbart än det är nu (sju poäng). 

Var just Birmancevic som kvitterade till 1-1 sedan Mjällby tagit ledningen ett par minuter före. Väldigt blekt försvarsspel av Nielsen på målet. Tycker annars Malmös prestation var rätt okej i vad som ändå är en svår bortamatch. Mjällby har bland annat slagit Djurgården och varit bättre än Häcken nere i Blekinge. Jag är fortfarande inne på att Malmö känns lite på gång och att sista tredjedelen av serien blir lagets bästa. Men guldet bör vara kört då det är flera lag Malmö måste äta ikapp ett avstånd på. 

AIK:s bästa halvlek på länge 

Grzelak fick till slut sparken. 3-0-förlusten mot Slovacko blev droppen. Goitom har tagit över som tillfällig tränare och fick en träning på sig att förbereda Norrköping borta. 

Var många som trodde att Norrköping skulle ta tag i taktpinnen mot ett roterande förmodat slitet AIK. Men Goitoms gäng var klart bättre i första halvlek. Och hypereffektivt. Känslan vid 3-0 var att det skulle komma fler mål mot ett Norrköping med sju-åtta renodlat offensiva spelare i startelvan och ett svagt mittbackspar. AIK hade så långt pressat, rullat boll och anfallit finurligt. Allt det som saknats senaste månaderna. Då fick nyförvärvet Thill hjärnsläpp efter en närkamp och skallade sig fram till ett rött kort. 

I andra halvlek handlade allt om att försvara sig för AIK. Höll ut med ett nödrop och den stora tillresta klacken kunde skrika ut sin glädje när Otieno kontrade in 4-2 i öppet mål med matchens sista spark. Överlag en positiv AIK-insats att bygga vidare på inför framtiden. I torsdags kväll kändes allt hopplöst, nu är känslan plötsligt bättre. Att vända 0-3 mot Slovacko blir tufft, men efter ett par gynnsamma resultat i övrigt är AIK trots allt med i allsvenska guldstriden. Bajen hemma nästa och sedan ett överkomligt schema. Samtidigt som DIF och Malmö troligen får dubblera. Kanske kan Gnaget ändå brotta sig in i guldstriden? 

Väldigt svag första halvlek av Norrköping. Med alla nyförvärv, välfyllda läktare och en motståndare som dubblerat sig fram till att tvingas rotera elvan borde de kunna stå upp bättre än de gjorde. Saknar alltjämt en bra defensiv mittfältare, blev väldigt offensivt balanserat mot AIK. Sen behöver de få igång Levi igen. Och någon får gärna förklara varför Ekpolo bänkas, han är Norrköpings bästa försvarare enligt mig. 

Retroaktiv utdelning i nästa match för Blåvitt? 

Två raka 1-0-förluster för IFK Göteborg. Stod upp bra mot Bajen förra helgen och även borta mot Kalmar i måndags. Vunnit ”xg-matchen” i bägge matcherna, men har dock inte gjort mål på målchanserna. Outsiderchansen på Europaplats är därmed borta. Tycker dock inte de ska misströsta alltför mycket. Känslan är att det kan bli retroaktiv utdelning mot Sirius kommande helg. -0,5 är ett tänkbart spel där. 

Helsingborg stängde Norrlandsfönstret 

Helsingborg tog chansen. 2-1 i Sundsvall innebär att de klättrade upp till kvalplats. Giffarna behöver ta fem poäng fler än HIF sista elva matcherna för att ta kvalplatsen. Då Sundsvall tagit tio på första 19 matcherna krävs det i princip elva raka förluster för HIF för att det ska hända. Känslan är att en mörk Sundsvallssäsong kan bli ännu mörkare under hösten när kontraktet ser mer kört ut. Sex raka förluster nu. Bland annat Djurgården och Häcken på bortaplan kvar – frågan är hur många mål de släpper in där. 

Helsingborg gjorde ingen jätteinsats, men presterade det som krävdes. Har äntligen löst Hurksituationen. För mig är HIF favorit mot Degerfors i vad jag ser som en ren H2H om kvalplatsen. Ringa in 23 oktober – då tar nämligen HIF emot Degen på Olympia. Klassisk allsvensk höstångest när den är som finast. 

Lite kort om kommande matcher: 

Lördag:
Häcken – Värnamo
Degerfors – Sundsvall 

Söndag: 
AIK – Hammarby
IFK Göteborg – Sirius
Varberg – IFK Norrköping
Helsingborg – Mjällby
Malmö – Kalmar 

Måndag:
Djurgården – Elfsborg 

Oddsmässigt tycker jag AIK är intressanta som underdogs på Friends gräs mot Hammarby. Kommer avvakta truppläget och hur det ser ut mot Slovacko på torsdag, men med allt att vinna trivs Gnaget som bäst. 

Blåvitt bör ha bra chans hemma mot Sirius. Öppnade kanske i lägsta laget, men kan den studsa upp till 1.90 är det ett spel för mig förutsatt att det inte blir några massiava Blåvittavbräck. 

Degerfors ska såklart ha bra chans hemma mot Sundsvall som saknar Lasso. Men under 1.70 som de står i just nu känns lite lågt trots allt. Får se vad som sker för Djurgården idag tisdag, men tycker de står lite lågt hemma mot Elfsborg i nuläget. Boråsarna har en tuff säsong i ryggen, men är ett högst kapabelt lag. Lurig match för DIF. 

Avstängningsläget:
Tre pjäser saknas för Helsingborg mot Mjällby – Widell, Acquah och Gigovic. 
Två för Sirius mot Blåvitt – Stensson och Björkström. 
Lasso blir ett tungt avbräck för Giffarna mot Degerfors. 
Sigurdsson saknas för Norrköping mot Varberg.

Christian Polsäter skriver om allsvensk fotboll på Rekatochklart. Följ honom på twitter @nokkan21

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto