Publicerad på 21 Feb - 11:41

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Han är nästa unga tränartalang från Tyskland



Foto: Bildbyrån

Tysk fotboll fortsätter att producera unga tränartalanger. När Red Bull Salzburg i veckan var nära att stå för en dunderknall mot mäktiga Bayern München i Champions League presenterades ytterligare en ung tränarförmåga – 33-årige Matthias Jaissle. 

Att Red Bull Salzburg dominerar i österrikiska Bundesliga är ingen hemlighet. Sedan läskeblaskföretagets intåg i fotbollsklubben 2005 har Salzburg varit laget att slå i Österrike, där man radat upp åtta raka ligatitlar och med 17 poängs försprång ned till Wolfsberg, som i helgen besegrades med 2–0 efter sena mål av Luka Sucic och Branden Aaronson, i tabelltoppen talar allt för att Salzburg snart får fira sin nionde ligatitel i följd. 

På kontinenten har dock framgångarna varit mer sparsmakade, trots att klubben gjort sig kända för att vara en plantskola för både talangfulla spelare och tränare, och när Red Bull Salzburg i veckan tog sig an Bayern München var det klubbens första framträdande i Champions League-slutspelet. Österrikarna såg dock inte ut att vara obekväma med uppgiften över huvud taget. Salzburg mönstrade det yngsta laget i Champions League sedan Ajax 2003 och 20-årige Chukwubuike Adamu gjorde ledningsmålet knappt halvvägs in i den första halvleken. Salzburg såg länge ut att gå mot en sensationell seger, men i matchens döende sekunder kunde Kingsley Coman kvittera. 

Inför matchen kom förhandssnacket att handla om tränarduellen mellan slutspelets två yngsta tränare. Bayerns Julian Nagelsmann är vid det här laget välkänd som ett av fotbollens största namn, men hans ett år yngre motståndare Matthias Jaissle är desto mer okänd. 

Det är inte konstigt. För ett år sedan hade Jaissle aldrig varit huvudtränare för ett seniorlag och när doldisen i somras fick uppdraget att ersätta Jesse Marsch, som lämnat för systerklubben RB Leipzig, togs beskedet emot av skepsis från journalisthåll när sportchefen Christoph Freund slog fast att ”beslutet hade förberetts långt innan, ifall Jesse skulle lämna”. 

Doldis för alla, men för Freund och Red Bull-koncernen var Jaissle ett bekant namn som funnits i organisationen i nästan ett decennium. Jaissles tränarresa börjar nämligen med Ralf Rangnick, fotbollsprofessorn som byggt Red Bulls fotbollsframgångar. 

Deras vägar korsades när Jaissle som 18 år ung fotbollsspelare värvades från Stuttgart till Hoffenheim, som tränades av just Rangnick, och Jaissle blev den yngste spelaren att förankra sin plats i laget som gjorde resan från tredjedivisionen till Bundesliga. Spelarkarriären fick dock ett abrupt slut när en knäskada tvingade honom att lägga skorna på hyllan 2014, vilket öppnade dörren för tränarlivet. 

Rangnick, som vid det laget hade gått vidare till Red Bull, tog in sin forne spelare. 

- Han gjorde det möjligt för mig att börja träna i Leipzig, och jag hyser stor tacksamhet mot honom för det, säger Jaissle till The Athletic. 

Han inledde som assisterande tränare i U16-laget till nuvarande Hoffenheim-tränaren Sebatsian Hoeness och fortsatte att klättra inom koncernen. Han tog först över U17-laget innan han försvann till Danmark för att agera assisterande tränare till forne Leizpig-tränaren Alexander Zorniger i Bröndby. 2019 hamnade han för första gången i Salzburg-delen av Red Bull, när han tog över U18- laget och först i januari 2021 fick han möjligheten att testa på rollen som huvudtränare för ett seniorlag när Bo Svensson – en annan ung tränarförmåga – lämnade Salzburgs systerklubb Liefering för att ta över Mainz. 

Ett halvårs erfarenhet räckte för att Salzburg skulle ge honom chansen att ersätta Jesse Marsch. Det tycks gå helt okej. 

Jaissle har, föga förvånande efter ett decennium i Red Bull-koncernen, byggt sin fotboll på den intensiva fotboll med obönhörligt presspel som Rangnick en gång införde samtidigt som han – likt Nagelsmann – adderat sina egna idéer. 

- Det är basen för allt och det identifierar jag mig med. Men inom det ramverket vill jag få ut mina egna idéer, säger han. 

Med en 4-3-1-2-formation med framforsande ytterbackar och ett större bollinnehavsfokus än den raka omställningsbaserade som karaktäriserat laget tidigare har han skördat framgångar så här långt. Med 17 poäng ledning är Bundesligatiteln en formalitet, och att lyckas pressa Bayern München så mycket som Salzburg faktiskt gjorde i första mötet var imponerande.

Jämförelserna med Nagelsmann har inte blivit färre efter att åttondelsfinalslotten föll, men Jaissle är inte särskilt intresserad av att mäta sig med sin ett år äldre tränarkollega. 

- Jag är inte Julian Nagelsmann 2.0, jag är Matthias Jaissle, slår han fast för The Athletic. 

- Det handlar inte enbart om fotbollsidan av det hela, och det handlar inte alls om Julian. Det gäller generellt och där är jag inget stort fan av den typen av jämförelser. Det finns så mycket mer i tränarskapet än enbart taktik – sättet du hanterar spelarna och staben, hur du når fram till dem och hur du uppför dig offentligt och så vidare. Ingen är någon annan lik, säger han. 

Salzburg är ett lag byggt på unga talanger där många säkerligen kommer vara redo för uppdrag i större ligor inom en snar framtid. Där finns mittfältsdirigenten Mohamed Camara, supertalangen Karim Adeyemi, Brenden Aaronson, Noah Okafor och Benjamin Sesko. 

Det finns all anledning att hålla koll på Red Bull Salzburgs unga förmågor framöver – det gäller både spelarna och Matthias Jaissle. 

Helgens rubriker: 

Hattrick från Aubameyang 

Pierre-Emerick Aubameyang fick en fin första start i Barcelona när han stod för ett hattrick i 4-1- segern mot Valencia. 

Elanga satte pricken över i:et 

Det bjöds på ett underhållande rivalmöte på Elland Road. Manchester United såg ut att ha kontroll på händelserna och gick ifrån till en 2-0-ledning i halvtidspausen. Som så många gånger tidigare dock tappade United kommandot i inledningen av andra halvlek och Leeds kunde kvittera med två mål i snabb succession. Därefter följde krig och kamp i regnkaoset i Yorkshire innan inhopparna Fred och Anthony Elanga kunde avgöra och skjuta poängen till United. 

Spursknall på Etihad öppnar titelstriden

Tottenham stod för en imponerande seger borta mot Manchester City, där Dejan Kulusevski i sin första match från start spelade en minst sagt prominent roll i 3-2-segern som kan komma att öppna upp Premier Leagues titelstrid. City är nu bara sex poäng före tvåan Liverpool, som dessutom har en match färre spelad. 

Sassuolo välte Inter 

Titelstrid ser det även ut att vara i Italien efter att Sassuolo besegrat Inter med 2-0. Nu är Milan, Inter och Napoli inom tre poäng i tabelltoppen, där de rödsvarta har en match mer spelad än konkurrenterna. 

Magiske Merlin sänkte PSG 

Imponerande i Champions League-segern mot Real Madrid, men i ligaspelet gick PSG – trots att Neymar, Kylian Mbappé och Lionel Messi startade – oväntat på pumpen mot Nantes, där bland annat 19-årige vänsterbacken Quentin Merlin bjöd på en riktig dunderstrut med vänstern. 

Överkörning i baskiska derbyt

Athletic-fansen kan jubla eter 4–0-segern mot Real Sociedad i söndagens derby. Athletic Club dominerade tillställningen, där La Real bara mäktade med två avslut på mål. Athletic är nu bara en poäng efter Real Sociedad, där Alexander Isak på nytt saknades efter skada, i tabellen.

Läs tidigare inlägg i Ewertssons Europa

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto